E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Budoucnost je plná výzev. Změny budeme muset dělat hlavně u sebe, říká ekonomka Helena Horská v podcastu Hlas Heroine

„Na ekonomiku se dívám jako z vrtulníku, jako na celek,“ vysvětluje ekonomka Helena Horská. Může nám její makroekonomický pohled pomoci předpovědět krize, ale i jejich konec? V podcastu Hlas Heroine mluví o tom, na čem banky vydělávají a za koho ekonomové „kopou“.

Foto: Tomáš Cetkovský

„Hned na úvod ta nejtěžší otázka,“ směje Helena Horská, která působí ve velké bance jako hlavní ekonomka. V podcastu Hlas Heroine se jí Pavel Houdek totiž zeptal, v čem hlavně spočívá její práce. „Je to velmi abstraktní. Mám interpretovat čísla pro potřeby banky, interpretovat minulost a z minulosti odečítat budoucnost,“ vysvětluje. „Očekává se od nás, že budeme mít křišťálovou kouli a uvidíme v té mlze budoucnost,“ říká s nadsázkou v podcastu Hlas Heroine.

Naším úkolem je vidět v těch číslech byznysový příběh. Vidět budoucnost nejen z toho pohledu, jaká bude nezaměstnanost, jaký bude kurz koruny za měsíc nebo za rok.

„Naším úkolem je vidět v těch číslech byznysový příběh. Vidět budoucnost nejen z toho pohledu, jaká bude nezaměstnanost, jaký bude kurz koruny za měsíc nebo za rok. Ale také vědět, co to znamená a jak se podle toho zachovat,“ upřesňuje. Podle toho, co její tým „předpoví“, se pak rozhoduje nejen banka, ale také její klienti. „Občas to vychází, občas ne. Není to lehké, obzvlášť když přijde krize. Krizím se říká černá labuť, nedá se říct, jestli zítra přiletí, nebo nepřiletí,“ přiznává. Nicméně i v covidové krizi dokázala spočítat, co se bude s ekonomikou pravděpodobně dít a na čem to bude záviset.

Poslouchejte Hlas Heroine

Aby odvážné, schopné a inspirativní ženy bylo ještě více slyšet, vznikl podcast Hlas heroine, kde dostávají prostor hrdinky z různých oborů. V každém díle jeden rozhovor. V každém díle jedna žena, která mění svět. 

Další epizody Hlasu Heroine

V rozhovoru s Pavlem Houdkem odpovídala i na to, proč české pobočky nadnárodních bankovních ústavů, přinášejí svým mateřským společnostem ve srovnání se zahraničím tak vysoké zisky nebo jak se vyvíjí situace s bankovními poplatky.

A co si oceňovaná ekonomka myslí o současné krizi na trhu s energiemi? Zastropování cen elektřiny a plynu nebo časově omezené osvobození od daně z přidané hodnoty podle ní není řešením. Podle Heleny Horské je totiž potřeba, aby lidé změnili své chování, přehodnotili způsoby, jakými s energiemi zacházejí, a hledali cesty, jak se dá ušetřit.

Co by ale měli dělat lidé, kteří nemají úspory, jež by mohli použít na nákup tepelných čerpadel nebo nových úsporných spotřebičů? I pro ně má nakonec ekonomka radu. „Česká republika není homogenní. Máme tady různé domácnosti s různými příjmovými možnostmi a různou sociální situací. Proto je důležité, abychom si uvědomili, co si každá domácnost může dovolit,“ uznává. 

Mohou si lidé za uvíznutí v dluhové pasti sami? Jak se dají spočítat minimální náklady pro důstojný život? A čekají nás těžké časy? Poslechněte si celý podcast Hlas Heroine s ekonomkou Helenou Horskou.

Hlas Heroine je dostupný i na všech obvyklých platformách.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s