E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Soudíme a manipulujeme. Jak Hnutí pro život změnilo strategii, aby se vklínilo mezi české ateisty

12. duben 2022
29 528

Hnutí pro život minulý týden odkrylo to, co se snaží ve veřejném prostoru poslední roky spíše skrývat. V reakci na ústup ruských vojsk z okupovaného území, po němž zůstávají znásilněné ukrajinské ženy, které shánějí nouzovou antikoncepci, obhajovalo život plodu nad svobodnou volbou ženy. Religionistka Andrea Beláňová ze Sociologického ústavu AV ČR toto silně katolické hnutí před časem zkoumala a mluvila i s jeho členy.

„Takhle vypadá funkční pomoc? ‘Pilulky po’ pro znásilněné Ukrajinky? Opravdu by nás zajímalo, jak to zabrání dalším znásilněním. Skutečným lékem pro kteroukoliv ženu, která zažila znásilnění, není nějaká tableta, ale kvalitní psychologická pomoc. A především prevence, aby ke znásilnění vůbec nedocházelo. Proč Češi nepřispějí místo toho na nákup houkadel, pepřáků nebo elektrických paralyzérů? Postinor apod. žádnou ženu před znásilněním a zejména souvisejícími traumaty neochrání.“

Tak zněl příspěvek, který se minulý čtvrtek večer objevil na facebookových stránkách Hnutí pro život ČR jako reakce na prosbu záchranáře Víta Samka na dovážku „pilulek po“ na Ukrajinu. Během chvíle –⁠ a po silné negativní odezvě –⁠ hnutí svůj text smazalo. Jejich slova si ale žijí dál svým životem, mnohokrát printscreenovaným. Hnutí se do minulého týdne na svých stránkách pyšnilo dlouhým seznamem podporovatelů, včetně VIP osobností, zástupců měst, krajů, univerzit, porodnic, gynekologií. Nyní se od nich postupně distancují.

Mnozí argumentují tím, že doteď netušili, co jsou aktivisté vlastně zač. Religionistka Andrea Beláňová se v roce 2018 rozhodla zkoumat pro-life hnutí v Česku a na Slovensku a ukázat, na jakých principech fungují. Silné vzkazy o smrti a symboly křížů vyměnily před časem za slova o zdravé rodině a o tom, že „nesoudíme, pomáháme“. Stále ale smýšlejí stejně –⁠ protipotratově.

Když jste si minulý týden přečetla vyjádření Hnutí pro život na jejich Facebooku, co vás v první chvíli napadlo?

Nepřekvapilo mě to. Zapadá to do myšlenkové logiky všech pro-life hnutí v Evropě i ve světě. A stejnou zkušenost mám i ze svého výzkumu. Nejvyšší hodnotou je pro ně nenarozený život.

A život matky takovou roli nehraje. Tedy, chtěla jsem říct ženy…

Říkáte to správně, pro-life hnutí slovo matka používají, jakmile je žena těhotná. A dělají to cíleně. Je to jedna z jejich metod a jejich rétorika je všude po světě stejná.

Snaží se ve vás tedy i skrze jazyk vyvolat pocit, že jste matkou hned, jak zjistíte, že jste těhotná?

Ano, přesně tak. Říká se tomu sémantická manipulace. Pojmenování „matka“ s sebou přináší emoce. Mimo jiné třeba pocit viny, pokud zvažujete, že byste šla na potrat.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!