E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Sdílíte na Facebooku fotky svých dětí? Nejspíš zaděláváte na jejich stud a kyberšikanu

01. červenec 2020
10 035

Všichni víme, že děti jsou v online prostoru velmi zranitelné. Zdánlivě nevinná a roztomilá fotka syna nebo dcery z výletu může roztočit spirálu kybernenávisti a šikany jejich vrstevníků. A nejhorší je, že děti takhle ohrožujeme a stavíme do pozice obětí nenávistných komentářů my, jejich rodiče. Chcete je chránit? Zapomeňte na lajky.

Foto: Shutterstock

V rámci mezinárodního výzkumu EU Kids Online 2020 vědci vyzpovídali víc než 25 tisíc dětí ve věku 9 až 17 let z celé Evropy. Mimo jiné se ukázalo, že české děti se nejvíc ze všech na sítích setkávají s kybernenávistí. K zamyšlení jsou ale i data o českém sharentigu, tedy sdílení a rodičovství. Vědcům z Masarykovy univerzity, která je za českou část studie zodpovědná, totiž vyšlo, že nejméně čtvrtina dětí ve věku 12 – 16 let se setkává s tím, že rodiče o nich na sítích sdílejí nějaký obsah, aniž by se jich předtím zeptali, ať už jde o fotky ze společné dovolené nebo jiné veselé historky. A odborníci na sociální sítě i dětští psychologové se shodují na tom, že skutečný počet dětí zasažených sharentingem bude mnohem vyšší. Už jen proto, že výzkum nevzal v úvahu všechna roztomilá nemluvňata a batolata, předškoláky nebo prvňáčky, pro které není na začátku září na sítích k hnutí.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!