E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Káva má být požitek, který si budete pamatovat

Pustili se do podnikání s kávou. Nikoliv však u nás – v Etiopii. Stála za tím vášeň pro lahodný nápoj a zároveň snaha nabídnout možnost jisté práce a solidního výdělku několika rodinám. Podařilo se dokonce mnohem víc, dnes si tak na Naty’s Coffee pochutnáte i u nás.

Foto: Nathy ´s Coffee

Dva studenti, kteří se potkali na škole v zahraničí. On z Etiopie, ona z České republiky. To bylo už před lety. Spolu jsou ale Nebiyou Temesgen a jeho žena Šárka i dnes. Usadit se rozhodli v Praze, podnikání ale rozjeli ve východní Africe, kam pravidelně jezdí. Káva byla přirozenou volbou.

Foto: Natys´s Coffee

Etiopie je pravlast kávovníku a země s prastarou tradicí jeho pěstování. V oblasti Kaffa – která nápoji dala jméno – tato rostlina ještě pořád roste i divoce. Vyhlášené jsou ale i odrůdy z dalších oblastí, jako je Sidamo, Harrar, Yirgacheffe, Djimmah, Limu, Bebeka, Lekempti, Wellega, Gimbi, Agaro, Aleta Wondo či Tepi. Rozhodnout se pro jednu konkrétní tak není nic jednoduchého. „Jezdili jsme po plantážích, zkoušeli a vybírali,“ říká Nebiyou. S sebou vzali Roberta Trevisana, znalce kávy a majitele první Školy kávy u nás, a další kolegy z branže, aby jim s výběrem pomohli. „Ze všech odrůd kávy, které se v pěstují v Etiopii, jsme si nakonec zvolili Sidamo, a to pro její lahodnou čokoládovo-oříškovou chuť s ovocným nádechem,“ vysvětluje Nebiyou. Je to stoprocentní arabika.

Rodinný podnik v Addis Abebě

Dál šli jinou cestou, než je obvyklé. Běžně se z Etiopie, která je pátým největším producentem kávy na světě a prvním v rámci Afriky, vyváží zelená káva. Praží se pak třeba v Německu, Švýcarsku nebo i Česku. Nebiyou se Šárkou ale chtěli dva tolik odlišné světy propojit. „A především nechat v Etiopii tu přidanou hodnotu. Pomoct ženám, které jsou často s dětmi samy, aby měly slušnou práci,“ doplňuje Šárka.

Foto: Naty´s Coffee

Vyřídili všechny potřebné licence a povolení. Na rodinném pozemku v Addis Abebě během půl roku postavili malou pražírnu. Koupili kvalitní pražičku, pořídili všechno další potřebné vybavení, vybudovali zázemí pro zaměstnance. „Najali jsme zkušeného pražiče kávy a pět místních žen, které kávu ručně přebírají, balí a zajišťují všechny práce související s výrobou,“ popisuje Nebiyou. Pochopitelně na tyto práce existují stroje. Jenže manželům přijde lepší zajistit práci a platit lidem.

Pracovní podmínky jsou na místní poměry nadstandardní. „Pražírnu máme v prostoru, který patří rodině. Je obehnaný zdí, aby se tam nedostal nikdo cizí, takže ženy se tu můžou cítit bezpečně,“ říká Nebiyou. Záležet si dali také na zázemí. Zaměstnanci mají k dispozici sprchu, toaletu i šatnu. A především dostávají odpovídající plat.
 

Cesta Naty’s Coffee do Česka

V Etiopii je káva bez nadsázky národním bohatstvím, součástí života každé rodiny. Její pití je obřad. Temesgenovi tu svoji, kterou po první dceři Natálii pojmenovali Naty’s Coffee, původně chtěli nechat jen pro místní trh. Rozvážejí ji po obchodech v Addis Abebě a turisty navštěvovaném Nazretu. „Oblíbili si ji i na našem velvyslanectví v Addis Abebě, často ji podávají na akcích, které tam pořádají,“ říká Šárka.

Foto: Natys´s Coffee

Na český trh se původně vůbec dovážet neměla. Jenže člověk míní a život mění. Rodina má spoustu přátel, kteří si u nich doma pochutnávali na Naty’s Coffee a divili se, proč ji nezkusí nabídnout i českým milovníkům kávy. A tak letecky přivezli pro začátek tři sta kilo, koupili prodejní stánek, kávovary, mlýnky, papírové kelímky a vyrazili na první akci. „Měli jsme velké štěstí, že jsme svým příběhem zaujali majitele trhů na Kulaťáku v Praze-Dejvicích, kteří nám dali šanci kávu nabízet návštěvníkům trhů,“ popisuje počátky prodeje v tuzemsku Šárka. Na Kulaťáku jsou teď už tři roky, každou sobotu se těší na své zákazníky. S mnohými se za tu dobu i spřátelili. Kromě Kulaťáku se pravidelně účastní různých akcí nejen v Praze, ale i jinde po republice. „Naší srdcovkou jsou farmářské trhy na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi. Rádi se účastníme také festivalů mezinárodní kuchyně, které organizuje Karlín market,“ říká Nebiyou. Často je oslovují i jejich zákazníci a zvou je na své akce, konference a podobné události. Kávu prodávají i přes e-shop natyscoffee.com. Aby byla zajištěna čerstvost kávy, dovážejí ji do České republiky v menších objemech.

„Na stánku při prodeji kávy se střídáme s dcerami Neli a Naty, s neteří Martinou a synovcem Petrem,“ vyjmenovává Šárka. Rodinný podnik. A to přesto, že mladí už všichni mají svá vlastní povolání nebo studují. Káva je ale v rodině prostě vášní. Všichni se s ní naučili pracovat, dokážou ji zákazníkům nabídnout ve skvělé kvalitě a s mlékem dovedou hotové divy. Nejčastěji si u nich prý lidé dopřávají espresso anebo cappuccino či flat white. „Káva je pro nás víc než jen nápoj. Káva má být požitek, který si budete pamatovat,“ dodává Nebiyou.

Článek vznikl ve spolupráci s naším partnerem – společností Naty´s Coffee.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s