E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Návaly horka, nadváha a konec atraktivity? Menopauzou život nekončí. Může přinést i úlevu

Ve společnosti je menopauza vnímána především jako něco negativního. Jako období, během kterého je nejlepší někam zalézt a počkat na závěrečnou etapu života. Je to velmi škodlivý obraz, který budí strach a je potřeba jej změnit. U příležitosti Světového dne menopauzy připomínáme, že i když toto období si málokdo pojí se štěstím, jeden pozitivní pocit přináší – a tím je úleva.

Když se svých příznivců na Instagramu ptám, co je napadne, když slyší slovo „menopauza“, většinou zmiňují úlevu a konec obav z otěhotnění. Většina však mluví o stáří a návalech horka. „Jsem v této etapě svého života a moje první myšlenka byla: pane bože, už začínám odkvétat,“ psala jedna z žen.

Náš přístup k perimenopauze je z velké části ovlivněný jejím obrazem v médiích, který... neexistuje. Téma menopauzy se ve filmech nebo televizních seriálech obvykle neobjevuje. A pokud ano, vidíme ženy trpící návaly horka, které ztrácejí veškerou přitažlivost a přicházejí o své společenské postavení. Nebo se setkáváme s posměchem, jako v seriálu „All in The Family“, kde se přímo říká, že po menopauze ženy ztrácejí schopnost racionálně uvažovat.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!