E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Stres jako tichý zabiják zdraví lidí. „Na jedno dechové cvičení nedám dopustit,“ říká lektorka jógy

Konec roku se nese ve znamení doby, kdy by měl nastat čas zklidnění. I pár minut strávených „v přítomném okamžiku“ pomáhá, říká lektorka jógy Andrea Poslužná. V boji proti stresu poslouží i jednoduchá dechová cvičení.

Foto: Andrea Poslužná má na sobě duhovou bundu, 3199 korun, fialovou mikinu, 1890 korun, fialové tepláky, 1890 korun, vše Converse. Ondřej Košík

V době před Vánoci vrcholí většinou shon. Jak jsou na tom v tomto období lektoři jógy? Žádný stres, jen vyrovnanost a harmonie?

Tak to bohužel úplně není. Většina lektorů má druhou doplňkovou práci, která může být stresující. Stejně tak já, vedle jógy mám ještě vlastní oděvní značku. A koneckonců i práce lektora jógy často přináší stres, když máte moc lekcí nebo málo energie, kterou byste svým klientům mohli předat. Navíc teď v období před Vánoci se asi obecně nelze stresu zcela vyhnout.

Jak tomu tedy čelit?

Může to znít banálně, ale je potřeba najít si chvilku pro sebe, oprostit se od shonu a práce. Ideálně dělat něco, co nás baví, co nám přináší radost. Přečíst si knihu, kouknout na oblíbený seriál, jít na procházku. Ale pomůže i nedělat chvíli nic, jen sedět a dýchat. Zastavit se. Dát si kávu a prožít přítomně ten aktuální okamžik, soustředit na něj mysl. Stačí pár minut, ale stěžejní je dělat to vědomě, ideálně to zahrnout do denní rutiny podobně jako třeba čištění zubů. Mně osobně samozřejmě tomto směru hrozně moc pomáhá jóga. 

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!