E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

„Žena má na určité věci nárok.“ Nový dokumentární seriál zkoumá, jak se intimně žilo za socialismu

02. listopad 2022
18 929

Sex a komunismus. Jde to vůbec k sobě? Přestože socialistické zřízení s erotikou v budovatelských plánech na první pohled příliš nepočítalo, Československo se v době totality stalo nečekaným průkopníkem ve zkoumání lidské sexuality, jak ukazuje nový seriál Kronika orgasmu, který uvádí Česká televize na iVysílání. Vědci a vědkyně se nebáli otevírat témata jako feminismus nebo práva LGBTQ+, s nimiž se společnost s různou mírou úspěšnosti potýká dodnes.

Seriál Kronika orgasmu zkoumá sexuální život za socialismu. Ilustrační foto.Foto: Shutterstock

Lidé, kteří jsou spokojeni se svým sexuálním životem, nebudou příliš přemýšlet nad tím, zda by měli, či neměli podporovat stávající státní režim. Tak uvažovali komunisté v padesátých letech minulého století, když začali zkoumat do té doby téměř neprobádanou oblast: ženský orgasmus. Téma, které je tabuizováno dodnes, tak našlo svoje zastánce v době charakteristické vykonstruovanými politickými procesy, atmosférou strachu a tvrdého příklonu ke stalinistické ideologii.  

Paradoxní rozpor mezi žitou komunistickou šedí a přelomovými objevy československých sexuologů ilustruje nová dokumentární série Kronika orgasmu, kterou ve spolupráci s Českou televizí natočila produkční společnost Cinebonbon. V celkem osmi epizodách se navzdory názvu nevěnuje jen orgasmu jako takovému. Svůj prostor dostává také problematika transgender, homosexuality nebo feminismu. Seriál vznikl na motivy knihy Sexual Liberation, Socialist Style socioložky Kateřiny Liškové, která zkoumala intimní život v Československu během období studené války. 

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!