E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Wollner odchází z televize a děti už si nekoupí nikotinové sáčky. Pět důležitých událostí tohoto týdne

Uplynulých pět dní zaměstnávaly tuzemskou veřejnost zejména blížící se prezidentské volby. V Česku i zahraničí se přesto objevily zprávy, které by podle webu Heroine.cz neměly zapadnout. Důvod k oslavě získala poslankyně Olga Richterová i lidé, kteří nemohou přijít na jméno influencerovi Andrew Tateovi. Jak se vyvíjí kauza novináře Marka Wollnera a proč musejí australští studenti znovu psát eseje na papír? Redakce Heroine pro vás vybrala pět zajímavostí tohoto týdne.

Jaké události v tomto týdnu rezonovaly v redakci Heroine? Vybíráme pro vás pět z nich.Foto: Shutterstock

Nela Lisková zaplatí pokutu za šíření dezinformací o Olze Richterové

Šíření dezinformací se nevyplácí. Vzkaz, který ve čtvrtek pravomocným rozhodnutím vyslal odvolací pražský městský soud. Rozhodl, že dezinformátorka Nela Lisková, která na svých sociálních sítích opakovaně šíří nepravdy, musí zaplatit padesátitisícovou pokutu místopředsedkyni Sněmovny Olze Richterové (Piráti). V roce 2019 Lisková napsala na Facebook, že podle Richterové Česko může v první vlně přijmout desítky tisíc uprchlíků a věnovat jim startovní byty pro mladé, připomíná iROZHLAS.cz. Připojila také fotku političky. Richterová kvůli tvrzením čelila řadě útoků včetně výhrůžek smrtí. V rámci online světa, kde se dlouhodobě rozostřují hranice mezi pravdou a lží, tak jde o důležitou připomínku skutečných dopadů dezinformací, a to jak pro jejich oběti, tak konečně také pro jejich šiřitele. 

Australské školy se kvůli umělé inteligenci vracejí k tužkám a papírům

Počítačové technologie skýtají řadu výhod, které dokážou významně ulehčit život. Někdy až příliš. Osm předních australských univerzit teď vyrazilo do boje proti aplikacím, které s pomocí umělé inteligence dokážou generovat texty, zejména eseje nebo seminární práce, čímž studentům do značné míry pomáhají s jejich zpracováním.

Jak píše britský deník The Guardian, studenti by podle tamních pedagogů mohli začít přicházet o schopnost kritického myšlení a úkoly jednoduše plagiovat. Mezi zakázanými aplikacemi je například ChatGPT od společnosti OpenAI, která byla spuštěna loni v listopadu. Australské školy se vyjma zákazů vracejí také ke klasickému psaní v ruce tak, aby bylo pro učitele jednodušší materiály ověřit. Umělá inteligence tedy ve školách ukazuje svůj překvapivý efekt: univerzity po celém světě se možná za pár let navrátí alespoň zčásti zpět do analogové éry. 

Novinář Marek Wollner odchází z ČT kvůli kauze bossingu a obtěžování

Foto: Novinář Marek Wollner. Zdroj: Wikimedia Commons

Novinář Marek Wollner, šéf reportážní publicistiky a moderátor pořadu Reportéři ČT, odchází po 23 letech z České televize. Dohodl se na tom s vedením, uvádí server Seznam Zprávy. Loni v prosinci se komise ČT začala zabývat podnětem, podle něhož se Wollner na svých zaměstnancích měl údajně dopouštět šikany, ale i sexuálního obtěžování: ve středu nicméně ředitel televize Petr Dvořák informoval o tom, že ze závěrů šetření nevyplývá, že by Wollner spáchal trestný čin. V už tak vypjaté situaci se navíc objevila stížnost na údajnou šikanu také proti moderátorce pořadu 168 hodin Noře Fridrichové.

