E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Zpomalení je návratem k sobě. Drobné rituály pomáhají najít rovnováhu

22. prosinec 2021

Nemusíte každý den meditovat ani kupovat předraženou kosmetiku. Tvůrčí tým značky Poetiko Organic hledá prostřednictvím slow beauty zpomalení a rovnováhu v podnikání i každodenním životě. Pomáhají jim k tomu drobné rituály.

Foto: Naturlab

Kristýna, Monika, Aneta a Katka jsou čtyři kamarádky, které společně vybudovaly vlastní kosmetickou značku. Chtěly vytvořit kosmetiku šetrnou k přírodě i pokožce. Vedla je k tomu nejen mezera na trhu, ale i vlastní potřeba v životě zpomalit. Se dvěma z nich, Kristýnou Volfovou a Monikou Šimonovou, jsme si povídali o tom, že krása není jen o výběru kosmetiky. 

Co si máme představit pod po­jmem slow beauty? 

KV: Jde o určité vymezení se vůči uspěchanému a konzumnímu životnímu stylu. Není to jen o produktech, ale především o návratu k sobě samým a svým potřebám. Ve slow beauty platí heslo, že krása vychází zevnitř. Stres a smutek i nejkrásnějším lidem na kráse uberou a žádná kosmetika to nezachrání. Takže kromě kvalitní péče o pokožku je důležitá vnitřní rovnováha a celková pohoda. Co se týče výrobků, je důležité vyvarovat se unáhlených nákupů nekvalitních produktů, které vlastně ani nepotřebujete. 

Chtěly jsme prostě vyrábět produkty pro ženy, jako jsme my samy. Proto všechny výrobky testujeme my samy, ale i naše maminky a kamarádky.

V čem všem tedy může být člověk slow?

KV: Všude, kde je způsob života fast, tam se časem vynoří i hnutí slow. Málokdo ví, že na začátku celého hnutí slow byl slow food. Začalo to v osmdesátých letech v Itálii, kdy se Italové chtěli vymezit proti fast foodům a obecně rychlému způsobu stravování. Proto založili hnutí, které mělo podporovat požitek z jídla. Tak vznikaly typické italské restaurace, kde se vaří lokální pokrmy z kvalitních ingrediencí. Člověk může být slow v celém životním stylu, od pomalé módy až po jídlo. 

Jak čtyři kamarádky napadlo vyrábět vlastní kosmetiku? 

MŠ: Každé z nás na trhu něco chybělo. Mně komplexní kosmetika s dlouhodobým účinkem, Kristý malé rituály, které by jí pomohly zpomalit. Anet přinesla propojení rostlinných surovin s moderním vědeckým přístupem, Katka přišla s nápadem přidat produktům účinky aromaterapie. A všechny jsme chtěly vytvořit funkční, voňavou a ekologickou kosmetiku. 

KV: Chtěly jsme prostě vyrábět produkty pro ženy, jako jsme my samy. Proto všechny výrobky testujeme my samy, ale i naše maminky a kamarádky. Rády bychom přes kosmetiku ukázaly, že pomalý přístup může do života zařadit každý, vrcholová manažerka i maminka na mateřské. Není to jenom pro přírodní víly, které každý den hodinu meditují.

Foto: Naturlab

Poetiko: POmalá Etická KOsmetika

Za konceptem stojí tvůrčí kvartet vědkyň, bylinkářek, umělkyň a markeťaček, které chtěly obohatit přírodní kosmetiku o to, co jim v ní chybělo – nové technologie, dlouhodobé účinky, jemné textury. Vytvořily funkční moderní kosmetiku čistě přírodního složení, která však využívá nejnovějších biotechnologických poznatků. Nabízí produkty péče o pleť i o tělo.

Kristýna Volfová  

Vystudovala kulturní antropologii, ale už od vysoké školy se věnovala brand managementu a marketingu. Jejím úkolem v Poetiku je promlouvat skrze značku k zákazníkům. Cestu k přírodním produktům si našla během práce pro nadnárodního výrobce dekorativní kosmetiky. Tehdy si uvědomila, že důležitější než „maskování“ je zdravá pleť. Ve volném čase cvičí jógu, maluje a snaží se žít podle zásad slow living.

Monika Šimonová  

Působí v Poetiku jako produktová manažerka a idea maker. Stará se o vývoj produktů a školí prodavačky v prodejně. V minulosti pracovala čtyři roky v marketingu a několik let jako zdravotnice. Znalosti z obou oborů následně využila v Poetiku. K bylinkám ji od mala vedla maminka. Ve volném čase ráda cestuje, peče a jezdí na motorce, v současnosti se ale nejvíce věnuje malé dcerce. 

Proč volit přírodní kosmetiku, když nám dobře funguje ta syntetická? 

MŠ: Cokoliv přijde do kontaktu s pokožkou, se do ní vstřebává. Látky obsažené v deodorantech, make-upech, ale i čisticích prostředcích se vstřebávají do těla, kde se mohou usazovat. To by se s přírodní kosmetikou stát nemělo, protože je pro tělo přirozenější.

