E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Když o smrti nemluvíme, je těžké říct si o pomoc, říká Silvie Stretti v podcastu Heroine O životě

Proč neradi mluvíme o smrti? Jak pomoci dětem, kterým někdo umřel? Psycholožka Silvie Stretti založila a vede Poradnu Vigvam, která pomáhá vyrovnat se se smrtí někoho blízkého. V podcastu Heroine O životě mluví s Ilonou Kleníkovou o tom, jestli existuje správný a špatný způsob truchlení, co neříkat pozůstalým a proč dětem nelhat o smrti.

Foto: Tomáš Cetkovský

„Smrt je nedílná součást života. Potká úplně každého,“ připomíná Silvie Stretti, psycholožka, terapeutka a ředitelka Poradny Vigvam, která pomáhá dětem a rodinám vyrovnat se se ztrátou někoho blízkého. „Ne každá smrt je ale ta očekávaná, se kterou jsme od přírody uzpůsobení se vyrovnat. Je spousta úmrtí, která nám to přijetí komplikují. A když se o smrti nemluví, tak je těžké si říct o pomoc v okamžiku, kdy mě něco takového potká,“ vysvětluje Silvie Stretti v dalším díle podcastu Heroine O životě, který je tentokrát věnován smrti a tomu, jak o ní (ne)mluvíme.

Poslechněte si další díl podcastu Heroine O životě:

„Ve dvacátém století docházelo k velké institucionalizaci péče o člověka. I smrt byla oddělená do instituce,“ uvažuje Silvie, proč smrt vymizela z našeho prostoru. „My jsme si smrt trochu schovali i do slov.  Říkáme, že ten člověk ‚odešel‘, ‚navždy usnul‘… Ta smrt je jakoby za záclonou.“ Schovat smrt ale v důsledku znamená, že když o ní nemluvíme, hůř ji dokážeme přijmout.

Foto: Heroine

Podcast Heroine O životě. Rozhovory o životě, smrti a krizích mezi tím. Ilona Kleníková si s hosty podcastu povídá o porodech nebo o předsudcích kolem domácího násilí. Podcast o vážných věcech, které patří k životu, poslouchejte na Heroine.cz, na Spotify nebo Apple Podcast

Když truchlí děti

Silvie Stretti upozorňuje i na úskalí, která číhají v používání milosrdných lží a eufemismů, když o smrti mluvíme s dětmi. „Dítě tomu může porozumět doslova. Když řekneme, že někdo ‚usnul‘, tak se přece probudí. Když někdo ‚odejde‘, tak se přece rozhodl odejít. To jsem mu jako dcera asi nestála za to, aby tady se mnou zůstal? Už nás nemá rád? To, že člověk zemřel, neznamená, že nás neměl rád. Jedním z procesů vyrovnání je, že hledám nové místo pro toho zemřelého. Hledám, jak se ten vztah proměnil. Když mi člověk ‚odejde‘, tak se ten vztah promění jinak, než když zemře.“

V podcastu Silvie mluví i o tom, proč se po zkušenostech s působením na Lince důvěry rozhodla založit Poradnu Vigvam a soustředit se právě na téma smrti. „Na Lince jsou dva náročné balíky dotazů – týrání dětí a téma smrti. Všimla jsem si, že i pro spoustu mých kolegů je to téma smrti náročnější. Není to hovor, kdy to dítě odchází s úlevou v tom smyslu, že můžu něco udělat a ono bude líp.“ Nebylo, kam tyto děti odkázat, a dětských psychologů byl a je nedostatek, napadlo ji tedy takové místo, kde by děti dostaly podporu, založit.

Existují nějaké správné a nesprávné způsoby truchlení? Jaké životní situace můžeme využít k tomu, abychom děti připravili na přijetí velké ztráty? A patří k tématu smrti humor? Poslechněte si překvapivě veselý rozhovor o smrti a truchlení s psychoterapeutkou Silvií Stretti.

Podcast Heroine O životě je dostupný také na SpotifyApple Podcast.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s