E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

„Vyrostli jsme s mobilem v ruce.“ Proč sledovat Moji Heroine Johanu Bázlerovou

Chtěla si povídat o společenských a politických událostech se svými vrstevníky, a tak založila instagramový profil @jsemvobraze. Dnes platformu dvacetileté Johany Bázlerové sledují desetitisíce lidí různého věku a její metodu práce s informacemi uznávají i renomovaní novináři a novinářky. Čím si její profil získal tolik pozornosti? A jak vlastně generace Z přistupuje k médiím?

Foto: Tomáš Beran

V rámci projektu Moje Heroine představujeme influencerku, která ukazuje mladým lidem, že politika se týká nás všech. Tady je pět důvodů, proč Johanin účet @jsemvobraze sledovat.

1. Budete v obraze

Johana dokáže i složité politické téma vysvětlit srozumitelně. Dokáže vypíchnout nejdůležitější informace a přehledně je utřídit. A to jejím sledujícím, zvláště těm mladým, určitě vyhovuje. Nemusíte tak pročítat množství zpráv a analýz, abyste pochopili, proč třeba USA odmítaly v březnu vyhlásit nad Ukrajinou bezletovou zónu. Johana informace posbírá a pak v několika větách napíše, že kdyby NATO prosadilo zákaz ruských letadel nad Ukrajinou, bylo by také odpovědné za dodržování tohoto zákazu. A pak by stačila jedna sestřelená stíhačka, aby vypukla válka mezi Ruskem a NATO a celý konflikt eskaloval na jaderné úrovni. A hned ocituje představitele Severoatlantické aliance, a ještě přidá rychlý přehled, kde byla v posledních třiceti letech bezletová zóna vyhlášena (Sýrie, Bosna, Irák). Vše z několika zdrojů a pečlivě ověřeno.

2. Poznáte další ženy, které dělají svět lepším místem

Johana na svém profilu pravidelně mluví o ženách, které ji inspirují a které obdivuje pro jejich práci: „Obdivuji slovenskou reportérku Sáru Činčurovou. Zabývá se právy žen na útěku. Reportuje z uprchlických táborů všude po Evropě. Mluví o své práci také vždy se zápalem, je empatická. Píše pro zahraniční média, jako je Guardian, a přitom i reálně těm ženám, které se ocitly v krajní nouzi, pomáhá.“

Pravé hrdinky jsou podle Johany ženy, které se nebojí mluvit, dokážou upozornit na to, co je špatně, a mají silný hlas

A pak je tady Julija Navalná, ruská ekonomka a aktivistka. Kauzu jejího muže sleduje od samého počátku. „Obdivuji Juliju, že se po uvěznění manžela sama rozhodla postavit do čela opozice a bojuje proti režimu Vladimira Putina,“ říká. Pravé hrdinky jsou podle Johany ženy, které se nebojí mluvit, dokážou upozornit na to, co je špatně, a mají silný hlas.

3. Dozvíte se, jak generace Z pečuje o duševní zdraví

„Vyrostli jsme s mobilem v ruce, jsme 24 hodin po 7 dnů v týdnu bombardováni záplavou informací. Neumíme odpočívat, ale více se soustředit? Těžké. Naše generace je vzdělaná a naše síla je v empatii. Potýkáme se s úzkostmi, protože nám na věcech hodně záleží,“ vysvětluje a nepřímo potvrzuje, že každodenním „issue“ její generace je také péče o psychiku. „V našem podcastu jsme měly speciální epizodu o duševním zdraví, kde jsme se s Terkou Povolnou svěřily s tím, že bereme antidepresiva. Nestydíme se za to. Je to normální. Prostě se snažíme své problémy řešit. A tak nám nevadí si o tom povídat.“ To, s čím se naše generace takřka nesvěřovala, je pro Johanu běžná věc. Zároveň přiznává, že neumí vypnout. 

Foto: Tomáš Beran

4. Zažijete nový zpravodajský žánr

Práci @jsemvobraze sledují i známí čeští novináři a novinářky. Velmi dobře si uvědomují, že Instagram přináší do virtuálního prostoru nový způsob pojetí zpravodajství.