Bossing a mobbing, tedy šikana na pracovišti, pro oběti v praxi často znamená nesmyslně vysoké požadavky oproti jiným lidem v týmu, urážky, nerespektování volného času a často až absurdní míru kontroly. Nejlepším způsobem, jak mobbing a bossing na pracovišti řešit, je předcházet mu: snaha musí vycházet zejména z vnitřních struktur firmy, například zavedením institutu firemního ombudsmana a vytvořením pracovního prostředí, v němž se podřízení nebudou bát své problémy řešit otevřeně. Pokud mobbing a bossing zažíváte na vlastní kůži, nenechte se zastrašit. Pokud máte možnost se obrátit například na odborovou organizaci, neváhejte. Podnět můžete podat také na Státní úřad inspekce práce nebo úřad Veřejného ochránce práv. Žádná práce totiž nestojí za vleklé psychické problémy, které vám zasednutí od šéfa nebo kolegů může způsobit. 

Chci si přečíst o tématu

Influencer a král internetové misogynie Andrew Tate zůstává ve vazbě

Britský influencer Andrew Tate, který se proslavil nenávistnými videi proti ženám a veřejným chlubením se vlastní misogynií, zůstává ve vazbě. Soud v Rumunsku, kde byl Tate koncem loňského roku zadržen, zamítnul jeho odvolání proti (zatím) třicetidennímu pobytu ve vězení. V Tateově sídle policie v prosinci objevila vyjma zbraní a peněz také šest žen údajně nucených natáčet pornografický obsah proti jejich vůli. Tate je společně se svým bratrem Tristanem vyšetřován z vedení kriminální skupiny, znásilnění a obchodu s lidmi, uvádí britská zpravodajská stanice BBCNad strategií Tatea a nad tím, proč jeho názory v určité části společnosti rezonují, se pro web Heroine.cz vloni v srpnu zamýšlel Jan Jindřich Karásek

Tateovo bohatství vyplývá především z jeho online univerzity, která ve skutečnosti funguje jako pyramidové schéma. Množství generovaných sdílení, které je součástí podmínek Tateova kurzu, pak v minulosti influencerovi značně pomáhalo s dosahem. Tate navíc dokázal dobře využít současné krize mužské identity: řada jeho postojů neskýtá nic nového, spíše reflektuje klišé tradiční maskulinity jako to, že muži nebrečí a ženy v jejich životě mají především fungovat jako trofeje upevňující jejich společenský status. Tate je tak spíše symptomem většího problému než jeho původcem: dokud jako společnost nezvládneme redefinovat mužskou roli pro moderní dobu a nepodpoříme muže v tom, aby zdravě projevovali své emoce, budou se Tateové objevovat i dávno poté, co influencerova hvězda definitivně vyhasne.

Chci si přečíst o tématu

Nikotinové sáčky už si děti a mladiství pravděpodobně nekoupí

Foto: Nikotinové sáčky. Zdroj: Shutterstock

Děti do osmnácti let si nebudou moci koupit nikotinové sáčky, píše Deník N. Zákaz ve čtvrtek jednoznačně prošel Sněmovnou a novelu nyní musí projednat Senát. Pro nikotinové sáčky by nově měla platit stejná pravidla, jako pro prodej klasických či elektronických cigaret a dalších tabákových výrobků, jejichž prodej je podmíněn dosažením plnoletosti. Sáčky se vkládají do úst mezi tvář a dáseň nebo pod ret, kde okamžitě začínají do těla uvolňovat nikotin. Autoři novely uvedli, že mezi nejčastější uživatele patří lidé ve věku od 15 do 24 let. U některých typů sáčků, které se vyrábějí také s různými příchutěmi, hrozí kvůli vysoké hladině obsaženého nikotinu riziko předávkování. Zákazy čehokoliv ale neřeší příčinu: s vysokou hladinou stresu se totiž v současné době nepotýkají jen dospělí, ale také děti ze základních škol a středoškoláci, pro něž může být užívání návykových látek únikem z reality. O tom, jak řešit závislost dětí a mladistvých na nikotinu, napsala pro web Heroine.cz psycholožka Monika Čuhelová.

Chci si přečíst o tématu

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu