E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Ústavní právo na potrat je minulostí. Nejvyšší soud USA zvrátil rozsudek v případu Roe v. Wade

24. červen 2022

Přelomový americký rozsudek Roe v. Wade byl oficiálně zvrácen v pátek 24. června. Po skoro padesáti letech tak přišlo téměř 170 milionů amerických žen o ústavní právo na interrupci. Otevřela se tak cesta k úplnému zákazu potratů v jednotlivých státech USA. Předpokládá se, že k tomu dojde v téměř polovině států USA, které jsou v drtivé většině republikánské. V některých státech se může dokonce předčasné ukončení těhotenství stát zločinem.

Foto: Rena Schild / Shutterstock.com

Zákaz se očekává V Severní Dakotě nebo v Utahu, kde jediné výjimky budou v případě znásilnění, incestu či akutního ohrožení života matky a lékaři i těhotné osoby, které interrupci provedou, mohou být obviněni a souzeni. V Texasu již bylo oznámeno, že do třiceti dní dojde k úplnému zákazu potratů, včetně případů znásilnění nebo incestu.

Už před zrušením rozhodnutí Roe v. Wade, které se očekávalo, existovala v některých státech legislativa (tzv. Trigger laws), která vstupuje v platnost velice rychle, jakmile k zrušení dojde.

Foto: Slovensko protestuje proti omezování reprodukčních práv. Profimedia – Jozef Jakubčo/SME

Proč omezování interrupcí nikdy nikomu nepomůže

Reprodukční práva

Ačkoliv Nejvyšší soud USA tvrdí, že jiná důležitá rozhodnutí z oblasti lidských práv nejsou momentálně předmětem diskuze, v době vydání tohoto článku se jeden ze soudců Nejvyššího soudu již vyjádřil, že se bude jednat i o rozhodnutích týkajících se například manželství pro všechny, queer vztazích nebo právo na použití antikoncepčních metod. Mimořádné omezení zdravotní péče, kterým umělé přerušení těhotenství je, umožnilo jmenování konzervativních soudců během prezidentství Donalda Trumpa.

Mizogynie a tendence zamezit ženám i všem osobám s dělohou v základním právu na vlastní tělesnou integritu, možnosti rozhodovat o svém těle a zároveň o tom, zda chtějí v dané situaci mít potomka, sílí nejen ve Spojených státech. K zvrácení rozsudku dochází ve stejné době jako k drastickému omezování nebo popírání práv trans osob v rekordním počtu legislativních případů, ale i jiných menšinových skupin obyvatelstva.

Rozsudek bude mít dopad primárně na obyvatele, kteří jsou chudí, často jiné než bílé barvy pleti nebo z konzervativních rodin či oblastí. Například v Minnesotě doteď fungovala v celém státě pouze jedna klinika provádějící interrupci a po pátečním rozhodnutí s největší pravděpodobností dojde k jejímu uzavření. Pokud žijete v takzvaném „biblickém pásu“ Spojených států, vinoucím se v jižní části země, nejste bílí a bohatí, vaše šance na to, že budete mít přístup k bezpečné interrupci, za kterou vám nehrozí několik let za mřížemi, pokuty nebo obecný tlak vašeho okolí, je naprosto minimální.

A ačkoliv demokraté v Kongresu a Bidenova administrativa měli poměrně dost času na přípravu kroků k co největšímu zmírnění dopadů pátečního rozhodnutí, bohužel to zatím vypadá, že v tomto ohledu výrazně zaspali.

Primární ovšem je, že žádný zákaz potratů neznamená, že k nim nebude docházet. Soudci Nejvyššího soudu pouze upřeli lidem právo na bezpečnou zdravotní proceduru, která by obecně měla být základní zdravotní péčí, a nedá se vyloučit, že v blízkých měsících budeme pozorovat nárůst naprosto zbytečných zdravotních komplikací, nebo dokonce úmrtí.

Zatímco mnoho známých osobností se k rozhodnutí vyjádřilo s velkým zármutkem a frustrací (politička Nancy Pelosi, herečka Jameela Jamil nebo i bývalý prezident a první dáma Barack a Michelle Obamovi), například bývalý prezident Trump si vývoj pochvaluje. Na Twitteru se začínají množit hlasité a frustrované reakce Američanů, kteří se právě probouzejí do světa, kde s bezpečnou interrupcí rozhodně nemohou počítat.

A ačkoliv demokraté v Kongresu a Bidenova administrativa měli poměrně dost času na přípravu kroků k co největšímu zmírnění dopadů pátečního rozhodnutí, bohužel to zatím vypadá, že v tomto ohledu výrazně zaspali.

Zatím ještě není jisté, zda dojde k nějakým masivnějším protestům, ale dá se předpokládat, že se bude opakovat podobná situace jako při demonstraci Women's March z roku 2017, ke které došlo po inauguraci bývalého prezidenta Trumpa.

Bezpečná interrupce je lidské právo. Snažme se tedy podnikat takové kroky, aby k něčemu podobnému jako v USA (nebo v Polsku) nedošlo i u nás.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu