E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Svoboda je k nezaplacení. Proč se mileniálky starají o své finance hůř než jejich matky?

Podle nejvýše postavené bankéřky v Česku je finanční nezávislost partnerů jednou z podmínek šťastného vztahu. Ženy s dětmi ale často dělají chybu, protože zapomínají na rezervu. „O svém dlouhodobém zajištění by každá žena měla přemýšlet nejpozději ve čtyřiceti,“ říká Daniela Pešková, šéfka retailového bankovnictví v České spořitelně.

Mileniálkám se poměrně úspěšně daří stahovat rozdíly mezi pohlavími. Jsou prý emancipovanější, ekonomicky soběstačnější, a dokonce prý pijí stejně jako muži. Podle výsledků průzkumu banky UBS, jsou však v něčem přeci jen horší než předchozí generace žen: o své peníze se starají ještě méně než jejich matky. Jsou na tom mladé ženy v Česku podobně?

Mladé Češky jsou nepochybně vzdělanější, sebevědomější, odvážnější. Jsou také daleko samostatnější, než tomu bylo dřív. To se ale trochu mění s příchodem dětí, pořád u nás máme delší mateřskou a zdaleka ještě nežijeme v době vyrovnaných platů. Takže je velký rozdíl mezi bezdětnými ženami a těmi s rodinou. U těch jsou modely hospodaření s penězi různé. Některé si drží svůj účet, jiné ale mají svůj a třeba ještě jeden společný s mužem, další skupina využívá jeden společný účet pro oba. Ten má u nás asi 20 % procent párů. Jde o poměrně běžné řešení.

U vás doma to tak máte?

Ne, mám svůj vlastní účet, protože ráda nakládám se svými penězi tak, jak uznám za vhodné. Mentálně ale samozřejmě máme rozdělené, kdo za co v rodině platí, případně do čeho investuje. 

Jaký je v Česku podíl žen, které pravidelně investují?

Velmi malý, ale v tom jsou na tom podobně muži i ženy v Česku. Třeba v Rakousku a západní Evropě obecně nějakým způsobem investuje takřka polovina bankovních klientů a investování tam defakto nahradilo spoření jako hlavní nástroj zhodnocování osobních financí. U nás to není víc než 15 %. České ženy i muži mají pořád více než polovinu svých osobních financí uloženou na spořících účtech, zatímco v západní Evropě je to obvykle méně než 30 % a zbývajících 70 % úspor lidé zhodnocují skrze investice do podílových a penzijních fondů nebo v rámci životních pojistek.

U nás se v míře investic západní Evropě blíží hlavně mladí lidé do 40 let, kde již investuje zhruba každý druhý. České páry velmi často jedou model, kdy se z manželčina účtu hradí veškeré každodenní výdaje, zatímco z mužova platu se více investuje a spoří. Zajímavé také je, že zatímco na západě lidé spoří především proto, aby se zajistili na důchod a postarali se o sebe ve stáří, u nás se typicky šetří pro děti. To je vyloženě český fenomén.

Proč se vdané ženy přestávají starat o své úspory? Copak jsou horší investorky než muži?

Nevím, možná jim nestojí za to se o peníze dohadovat. Nebo na to prostě nemají čas, protože jejich prioritou jsou rodina a domácnost. Zaujal mě jeden výzkum, který zjišťoval, jak se ženy věnují domácím pracím a vyplynulo z něj, že bez ohledu na to, zda jsou ženy takzvaně v domácnosti, nebo se věnují kariéře, vždy věnují starosti o domácnost a domácím pracím více času než jejich partneři.

Když už ženy investují, pak spíše konzervativně. Typické je, že žena peníze investuje a pět let se na ně nepodívá.

