E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Sex jen se souhlasem. Ale jak mám poznat, že to opravdu chce?

Baví vás sex, když do něj druhá strana není stejně nadšená jako vy? Baví vás, když si jej vynucujete manipulací, citovým vydíráním, nátlakem? Jste dospělí a stydíte se o sexu mluvit? Nebo proč se někteří lidé tak silně brání tomu, abychom normálně, otevřeně a nahlas mluvili o sexu a konsentu? S chápáním konsentu máme zřejmě problém.

Foto: Let's Talk About Consent Baby! Shutterstock

V nedávno medializovaném případu popisuje žena nepříjemnou sexuální interakci, se kterou dle svých slov nesouhlasila, zatímco muž „intimní sblížení“ s mladou ženou nepopírá, tvrdí ale, že k němu došlo „za oboustranného souhlasu“. Kauzu z oblasti sexuálního obtěžování a násilí z Masarykovy univerzity v Brně podrobně zdokumentoval Deník N. Také bývalý poslanec Dominik Feri, který je obviněný ze znásilnění, ve svém vyjádření uznal „negentlemanské“ a „nepatřičné“ chování, ale sexuální násilí odmítl. 

Je zajímavé, jak často u těch podezřelých sexuálních interakcí muži říkají, že to bylo vzájemné a dobrovolné, zatímco ženy říkají, že to nechtěly. Očividně tu máme velký problém s konsentem (souhlas, svolení, dovolení). Začíná se totiž ukazovat, že si jej různí lidé vykládají jinak.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!