E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Mami, bude třetí světová? Jak mluvit s dětmi o válce

01. březen 2022

Fejeton psycholožky Pavly Koucké se týká aktuálního dilematu mnoha rodičů. Máme s dětmi, třeba i velmi malými, mluvit o válce? Jak jim vysvětlit všechny zákruty světového dění, když jim stěží rozumíme sami? Nevyděsíme je zbytečně?

Foto: Demonstrace proti ruské agresi, Václavské náměstí, 24. 2. 2022. Jana Plavec

„Víš, co se stalo ve čtyři ráno?“ uvítala mě ve čtvrtek odpoledne dcera. „Něco fakt velkýho, protože jsme kvůli tomu nepsali z češtiny. Celou hodinu jsme si povídali o Ukrajině a o Rusku.“

Povídali jsme si pak i doma. Probrali jsme, co děti přinesly ze svých škol, přečetli jsme si zprávy, podívali se na nějaké fotky i pár videí. Neumím si představit, že bychom s dětmi o válce nemluvili.

Čas od času za mnou přijdou lidé, kteří nepříjemné skutečnosti dětem s nejlepšími úmysly tají: ať už je to válka nebo třeba nemoc někoho blízkého, dítě o tom nesmí slyšet. Mě takoví rodiče obvykle vyhledají kvůli tomu, že je jejich dítě úzkostné, stahuje se do sebe, či se chová agresivně…

Děti vnímají, že se něco děje, vnímají naše emoce i naši (ne)upřímnost. Pochopí, že o některých věcech se nemluví. Jenže jejich fantazie pak kreslí strašidla mnohdy horší než skutečnost, a není, kdo by jim s tím pomohl.

Mluvili jste se svými dětmi o válce na Ukrajině?

„A nevyděsí se děti moc?“ můžeme se ptát. Náš syn přišel v den ruského útoku na Ukrajinu s otázkou: „Bude třetí světová?“ Ne že by je s tím ve škole někdo strašil, to si děti dofantazírovaly samy. Nebyly však kolem toho úzkostné, pojaly to spíše přemýšlivě: Může k něčemu takovému dojít? Co by to znamenalo? A jak se vůbec může stát, že někdo napadne území cizího státu? Ví, že dělá něco špatného, nebo si může myslet, že je v právu?

Děti by měly vědět, že s námi mohou mluvit o všem, o čem potřebují. Válka na Ukrajině je dostatečně daleko, aby z ní nebyly k smrti vyděšené. Je však dost blízko na to, aby se nás dotýkala. Můžeme s dětmi o válce mluvit, můžeme s nimi projít zprávy. Můžeme jim poskytnout svůj názor, své zkušenosti, historické souvislosti. Děti snášejí těžká témata výrazně lépe, když se mohou svobodně ptát, svobodně vyjadřovat své názory i emoce. Když i my vyjadřujeme své emoce (pokud se ovšem vyloženě nehroutíme).

Dále pak dětem ke zvládání zúzkostňujících skutečností pomáhá, když mohou něco dělat, nějak se zapojit do nápravy či pomoci. Pokud máte doma třeba navíc spací pytel či pláštěnku, anebo zakoupíte zdravotnický materiál a ponesete jej na sběrné místo pomoci pro Ukrajinu, děti vás pravděpodobně rády doprovodí.

Foto: Centrum LOCIKA

Český Skaut a LOCIKA radí vedoucím i rodičům

Skautský institut ve spolupráci s centrem LOCIKA a jeho ředitelkou Petrou Wünschovou, které se zabývá duševním zdravím dětí, v neděli uspořádalo webinář na téma "(Jak) mluvit s dětmi o válce." Rozhovor vedl skaut a redaktor Českého rozhlasu Jakub Lucký.
 

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s