E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Moje Heroine: Politika pro mladé nebyl jen Feri, máme svoje vize, říká Jana Soukupová

Je politika věc veřejná? V teorii ano, ale v praxi se jako veřejnost držíme především na jejím okraji. Mnozí z nás zcela spokojeně – cítíme, že naše zájmy v politice někdo hájí, že zástupci, které si volíme, sdílejí naše hodnoty a bojují za ně. Jak se ale k věcem veřejným vztahovat, pokud je vnímáme jako cizí? Mladí lidé do třiceti let se z drtivé většiny cítí právě tak. Jana Soukupová, zakladatelka iniciativy Youth, Speak Up!, si vzala za cíl to změnit. Možná i díky ní loni mladí voliči rozhodujícím způsobem promluvili do parlamentních voleb a přispěli k tomu, že se politický kurz po letech natočil jinam.

Foto: Eliška Sky

Následuju Janu Soukupovou po měkkých kobercích Úřadu vlády do zasedací místnosti. Málem jsme se nesešly – je totiž teprve třetí den od ruského útoku na Ukrajinu a pozornost všech je roztříštěná jinde. „Organizujeme pomoc ukrajinským vědkyním a vědcům,“ vysvětluje mi přes rameno, „je to hrozný zmatek, ale děláme, co můžeme.“ Coby ředitelka kabinetu ministryně pro vědu, výzkum a inovace logicky směřuje pomoc úřadu právě vědcům, kromě zajištění dopravy do Čech už kontaktuje české vědecké instituce, aby kvalifikované lidi pomohli zapojit.

Největší překvapení bylo, když jsme zjistili, že jako hned druhý nejpalčivější problém mladí vidí nízké tresty za znásilnění a sexuální násilí. Dává to smysl, je to silné, emocionálně podbarvené.

„Jsem tu teprve od prosince,“ vysvětluje trochu unaveně vysoká osmadvacetiletá žena. „Zrovna jsme dodělali rozpočty a chtěli se pustit do práce a teď tohle.“ Působí jako zkušený politický matador – a také je, politika je její koníček už od střední školy. Co ji odlišuje od jiných mladých profesionálů, kteří ve sněmovně působí? Nedovedla ji sem žádná mládežnická organizace, kde by jí někdo pomohl nahoru. „Politika umí být frustrující, protože z velké části je to strategie, plánování, řeči.“ Usmívá se, ale je vidět, že chuť měnit myšlenky v činy je to, co ji táhne dopředu. V politické dráze i v proměňování mapy českých voličů.


Foto: Eliška Sky

Jaká jsou témata, která jsou důležitá pro mladé lidi? Nepřekvapí, že ta, která znamenají lepší svět pro všechny. Omezení plastů a nakládání s odpady, digitalizace státu, podpora mladých vědců. Ale i způsoby, jak se bránit dezinformacím, bojovat proti zadlužování, prosazovat srozumitelné právo nebo respektovat nezávislou žurnalistiku.

Jana má na sobě bílé šaty Patrizia Pepe, 5199 Kč, pantofle answear.LAB, 389 Kč, obojí Answear.cz. Foto: Eliška Sky. 


Nechceme skončit ve třetím šuplíku

Jana založila Youth, Speak Up! v roce 2018, v době, kdy Andrej Babiš řídí už druhou vládu, česká společnost se rozevírá jako krejčovské nůžky nad otázkami migrace, opozice se hádá mezi sebou a volby jsou daleko. Objížděla tehdy se skupinou mladých politologů střední školy a přednášela o občanské společnosti, ale jak říká, byla to jen kapka v moři. Průzkumy v té době uváděly, že 89 % mladých voličů má pocit, že nemá šanci nic ovlivnit a jejich hlas v politice není slyšet. Voličů do třiceti let je přitom zhruba 18 %, což je nemalá síla.

„Vnímala jsem, že politika je mladým uzavřená, že do ní nevidí. Rozhodla jsem se to obrátit a zeptat se jich: Co je to, co byste naopak vidět chtěli? Co jsou věci, které cítíte jako svoje?“ Výsledkem bylo „21 bodů pro 21. století“, seznam témat, která z pohledu lidí, kteří v budoucnosti potáhnou českou společnost, jsou klíčová. Nepřekvapí, že se opakovaly enviromentální otázky, bydlení, péče o duševní zdraví. Nic, co by si běžný občan s aktuálními prioritami politiky spojoval. „Protože jsem už měla s reálnou politikou zkušenost, věděla jsem, že když naši agendu jen pošleme do politických stran, skončí v třetím šuplíku u stolu a opráší se možná před volbami. Museli jsme na to jinak.“

Foto: Minty Fox

Jak překonat překážky, strach a odmítnutí? Příběhy žen, které to dokázaly

Jak se žije českým ženám v našem veřejném prostoru? Jakým překážkám čelí a co radí ostatním? Knížka Ženy v zenu, která vychází v nakladatelství Minty Fox s krásnými ilustracemi od Dany Lédl, ukazuje, s jakými nálepkami a komentáři se v naší společnosti setkávají ženy napříč profesemi. A hlavně přináší jejich životní zkušenosti a rady, jak se z toho nezbláznit a třeba z toho všeho nakonec i těžit. Každý příběh je jiný stejně jako jeho nositelka. Jaké zkušenosti a rady rezonují právě s vámi? 