Foto: Eliška Sky

Moje Heroine 2022 v časopise

Příběh úžasné osobnosti z výzvy Moje Heroine 2022 přinášíme také v každém čísle tištěného magazínu Heroine. Více o Johaně a jejích aktivitách se dočtete v tištěné Heroine s Lukášem Houdkem na obálce. 

„Johana dovede udělat stručný výtah z toho, co by veřejnost mohlo zajímat a co je dobré vědět. Nastíní problematiku, shrne základní fakta. Po přečtení několika slidů může být jednodušší orientovat se v rozsáhlejších mediálních sděleních. Obvykle jsem taky zvědavá, co Johanu jako autorku na konkrétních tématech zajímá a co jí připadá důležité vytáhnout,“ říká například Hana Řičicová z Respektu.

Také televizní moderátorka Linda Bartošová si Johaniny práce váží: „Dokázala na sítích svébytně a na zelené louce vytvořit unikátní platformu a získat skupinu lidí, kterou v Česku nedokázala oslovit tradiční média. Vizuálně přehledné, ale zároveň informacemi nabité posty sledují i ti, kteří na zavedených médiích vyrostli, včetně mě.“

Někdy nemáme prostor načítat desítky zdrojů a uchylujeme se ke konzumaci zpráv z ověřených účtů na sítích. Chceme informace rychle a potřebujeme se v nich rychle zorientovat. A to právě Johanin účet nabízí. Než v redakcích naťukají do klávesnice relevantní články, lidé jako Johana mají na sítích danou informaci dávno zveřejněnou. 

5. Zjistíte, že politika a angažovaná témata můžou být cool

Ukrajinští uprchlíci, ženy se zbraněmi v rukou, rodiny ve sklepeních, v troskách domů… Johana Bázlerová na svém Instagramu přibližuje příběhy konkrétních lidí, jimž Putin změnil život. Jednoduše, srozumitelně a sugestivně. Popsala, jak se chystala cesta tří premiérů do Kyjeva, co se stalo třeba v Mariupolu a proč globální společnosti opouštějí Rusko. Toto „válečné zpravodajství“, lze-li to tak nazvat, připravuje na základě důvěryhodných informací z českých i zahraničních médií. A je to důležité. Nejen mladí lidé je hltají a dávají ve svém životě prostor tématům, která by je jinak mohla minout. Díky Johaně se jim to nestane. A tak se závažné věci dostávají mezi mainstream.


Foto: Tomáš Beran, make-up: Lucie Janků, styling: Jan Pokorný, produkce: Linda Majerová

Foto: Shutterstock

Od princezny přes prezidentku a astronautku až po zooložku. Partnerem projektu Moje Heroine je Barbie

„Filozofií Barbie je, že díky panence mohou být malé dívky, kým chtějí. Panenka Barbie vždy reprezentovala skutečnost, že každá žena má možnost volby.“ – Ruth Handler.

Již od roku 1959 panenky Barbie inspirují dívky na jejich cestě za poznáním a vedou je k uvědomění, že mohou být, kým chtějí. Od princezny přes prezidentku a astronautku až po zooložku. Neexistuje povolání, které by Barbie nezvládla, během svého dlouhého života si vyzkoušela více než 200 profesí a nepolevuje ani nyní. Stále se také snaží podporovat potenciál, který se ukrývá v každé dívce. Cílem Barbie je představit příštím generacím společnost v celé její rozmanitosti, také upozorňovat na povolání, ve kterých je dosud zastoupeno jen malé procento žen. A přitom vyzdvihnout významné ženy, které se nezalekly překážek a dosáhly velkých úspěchů. 

Foto: Heroine

Speciál: Moje Heroine 2022

S dalšími hrdinkami se můžete seznámit ve speciálu Moje Heroine 2022, kde najdete i další články o velkém i malém hrdinství.

Kdo je podle vás Moje Heroine 2022? Znáte výjimečnou ženu ze svého okolí? Dejte nám o ní vědět a nominujte ji!

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s