E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

„Bolí to a mám strach.“ Zážitek z prvního sexu po porodu jako trauma, pomáhá vzájemná trpělivost

04. srpen 2022
16 035

Gynekologové radí se sexem počkat minimálně šest týdnů po porodu. Psychologové připomínají, že partnerská intimita nemusí vždy znamenat sex. Ať už návrat k sexuálnímu životu počítáme na týdny, na měsíce, nebo potřebujeme víc než rok, bývá to citlivé téma pro oba partnery.

Zjistit, jak to mají lidé v mém okolí se sexem po porodu, není jednoduché. Kamarádky a kamarádi reagují spíš mnohoznačnými vtípky. O sexu po porodu jsou ochotni se mnou mluvit, jen pokud to nikdo jiný neuslyší. A anonymně. A to až tehdy, když jako icebreaker použiju nějaký svůj vlastní poporodní sexuální „trapas“. 

Základní doporučení gynekologů je dodržet režim šestinedělí. „Po dobu šesti týdnů se žena nemá koupat, mít pohlavní styk a větší fyzickou zátěž,“ připomíná gynekoložka Táňa Glosová, která pracuje v gynekologické ambulanci a má zkušenosti i z porodnice na Bulovce. Jednoduché pravidlo ale neznamená, že některé ženy nemají sex dřív a že jiné nejsou připravené ani po dovršení oné lhůty. Jako všechny záležitosti, které se týkají partnerství, komunikace a intimity, je i sex po porodu vysoce individuální a často také velmi choulostivá záležitost.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!