E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Rychlé výsledky mají svá rizika, říká dentální hygienistka

22. říjen 2020
16 390

Třikrát patnáct minut a zuby o osm odstínů světlejší? Lákavá představa, ale bohužel také klamavá reklama, říká dentální hygienistka Michaela Drozdíková z pražské kliniky Stomat. K zářivému úsměvu vedou moderní technologie a šetrný postup. Jak poznat, kde vás nezklamou?

Předně existují určitá varovná znamení. Zpozorněte, pokud je podmínkou výsledku bělicí procedury takzvaná bílá dieta. Tou rozumějme nezbytnost vyvarovat se po dobu bělení pití kávy či červeného vína, pojídání borůvek, zkrátka konzumace čehokoliv, co by mohlo zanechat odolné skvrny i na oděvech. A samozřejmě také kouření.

Michaela Drozdíková, lektorka dentální hygieny na škole VOŠ zdravotnická. O krásné zuby pečuje na klinice Stomat patřící do skupiny Czech Dental Holding.

„To vše obecně způsobuje zabarvení skloviny, jehož odstranění je pak otázkou zubní hygieny. Nic z toho ale není překážkou účinného bělení, při kterém dochází k zesvětlení hlubší vrstvy zubu, tedy dentinu. „Když se při horším výsledku někdo odvolává na porušení bílé diety, jen tím svaluje vinu na klienta, místo aby přiznal, že zvolená metoda nebyla účinná,“ varuje Drozdíková.

Přirozeně nažloutlý dentin, který s rostoucím věkem stále více prosvítá, neboť sklovina na povrchu zubu se stává průhlednější, lze zesvětlit jedině pomocí oxidačního činidla – peroxidu vodíku. Z tohoto důvodu nefungují nejrůznější „bělicí“ pasty, pera a pásky, které jsou volně prodejné v drogeriích. Peroxid vodíku neobsahují, nebo jen v úplně zanedbatelné koncentraci. Někdy tyto produkty propůjčí sklovině modrý nádech a tím náš úsměv na okamžik rozjasní. Víc ale očekávat nelze.

Krása nesmí bolet

Konkrétní techniky použití peroxidu vodíku při bělení zubů se pak na různých pracovištích liší. Nejefektivnější je pozvolná metoda, kdy klient čtrnáct dní aplikuje nejprve 10% a poté 16% karbamid peroxid vodíku, a to přes noc doma. Karbamid je několikanásobně slabší než samotný peroxid, který se pak v nízkých koncentracích aplikuje v ordinaci až po této dvoutýdenní kůře, kdy zuby látce přivykly a adaptovaly se na ni. Tento postup umožňuje opravdu efektivní a také bezbolestné bělení.

Na první podhled lákavé nabídky na rychlé zesvětlení často znamenají aplikaci peroxidu vodíku ve vysokých koncentracích. Požadovaný výsledek se vůbec nemusí dostavit, zato ale může dojít k podráždění nervových zakončení v dentinu a k následné trvalé přecitlivělosti zubů na výrazné chutě či teploty pokrmů a nápojů.

Přirozený vzhled

Touha po co nejbělejším úsměvu někdy vede k extrémům. Nepřirozeně zářící bělobu v ústech hygienistky přezdívají „záchodová mísa“. Pokud se takového výsledku obáváte, vězte, že samotným bělením v péči profesionála jej dosáhnout ani nelze. Při kvalitním provedení se zpravidla zesvětluje o 3 a 4 odstíny. Pokud by vaše srdce přece jen prahlo po porcelánové bělobě, pak už se musíte zajímat o implantáty.

Nosič, jehož prostřednictvím se oxidační činidlo aplikuje, se vyrábí každému klientovi na míru na základě otisku chrupu. A opět se lze setkat s různými kvalitami provedení. Moderní kliniky otiskují chrup pomocí materiálu s názvem polyvinyl siloxan, který umožňuje maximální přesnost. Oproti tomu hojně rozšířené užití alginátových otiskovacích hmot může způsobit, že nosič nesedí zcela správně, k ošetřovaným zubům se dostane vlhkost a proces bělení je narušen.

Bělení zubů má své kontraindikace, vedle těhotenství a kojení například parodontózu. Ve chvíli, kdy je třeba chrup jako takový zachraňovat, rozhodně není vhodná doba na to jej zesvětlovat. Překážkou ale mohou být i méně závažné defekty na zubech, odhalené krčky, kazy a podobně. „Každá dobrá hygienistka by měla spolupracovat se zubním lékařem. Je třeba podrobně vyšetřit stav chrupu, zhotovit OPG snímek, odhalit hloubkové kazy, o kterých klient nemusí mít ani tušení,“ upozorňuje Drozdíková. V rukou profesio­nálů lze sanací chrupu nejprve odstranit mnoho kontraindikací a poté účinně a bezbolestně bělit.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s