E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Neviditelné padesátnice. Už nejsou juniorky, ale do důchodu mají daleko. Čemu čelí ženy, které dospěly za komunismu?

16. červen 2022
226 163

Současná generace 50+ a v těsném závěsu za ní i takzvané Husákovy děti z počátku 70. let tvoří početnou skupinu české společnosti. Už nejsou junioři a ještě nejsou senioři. Kromě generační zkušenosti je skoro nic nespojuje, z hlediska zájmu politiků a společnosti patří do šedé zóny. Podle socioložky Lucie Vidovićové (45) se nacházejí v mrtvém úhlu. Společenská zakázka na to, aby byl jejich hlas více slyšet, neexistuje. Vítejte ve světě neviditelných padesátníků.

„Lidé 50+ vypadávají ze všech škatulek a jak se k tomu období sama blížím, všímám si toho ještě víc,“ potvrzuje změnu perspektivy Lucie Vidovićová z Masarykovy univerzity v Brně. Uznávaná socioložka se dlouhodobě zabývá problematikou ageismu a zkoumá rozdíly ve společnosti. Téma se jí ale stále více proplétá s osobním životem. Doma se jako typický představitel sendvičové generace stará o malé děti a zároveň pečuje o své nemocné rodiče.

Zatímco na začátku kariéry vnímala stárnutí především jako téma, na kterém se dá postavit kariéra, teď už je citlivější i na témata utrpení a bolesti, které se se stářím někdy pojí. „Naštěstí mám kolem sebe lidi, kteří mi ukazují, že se to dá snést. Dokud není tabletka dlouhověkosti běžně v lékárnách, musíme hledat způsoby, jak stárnutí přežít,“ dodává.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!