Jako investorky přitom ženy vůbec nejsou horší, jsou ale jiné. Opatrnější. Když už investují, pak spíše konzervativně. Paradoxně tím dosahují větších výnosů než muži, kteří jsou více ochotní pouštět se do rizika. Typické je, že žena peníze investuje a pět let se na ně nepodívá. Oproti tomu není výjimkou, když muž kontroluje účet několikrát denně a kupuje, prodává, snaží se vyzrát nad trhem. Což někdy ve výsledku bývá kontraproduktivnější.

Jakou radu byste dala mladé ženě, které záleží na tom, aby byla v životě finančně nezávislá?

V první řadě bych jí řekla, že fungující rodina je víc než kariéra. Peníze vás nikdy nenaplní tak jako děti. Že je fajn, když je práce třešeň na dortu. A taky bych jí řekla, že zázraky se nedějí. S finanční kondicí je to podobné jako se zdravím. Je třeba se o ně starat. Když budete kouřit, ládovat se hamburgery a flámovat, asi to nedopadne dobře. Stejně tak když moje výdaje budou dlouhodobě převyšovat příjmy, skončí to špatně. Každá žena by měla mít představu, kolik potřebuje na pokrytí svých potřeb a jaký příjem jí umožní žít tak, jak chce. Myslím, že je úplně v pořádku, když se rozhodne pro úvěr, jde-li například o investici do bydlení. Ale než něco podepíšu, musím vědět, že mám rezervu – optimálně na tři až šest měsíců – protože blbé věci se občas stávají.

Foto: Česká spořitelna

Bankéřka Daniela Pešková

Členka představenstva České spořitelny zodpovědná za retailové bankovnictví a nejvýše postavená bankéřka u nás. Kariéru zahájila v roce 1997 v české pobočce banky GE, pro kterou pracovala také ve Velké Británii a v Maďarsku. V letech 2004 až 2007 působila ve slovenské centrále Tatrabanky. Daniela se věnuje také mentoringu a podpoře zastoupení žen ve vedoucích pozicích. S manželem Viktorem vychovávají tři děti ve dvoukariérovém manželství.

Jak by žena měla optimalizovat příjmy?

V první řadě musí znát svou cenu. Pokud máte pocit, že jste podhodnocená, řekněte si o vyšší plat. Já vím, přesně tohle ženy nemají rády, ale věřte, že muži s tím nemají problém. Sama jsem se setkala s tím, že žena je šťastná, že práci dostala, a už vůbec nepřemýšlí, jestli jí za to nabídli adekvátní peníze. Chlapi vyjednávají. Když vyjednává žena, nadřízené to často irituje, panuje pocit, že to se, sakra, přece nedělá. I to je jeden z důvodů, proč pořád existují rozdíly v platech mužů a žen.

Je důležité mít přehled, jak si stojím na trhu práce a o co si mohu říct. Vědět, že jsem zaměstnatelná i jinde a pokud je potřeba, můžu odejít a změnit práci a někam se posunout. Tohle vědomí je strašně důležité, přestože naše společnost to stále vnímá jako něco neženského, agresivního.

Kdy jste si vydělala svoje první peníze?

V šestnácti. Myla jsem potravinové kotle v lahůdkách u nás ve Strašnicích, ale záhy jsem se vyšvihla na pozici zmrzlinářky a prodávala jsem zmrzlinu spolužákům z gymplu.

Jak důležitá je pro vás osobně nezávislost?

Strašně moc. Klíče na krk jsem od rodičů dostala dřív, než jsem šla do školy. A jestli myslíte finanční nezávislost, na tu jsem pyšná a vůbec mi to nepřijde neženské. Psycholog a kouč Radvan Bahbouh tvrdí, že ty nejšťastnější páry jsou takové, kde jsou oba partneři finančně soběstační. Já s tím souhlasím. Četla jsem teď hrozně zajímavou knížku od Kristen Ghodsee Proč mají ženy za socialismu lepší sex, která zmiňuje řadu teorií, podle nichž finanční svoboda ženám dokonce přináší lepší sex. Ať je to, jak chce, je to pocit k nezaplacení.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s