Je to, jako když se rozhodujete mezi fast foodem a zeleninovým salátem. Zasytí vás oboje a fast food vás možná v danou chvíli uspokojí lépe. Pokud se pro něj rozhodnete, účinek tam sice je, ale z dlouhodobého hlediska to není pro tělo vhodné. 

Dalším důvodem je to, že přírodní kosmetika neškodí životnímu prostředí. Nejde jen o výrobu, všechny krémy a další přípravky, které si oplachujeme z obličeje, se vodou dostávají dál. Látky, které obsahuje přírodní kosmetika, jsou rozložitelné a vlastní tělu i přírodě. 

Někteří lidé říkají, že na ně přírodní kosmetika nezabírá. Je to možné? 

MŠ: U přírodní kosmetiky chvilku trvá, než si tělo zvykne a látky se vstřebají do kůže. Syntetická kosmetika má v tom­hle výhodu, protože obsahuje složky, které vytvoří příjemný pocit na pokožce ihned. U té přírodní není efekt tak velký, protože zatím nemáme adekvátní náhradu například silikonů. Na druhou stranu šla za poslední roky věda hodně dopředu a dnes už jde z přírodních surovin vyrobit funkční a příjemné produkty. A jejich výsledky jsou potom navíc trvalejší. Nutno ještě podotknout, že je jedno, po jaké kosmetice sáhnete, když nezměníte životní styl a návyky. Pokud nezpomalíte, nenajdete si čas na péči a nezměníte stravu, nebude fungovat nic. Kosmetika má samozřejmě svůj efekt, ale nikdy to není jen o ní.  

Vůně jsou mocné a mají vliv nejen na pleť, ale i emoce, protože se zpracovávají v nejstarší části mozku. I na to myslíme.

Vůně ve vašich produktech jsou také přírodní?

MŠ: Přírodním produktům dodávají vůni všechny složky, které tam jsou. Na tenhle základ pak musí vhodně navázat parfemářka. K parfemaci používáme čistě esenciální oleje. Kromě smyslového zážitku mají i příznivé účinky na pleť. Některé přispívají k tonizaci, jiné zmírňují akné. U přípravků na citlivou pleť ale vůně nepřidáváme vůbec, abychom se vyhnuly alergickým reakcím.

Říká se, že vůně dokáže ovlivnit náladu i myšlenky. Je to podle vás pravda?

KV: Vůně jsou mocné a mají vliv nejen na pleť, ale i emoce, protože se zpracovávají v nejstarší části mozku. I na to myslíme. Například produktům určeným na ráno dodáváme hodně energizující a povzbuzující vůně, naopak zklidňujícím produktům vůně balzamické, které navozují atmosféru příjemného relaxu. 

Přírodní a ekologickou kosmetiku obecně mnoho žen považuje za drahou. Podepisuje se dodržování všech zásad na ceně vašich produktů?

KV: Hledání správné ceny je pro nás o hledání rovnováhy. Potřebujeme férově odměnit dodavatele, zaměstnance, sehnat kvalitní ingredience a obaly. Navíc vyrábíme v malých dávkách a to všechno se samozřejmě na ceně podepíše. Zároveň ale chceme být značkou pro ženy, jako jsme my, a vysoké ceny by mohly hodně potenciálních zákaznic od zkoušení udržitelných produktů odradit. Jdeme proto opačným směrem než trendy desetikrokových beauty rituálů. Když si nakoupíte deset celkem levných produktů, výsledná částka je v tom množství stejně vysoká. My jsme spíše kosmetičtí minimalisté, snažíme se svou kosmetiku sestavovat tak, aby našim zákaznicím stačily dva až tři kroky.

Jak se vám daří být slow v osobním životě? Co vám pomáhá zpomalit? 

MŠ: Mně se to z holek daří asi nejméně. Ženská na rodičovské, do toho práce a domácnost. Ale díky Poetiku jsem si uvědomila, že musím myslet i na sebe. Takový rituál zpomalení je pro mě ranní horká sprcha a pleťová maska. Občas mi u toho sice dcera hází hračky do vany, ale i tak mě to skvěle nabudí. A krásný osobní rituál má naše kolegyně vývojářka. Každý večer si maže suché lokty. To je skvělý důkaz toho, že rituál si můžete najít opravdu ve všem a nemusí to zabrat ani minutu. 

KV: Přesně tak, je to o malých krůčcích. Jde hlavně o prožitek a o to, uvědomit si, že je to jen váš moment. Já se každou neděli odměním za celý týden zkrášlující chvilkou. Uvařím si bylinkový čaj, dám si masku na obličej a nalakuji si nehty. Nezapínám u toho internet ani nečtu e-maily, jenom relaxuji. A mimochodem, dělaly jsme si takový malý průzkum a lokty si skoro nikdo nemaže.


Ideální dvojka pro podzimní péči o suchou a dehydratovanou pleť:

Foto: Naturlab

Odličovací balzám pro suchou pleť s meruňkovým olejem, rakytníkem a arnikou, 540 Kč

Foto: Naturlab

Dvoufázový odličovač pro suchou pleť s mandlovým olejem, růží a arnikou, 420 Kč 

Více na webu poetiko.organic

Článek vznikl ve spolupráci s načím partnerem – značkou Poetiko.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s