E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Benešová: Inspiruje ji Curie, v šatech slavné herečky se vdávala. Za mimořádný počin získala cenu

V neděli večer získala Martina Benešová-Schäfer cenu Invence v rámci ocenění Česká hlava. Porota ji ocenila za mimořádný počin. Benešová-Schäfer je spoluautorkou revolučního léku na rakovinu prostaty. Tento rok se stala i jednou z deseti hrdinek projektu Moje Heroine, kterou vyhlašuje magazín Heroine. Připomínáme článek, ve kterém česká vědkyně, působící v německém Heidelbergu, prozrazuje ženy, které ji inspirují ve vědecké práci a v soukromém životě. Dozvíte se také, proč se vdávala v šatech slavné herečky Cate Blanchett.

Úspěšná vědkyně Martina Benešová. Foto: Jana Plavec

Jaderná chemička Martina Benešová-Schäfer na vývoji léku na rakovinu prostaty pracovala od studentských let. A právě letos byl schválen Americkou lékovou agenturou a jeho schválení v Evropě se očekává ještě letos. Se svým týmem pracuje v Německém centru pro výzkum rakoviny v Heidelbergu. 

Foto: Eliška Sky

Když vám zemře dítě před narozením, nemusí vám zůstat jen díra v srdci, říká Moje Heroine Klára Svobodová

Moje Heroine 2022

„Mnoho kolegů i bývalých šéfů ve mně vidělo vědkyni poněkud extraordinární. Jsem hrozně netypická. Například doktorskou práci jsem věnovala Ozzymu Osborneovi,“ říká Martina Benešová-Schäfer v rozhovoru, který vyšel v tištěné Heroine 4/2022. „Co se týká pracovního oblečení, bílý plášť má něco do sebe, ale já se nejlépe cítím v černé,“ vysvětluje.

„Nejsem zrovna typický distingovaný vědec, běhám po chodbách výzkumného centra jako hadr na holi. Dost se odlišuju, ale cítím, že to kolegové vnímají jako sympatickou vlastnost,“ říká v Heroine věnované tématu žen ve vědě. Mluví i o tom, s jakými podmínkami se v oboru setkala: „V Německu je spousta úspěšných vědkyň, které mají více dětí. Proto vidím, že to možné je. Německo velmi podporuje ženy v mateřství. Že by někdo jednal proti zájmům těhotné ženy nebo jen něco takového naznačil, neexistuje.“ Pro Heroine Martina Benešová-Schäfer sepsala, které ženy ji v životě nejvíce inspirují. 

Marie Curie-Skłodowská: Být jako madame Curie

Foto: Shutterstock

„Madame Curie pro mě ztělesňuje krásný příklad ženy, která svou inteligencí, výjimečnou pílí, nekonečnou zvídavostí a notnou dávkou tvrdohlavosti dokázala s grácií zbořit mnohé překážky a ve výsledku změnit svět. Nejen díky velkému množství významných objevů a zisku dvou Nobelových cen, ale i nezdolnou angažovaností v době první světové války. Madame Curie vyvinula a rovněž osobně řídila radiologická auta, tzv. Little Curies, která byla schopna dojet až na bojiště, a přispět tak k záchraně mnoha lidských životů.

Navíc vedla první výzkumy léčby rakoviny pomocí radioaktivity, což je momentálně i mé vlastní vědecké zaměření a svým způsobem i poslání. A konečně, její láska a respekt k muži, se kterým bádala v laboratoři, rovněž nápadně připomíná mou současnou situaci s manželem Martinem. Podobně jako Marie a Pierre nejsme pouze partneři v soukromém životě, ale také v tom ‚radioprofesním‘. Z důvodu výše zmíněného mám doma ve své pracovně vystaven následující citát: ‚Vždy buď sama sebou. Pouze v případě, že můžeš být madame Curie, buď madame Curie.‘“

Foto: Answear

Odvážné a výjimečné – to je SHERO, nejnovější limitovaná kolekce Answear.LAB

Dlouhé kožené kabáty, šaty zdůrazňující siluetu, košile a saka s ozdobnými třásněmi, ale i oversized modely blejzrů a vlněných kabátů. Kolekce SHERO od Answear.LAB je přehlídkou největších podzimních trendů, které zároveň kladou důraz na vnitřní sílu, svobodu a rovnost žen.

Limitovaná kolekce SHERO je dostupná pouze v módním e-shopu Answear.cz.

Cate Blanchett: Talent, skromnost a humor

Foto: lev radin / Shutterstock

„Cate Blanchett je podle mého jednou z nejlepších a nejvšestrannějších hereček své generace, které se objevuje nejen ve velkofilmech, ale také v nezávislých projektech a na divadelních prknech. Osobně velmi kvituji kromě výjimečného hereckého talentu především její úžasný humor, kterým dokáže sofistikovaně odzbrojit mnoho ostřílených moderátorů či žurnalistů a samozřejmě i nadchnout spoustu fanoušků. Cate Blanchett rovněž charakterizuje až překvapivá skromnost, kariéra bez skandálů a časté angažmá v mnoha humanitárních a ekologických organizacích.

Měla jsem dokonce to štěstí – kterému jsem samozřejmě řádně aktivně dopomohla – potkat Cate Blanchett osobně v New Yorku. Pár let nato jsem získala její šaty, které věnovala do charitativní aukce podporující Facing History a UN Women. Tyto šaty byly k vidění na červeném koberci v rámci Londýnského filmového festivalu (2015), na zahajovacím ceremoniálu filmového festivalu v Benátkách (2020) – a nedávno se staly nedílnou součástí mého svatebního focení v Las Vegas (2022).“

Foto: Martina Benešová-Schafer

Andrea Schmoll: Opora v nouzi, inspirace v boji za sebe sama

„Poznaly jsme se v jednom z nejnáročnějších období mého života, ve kterém mi byla pevnou oporou a velkou inspirací. Andrea Schmoll patří mezi nejlepší a nejuznávanější právničky v oblasti práva na duševní vlastnictví v Německu. Fascinují mě na ní její znalosti, schopnosti, profesionalita, integrita, ale také velká míra empatie a laskavosti. Rovněž nesmím opomenout její charisma, kterého má na rozdávání. Navíc dokazuje, že lze náročnou profesi a úspěšnou kariéru vhodně skloubit s rodinou, Andrea spolu s manželem vychovává dvě úžasné děti, na které je náležitě hrdá.

Je skvělým příkladem toho, že ženy dokážou mezi muži vyniknout, aniž by se vzdaly krás mateřství. Andrea je žena silných názorů a nečiní jí problém vystoupit z davu a sdílet vlastní pohled na různá důležitá témata. Mezi ta patří především diverzita, ale také fakt, že si mají ženy více věřit a bojovat v první řadě samy za sebe, protože nikdo jiný to za ně neudělá. Andrea je jednoduše impozantní v každém směru a já moc doufám, že se jednoho dne přiblížím jejímu příkladu a stanu se pevnou oporou a inspirací lidem v mém okolí, a to nezávisle na jejich pohlaví, věku, národnosti či vzdělání.“

Foto: Jana Plavec
Martina Benešová-Schäfer má na sobě overal, Mango, 1999 Kč. Oblečení na focení zapůjčil Answear.cz. Foto: Jana Plavec; make-up a styling: Natálie Host
 
Článek byl poprvé publikován na heroine.cz 29. září 2022.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s