E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Prdíky a posměšky z maminkovských fór. V debatě o rodičovství chybějí protivní sprostí otcové

16. září 2022
14 896

Jak respektovat své dítě a nezbláznit se, když jste na ně celý den sama? Jak zjistit tipy a triky na spánek, prdíky a další útrapy prvních měsíců života? Snadné řešení nabízí internet a sociální sítě, jenže kritické posměšky na adresu mateřských fór a skupin se bohužel často zakládají na pravdě. A opravdu jsou všechny matky „protivný a sprostý“? A proč ve světě pokakaných plín a špatného odříhání nejsou i otcové?

Mateřství pro mnoho žen znamená proměnu identity. Často se v jediné matce smíchá celý koktejl protichůdných emocí. Porodem žena může získat jistý pocit sebevědomí, tělesného i psychického, ale také děsivou porci zodpovědnosti za jiného člověka, který je na světě takříkajíc její vinou a sám se o sebe nepostará.

Anebo to může být úplně jinak. Co žena, to jiný příběh mateřství. Nicméně jsou ženy, u kterých se pocit vlastní autority probouzí právě přes roli matky, jak popsala digitální antropoložka Marie Heřmanová. Je to mimo jiné tím, že matky někdy získají pocit jisté nenahraditelnosti. Pro některé ženy představuje mateřství nabytí neotřesitelné životní role, díky které poznají svoje místo na světě a v níž „se najdou“. Na tom nevidím nic špatného. Problém to začne být v případech, kdy si takové ženy myslí, že mají patent na pravdu, a vůči matkám s jiným životním stylem se chovají toxicky.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!