Kniha s prostorem na zaznamenání vlastních poznámek a zážitků se vejde do každé kabelky. Už nyní si ji můžete objednat na webu zenavzenu.cz.

Duševní zdraví je téma pro všechny

Co není ve stranických programech, jako by neexistovalo, vysvětluje. „Chtěli jsme najít cestu, jak tam naše témata procpat, jinak bychom se vlamovali do zavřených dveří.“ Plán zahrnoval spoustu dílčích kroků, od hledání nadstranické podpory po zadání kvantitativního průzkumu renomované společnosti Behavio, aby existovala hmatatelná data. „Napsali jsme pozměňovací návrh k zákonu o nakládání s obaly, ale neprošel. Tehdy jsem si uvědomila, že to není problém politických preferencí, ale problém generační. Dokud lidé ve vedení stran nepochopí, že tato agenda je důležitá i pro ně, nehneme se z místa.“

Co podle průzkumu mladí lidé chtějí politicky řešit? „Největší překvapení bylo, když jsme zjistili, že jako hned druhý nejpalčivější problém vidí nízké tresty za znásilnění a sexuální násilí. Dává to smysl, je to silné, emocionálně podbarvené. Dokážeme být empatičtí k obětem a strachujeme se, co by se dělo, kdyby se to stalo nám.“ Vedle krize bydlení je to také péče o duševní zdraví. „Covid s tím pořádně zamával. Dřív to nikoho nezajímalo, teď je to z toho téma.“

Foto: Eliška Sky

Moje Heroine 2022 v časopise

Příběh úžasné osobnosti z výzvy Moje Heroine 2022 přinášíme také v každém čísle tištěného magazínu Heroine. Kdo je další hrdinkou, která vzešla z vašich nominací? Zjistíte v časopise Heroine.

Přelomový výsledek

Loňské volby byly v lecčems přelomové. Rozčísl je mimo jiné skandál nejviditelnějšího mladého politika – Dominika Feriho. „Věděli jsme, že před volbami se chystá hodně aktivizovat svoje sledující, měl jich přes milion.“ Poté, co odstoupil kvůli obviněním ze sexuálního obtěžování, se Janin tým realisticky obával, že tím mladým příznivcům politiku otrávil už navždy. „Měl obrovský vliv, i proto, že to byl opravdu výjimečný politický talent. To, co udělal, je ale neomluvitelné.“

Výsledky voleb nakonec ale změnily směřování české politiky a těsné rozdíly byly interpretovány různě. Jisté je, že voličská účast lidí do třiceti let se zvedla o 21 %, což je výjimečný úspěch. „Bouchli jsme šampaňské a o pět minut později jsme už uvažovali, kam to posuneme dál,“ směje se Jana.

„Víme, že tohle je první krok. Tím dalším je dostat mladé lidi přímo do politiky, aby ji měnili zevnitř. Tam zatím narážíme, nedostávají se na volitelná místa. A pálí mě, že ještě méně reálné je to pro mladé političky. Pokud z mladých politiků, kteří mají šanci se někam dostat, je 80 % mužů, nic moc se nezmění. Přitom jen o úroveň níž je žen dost.“

Proč by se mladí měli zajímat o politiku? ptám se nakonec řečnicky, ale ve skutečnosti je to otázka, která stojí za celým Janiným úsilím. Proč bychom o to měli usilovat všichni? „Bez toho, abychom měli silnou, diverzifikovanou občanskou společnost, která ví, že demokracii si musíme hýčkat, můžeme snadno podlehnout dojmu, že je v pořádku, když se o nás někdo „postará“. Vidíme aktuálně v Rusku, ale i jinde, jak to pak vypadá. Potřebujeme lidi, kteří o sobě v rámci demokratické arény budou umět rozhodovat. Bez toho nám bude všem úzko.“


Foto: Eliška Sky, art director: Marek Cpin, asistent fotografky: Jakub Ra, styling: Jan Pokorný, make-up a vlasy: Natálie Host, produkce: Linda Majerová

Foto: Heroine

Speciál: Moje Heroine 2022

S další hrdinkou se můžete seznámit už nyní v novém čísle časopisu. Na webu ji představíme příští měsíc ve speciálu Moje Heroine 2022, kde najdete i další články o velkém i malém hrdinství.

Kdo je podle vás Moje Heroine 2022? Znáte výjimečnou ženu ze svého okolí? Dejte nám o ní vědět a nominujte ji!

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s