E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

„Proč žít, když planeta umírá.“ Frustrace mladých sílí. Co podle nich může situaci změnit?

Stále více mladých lidí trpí pocity bezmoci a frustrace spojenými s klimatickou krizí. Na protestech jako je Fridays for Future tvoří mladí jednoznačně většinu. Ostatně jich se krize dotkne nejvíc, a tak se snaží zmírnit její dopady. Smysl vidí v organizování protestních akcí jako byla koncem loňského roku Okupační stávka. Tou to prý ale nekončí, varují. Skrze stávky vyvíjejí tlak na politiky s nadějí, že právě oni jim pomůžou zajistit lepší budoucnost.

Mladí si uvědomují, že není žádná planeta B. Pravidelně upozorňují na environmentální krizi na demonstracích. Foto: Shutterstock

Z letošního výzkumu organizace Green Dock vychází, že 80 procent Čechů ve věku od 15 do 20 let považuje klimatickou změnu za závažný problém a současně má nejvíc motivace s ní něco dělat. Nejde o překvapivé výsledky. Nárůst počtu přírodních katastrof, který se dá pozorovat po celém světě, úzce souvisí se změnou klimatu. Nejedná se pouze o navýšení jejich počtu, ale také o jejich intenzitu. Záběry hořících lesů, tajících ledovců a zaplavených měst se objevovaly téměř všude.

Tato situace nutí mladou generaci zapojit se do boje proti následkům klimatické krize a v mnohých pak vyvolává environmentální žal. Právě oni totiž pocítí její dopady nejvíce. S fenoménem environmentálního žalu pracuje sdružení Climate Psychology Alliance, které odkazuje na výsledky globálního průzkumu o klimatické úzkosti. Dle něj polovina oslovených zástupců mladé generace uvedla, že ve spojení s klimatickou krizí cítí smutek, vztek, bezmoc a vinu. Téměř shodné množství dodalo, že tyto pocity negativně ovlivňují jejich každodenní život. Více než tři čtvrtě dotazovaných považuje budoucnost za děsivou.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!