E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Uzdravení traumatu je možné. Kudy vedou první kroky?

02. únor 2022
13 456

Minule jsme se alespoň trochu přiblížili k strašákovi, kterému se říká trauma. Pokud jste se v něm poznali, pravděpodobně vám na mysli vytanula otázka: A co teď? Jak můžeme s traumatem bojovat? Jaké techniky se v tomto zápase, který často připomíná příslovečný boj s větrnými mlýny, používají? A hlavně – dá se trauma vyléčit? Pojďme se podívat, co o cestě za uzdravením píše autor knihy Tělo sčítá rány Bessel van der Kolk.

Foto: Julia Caesar / Unsplash

Přestože traumatizující události, které se lidem staly, se „vyléčit“ nijak nedají (jak bychom také mohli zapomenout nebo uzdravit věci, jako je sexuální zneužívání, pravidelné bití nebo i paralyzující strach z mámina nebo tátova návratu domů), není všechno ztraceno. Jelikož trauma způsobuje mimo jiné pocit, že nemáte nadvládu nad svým životem, nad svým tělem, nad věcmi, co se vám staly (nebo dějí), je důležité zaměřit se na znovupropojení se svým tělem. Ne nadarmo se říká Ve zdravém těle zdravý duch. V případě oběti traumatu to ale funguje i naopak.

Jak jsme si popsali v minulém článku, častým symptomem nebo důsledkem prožití traumatu je disociace neboli odpojení od fyzického prožívání s cílem minimalizovat nenávratné poškození vědomí oběti. A právě návratem k tělesným prožitkům můžeme začít s traumatem pracovat. Protože trauma není pouze zážitkem, který se stal v minulosti – otisk traumatu do lidského mozku a těla nás nutí prožívat jeho ozvěny znovu a znovu. 

Jakkoliv je důležité přistoupit zpět ke všemu tělesnému (nezapomínejme na to, že disociace způsobuje odpojení nejen od negativních pocitů a vjemů, ale i od těch pozitivních), prioritou zůstává samotné uvědomění si, že v našem životě k traumatu vůbec došlo. 

Nebojme se svého těla

V případě, že už máme povědomí o tom, co jsou spouštěče, které u nás způsobují retraumatizaci, Bessel van der Kolk zmiňuje blahodárné účinky jógy a meditace. Jistě se v tento okamžik zarazíte a řeknete si: „Jóga? No jasně, ta mi tak pomůže!” Než ovšem jógu úplně zavrhnete, van der Kolk upozorňuje, že nejlépe funguje symbióza různých přístupů věnujících se různým aspektům lidského života.

Právě jóga a s ní spojené cvičení mindfulness (všímavosti) mohou být pro spoustu lidí žijících s traumatem jakousi vstupenkou na cestu vedoucí k potenciálnímu zlepšení stavu. Ne každý se totiž nachází v prostředí, kde je pohodlné nebo dokonce bezpečné přiznat, že daná osoba dochází na terapie. V takovém případě je zrovna cvičení jógy, dýchání a meditace možností, jak udělat první krok v terapii (jakkoli to není klasickou terapií, kterou si většina lidí představí).

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!