E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Vít Samek píše o tragédii povinné školní docházky

07. září 2022
121 323

I když snahy modernizovat české vzdělávání jsou čím dál více viditelné, změny se do praxe prosazují pomalu. Vít Samek, bývalý záchranář, autor knihy o první pomoci a absolvent pěti základních škol, nemá na školní docházku zrovna idylické vzpomínky. V osobním apelu, který připomínáme, upozorňuje, že české základní školství je – jemně řečeno – stále v neideálním stavu.

Foto: Jana Plavec

V medailonku tady na Heroine.cz mám napsáno: Pět základních škol, neptejte se. Ale proč vlastně? Proč bych vám nepověděl o tom, jakých bylo mých devět let v hned pěti základních školách? Od šesti let do patnácti. Jeden by řekl klíčové období, že? Mozek zraje, tělo roste, učíme se komunikovat s druhými lidmi. Loni navštěvovalo základní školy 953 tisíc žáků, týká se to tedy v každé generaci, v každém ročníku až na naprosté výjimky všech. A pokud tedy všichni, jak tu jsme, trávíme velmi klíčové období života v této instituci, základní devítileté škole, možná by bylo dobré povídat si o tom, jak jsme s tím byli spokojeni, jak se nám tam líbilo.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!