E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Novinky v péči o zuby. Zubní pasty bez vody i obaly vstřícnější k přírodě

V péči o zuby stále platí, že čistit je nutné alespoň dvakrát denně. Jinak se ale změnilo skoro všechno. Od materiálů, ze kterých se vyrábějí zubní kartáčky i pasty, přes jejich obaly, až po hi-tech vymoženosti pro ultra efektivní čištění. Vybere si ale i ten, kdo se chce starat o svůj chrup přírodní cestou.

Ve stereotypní představě o tom, jak lidé v minulosti pečovali o zuby, si zřejmě vybavíme leda zkažený chrup a brutální zubařské metody. Jenže prý už v době kamenné si brali naši předci na pomoc vrbovou větvičku, aby ze zubů odstranili zbytky potravy, Egypťané používali pastu z rozemleté pemzy a octa a Římané zase zubní sůl. První moderní pastu vynalezl americký zubař Washington W. Sheffield v roce 1850, a později byly objeveny blahodárné účinky fluoridů na zubní sklovinu, které dnes také najdete ve většině zubních past.

V současnosti je možnost výběru pomůček k péči o zuby skoro zahlcující. Jedním z velkých trendů je snaha vyrábět produkty tak, aby nepřispívaly k nerecyklovatelnému odpadu. Oblíbené jsou tak bambusové kartáčky s přírodními štětinami, v řadě zemí je zákonem zakázáno do past přidávat čisticí granule (tedy škodlivé mikroplasty), značky experimentují se složením a nabízejí pasty a ústní vody v tabletách nebo v prášku.

Jak si správně čistit zuby?

Mělo by to být samozřejmé, ale není. Ve spěchu máme tendenci zuby rychle vydrhnout prudkými horizontálními pohyby, které ale poškozují dásně. Na co bychom si měli dát pozor?

  • Kartáček držte v úhlu asi 45 stupňů k dásním. Tlačte jemně a směrem od dásně dolů provádějte krátké pohyby dolů.
  • Stejně postupujte i na vnitřní straně zubů (až kam vám to ruka a ústa dovolí). Nevadí, pokud pro čištění vnitřních zubů kartáček přetočíte na výšku.
  • Kartáčkem jemně vyčistěte i jazyk.
  • Čištění by mělo trvat aspoň dvě až tři minuty.

Nit – ano, nebo ne?

Každý zubař nebo dentální hygienista vám řekne, že čištění zubní nití je extrémně důležité. Odstraní nečistoty a plak z míst, kam kartáček nemůže dosáhnout. Neciťte se provinile, pokud to nezvládnete každý den, ale několikrát týdně to určitě zvládnete. Stejně jako u kartáčku je důležitá metoda, abyste nezranili dásně.

  • Nit jemně vsuňte mezi dva zuby a pohybem dopředu a dozadu jemně tlačte dolů. Nikdy nevjíždějte pod dáseň!
  • Natáhněte nit tak, aby udělala tvar písmena C a z obou stran přejeďte po stranách zubu.
  • Nevynechejte ani stoličky anebo si pomozte zubním kartáčkem.

Domácí bělení raději ne

Používáním bělicí pasty nic nezkazíte, ale ani nic zásadního nevylepšíte. Bělost zubů zvyšují jen opticky. Pokud ale hodně kouříte nebo pijete kávu a červené víno, bělicí pasty mohou pomoci.

Pokud byste chtěli zuby doopravdy vybělit, poraďte se se svým zubním lékařem. Existuje dnes řada metod, které jsou bezpečné, účinné a nezvýší citlivost zubů. Vyhněte se ale domácím sadám pro bělení. Většinou obsahují agresivní bělicí látky, které mohou poškodit dásně i samotné zuby. Poškození jde pak velmi těžko zvrátit.

Na co pozor při jídle

Obecně si dávejte pozor na výrazně kyselé chutě. Sklovině nedělají dobře ovocné šťávy, bílé víno nebo energetické drinky, které ji změkčují. Pokud byste si ale pomysleli, že si potom stačí vyčistit zuby, byly byste na omylu. Čištění skloviny narušené kyselinami ji může poškodit ještě víc.

1. Ben & Anna zubní pasta v tabletách, 149 Kč

Zubní pasty ve formě tablety jsou vytvořeny z přírodních surovin – jedlé sody, kokosu, pryskyřice z akácie, droždí a extraktu z máty. K dostání ve variantě s fluoridem nebo bez fluoridu. Tablety jsou baleny po 100ks v biologicky rozložitelném papírovém balení a jsou tak skvělým ekologickým pomocníkem na cesty. Tabletu stačí rozkousnout, zuby kartáčkem vyčistit a ústa vypláchnout. Pro váš zdravý úsměv!

2. Ústní voda Herbadent, 79 Kč

Bylinná ústní voda HERBADENT je vhodným doplňkem komplexní péče o celkové zdraví úst. Díky svojí šetrnosti účinně ničí bakterie, ale zároveň vyrovnává přirozenou ústní mikroflóru. Vyrábí se dle tradiční receptury bez použití chemických barviv.

1. Ben & Anna zubní pasta černá, 159 Kč

 

Černá krémová bělící zubní pasta se 100% přírodním a veganským složením jemně čistí. V šetrném balení v atraktivním recyklovatelném skleněném obalu. Obsahuje křemík s bělícími schopnostmi, který pomáhá odstranit skvrny na zubní sklovině. Aktivní černé uhlí na sebe váže nečistoty a odstraňuje zubní plak. Je to navíc silný detoxikátor.

3. My White Secret dentální nit s aktivním úhlím, 169 Kč

Dentální nit s aktivním uhlím od značky My White secret čistí mezizubní prostory a zároveň pomáhá odstranit pigmetové skvrny. Nit je vhodná i pro začátečníky, umožňuje snadnější zavedení do mezizubního prostoru. Je vyrobena z bambusového vlákna a obsahuje mátový olej, který osvěží dech a má antiseptické a protizánětlivé vlastnosti. Balení obsahuje 2 ks náhradní náplně.

4. Elektrický zubní kartáček FOREO Issa™ 2, 4490 Kč

Sonický kartáček FOREO Issa™ 2 funguje na principu sonických vibrací, díky kterým dochází k jemnému, ale účinnému pohybu a cirkulaci. Účinně čistí i mezizubní prostory, předchází vzniku zubního kamene a kazů, masíruje a prokrvuje dásně.

5. Eliah Sahil zubní prášek Zázvor, 246 Kč

Ájurvédský zubní prášek Ginger Eliah Sahil Organic je vhodný jako doplněk pravidelné péče o zuby. Obsažený xylitol z bio kukuřice pomáhá v prevenci zubního kazu, snižování tvorby zubního plaku a bakterií. Zatímco obsah křemeliny má pozitivní účinek na posílení zubní skloviny. Zázvorový prášek má protizánětlivé účinky a společně s heřmánkem, arnikou a skořicí pomáhá bojovat proti paradentóze.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s