E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Provokativní název a užitečná rezignace. Fenomén „quiet quitting“ upozorňuje, jak se v práci nesedřít

22. září 2022
14 498

Nenechte si prací zcela ovládat život. Tak by se dal shrnout quiet quitting, prezentovaný jako nejnovější strategie mladých zaměstnanců nespokojených se současným světem práce. Vášnivé debaty o tom, jestli je quiet quitting převratnou reakcí na kult toxické produktivity, nebo důkaz neschopnosti nastupující generace, mu ale připisují zbytečně velkou moc.

„Nedávno jsem na internetu narazil na slovní spojení quiet quitting. Znamená, že sice neskončíte se zaměstnáním úplně, ale skončíte s představou, že se v práci musíte neustále překonávat,“ vysvětluje na TikToku čtyřiadvacetiletý Zaid Khan alias Zaidleppelin. Inženýra původem z New Yorku příspěvek katapultoval mezi vycházející internetové hvězdy.  

Od letošního července, kdy Khan spojení poprvé použil, si sedmnáctisekundové video pustilo více než tři a půl milionu uživatelů. Média po celém světě okamžitě zavětřila nový trend v západní, covidem unavené pracovní kultuře. Termín k nelibosti manažerů zaplavil hlavní stránky zpravodajských webů a časopisů a podpořil už tak hojně diskutovanou iluzi zásadního generačního střetu mezi „zkostnatělou starou kohortou“ a „línou generací Z“.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!