E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Pleť trpí stresem, zimou i akné pod rouškou. Vybíráme deset přípravků pro správnou péči

Zima je pro pleť vždycky náročnější než jakékoliv jiné období a o té letošní to platí dvojnásob. Kromě mrazu, větru a suchému vzduchu ve vytopených prostorách totiž musí čelit i vlhku a nečistotám, které se usazují pod rouškou.

Zdá se, že nás koronavirus ovlivňuje téměř v každém ohledu našeho života, od ekonomiky přes práci a vzdělávání po pleť. Poslední zmíněný problém sice není tak závažný jako předchozí, ale to ještě neznamená, že bychom nad ním měli mávnout rukou.

Obvykle v zimě jen přecházíme na trochu hutnější a intenzivnější krémy, protože pleť vystavená mrazu se více vysušuje, a tím pádem také častěji pne, pálí, je zarudnutá a v důsledku toho také rychleji stárne. Pokud jsme chtěli pleti dopřát něco navíc, sáhli jsme po regenerační masce, případně si jako první pomoc zašli na kosmetiku. Letošní zima je v mnoha ohledech složitější.

Nový typ pupínků i ekzémy

Nejen že jsou salony zavřené, ale k zimním neduhům se ještě přidávají problémy, které způsobuje dlouhodobé nošení roušky. Dokonce pro to vzniklo i úplně nové slovo, maskné. Tento termín je odvozen z kombinace dvou anglických slov „mask” a „acne” a odráží fakt, že nejčastějším negativním efektem nošení roušky je vznik akné.

Proč si staré známé pupínky vysloužily nový název? Protože maskné vzniká narozdíl od klasického akné mechanicky. Maska konstantně dráždí kůži, a tím narušuje její ochrannou bariéru. Pod rouškou navíc vzniká vlhkost, v níž se pupínkům skvěle daří, a pleti příliš nepřidávají ani nečistoty a bakterie, které se na rouškách zachycují. 

Pokud nemáte od přírody vyloženě mastnou pleť, vyhněte se také přípravkům přímo určeným proti klasickému akné. Mohly by vás totiž zbytečně vysušovat. A suchá pleť je k jakémukoli narušení ještě náchylnější.

Pupínky však nejsou jediným důsledkem nošení roušky. Mohou se objevit také ekzémy nebo ještě zvětšit problémy, které naši pleť obvykle trápí. „Lidé, kteří mají spíše suchou kůži, mohou po nošení roušek pozorovat vznik ekzémů, a naopak spíše mastnější pleť bude mít tendenci ke vzniku akné. Dále pak může dojít ke zhoršení chronických onemocnění, jako je třeba psoriáza, rosacea, seborhoická dermatitida a podobně. Pokud daného pacienta již před obdobím nošení roušek trápily nějaké kožní problémy v obličeji, lze očekávat, že s rouškami může dojít ke zhoršení nebo návratu těchto projevů,“ potvrzuje dermatolog Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

Některé problémy spojené s nošením roušek navíc nemusí být viditelné tak rychle jako ekzém či pupínek. „Každodenní nošení roušek způsobuje mimo jiné svědění, pálení a začervenání. Vystresovaná pokožka je náchylná k rychlejšímu stárnutí nebo ke ztrátě jednotného tónu a svěžesti. Můžete si všimnout, že pokožka kolem úst postrádá svůj jas. Suchost a svědění pokožky snižují schopnost naší pokožky bránit se před škodlivými mikroby,“ dodává Kateřina Linhartová z Miracle Esthetic Clinic and Spa. 

Jak tedy v tomto období přizpůsobit svůj pečující rituál a všech nedokonalostí se zbavit?

Ještě důkladnější čištění

Zaveďte dvoufázové čištění pleti ráno i večer. Musí ale být co nejšetrnější, abyste problému naopak ještě nepomohli. Vyhněte se proto agresivním přípravkům, jako jsou micelární vody, ale raději sáhněte po přírodním oleji, který odstraní i make-up. Pokračujte jemným mlékem, pěnou nebo čisticím krémem. Ti nejpečlivější mohou ještě použít tonikum, které by mělo nejen dočistit, ale také hydratovat a zklidňovat. Variantou může být lotion, který však nemá čisticí funkci, spíše připraví pleť na další kroky péče.

Krém lehký jako pírko

Zásadní je hydratační krém, který pleť posílí a regeneruje. Neměl by ale být příliš mastný, aby k tvorbě zanícených pupínků ještě nepřispíval. To je však v zimě, kdy je i obvykle smíšený typ pleti spíše sušší a vyžaduje intenzivnější péči docela oříšek. Nebojte se zkombinovat dva různé přípravky. Nezakrytou část obličeje ošetřete svým oblíbeným zimním krémem, na pokožku pod rouškou použijte lehčí, třeba gelový krém. Variantou je také zůstat u „letního“ krému, jen jej používat ve větším množství. Krém můžete vyměnit i za vhodný olej, ale nezapomeňte ho nanášet na mokrou pleť. Pokud nemáte od přírody vyloženě mastnou pleť, vyhněte se také přípravkům přímo určeným proti klasickému akné. Mohly by vás totiž zbytečně vysušovat. A suchá pleť je k jakémukoli narušení ještě náchylnější. 

Nejúčinnější ingredience

V boji proti pupínkům se nejčastěji doporučují přípravky obsahující AHA kyseliny, kyselinu salicylovou či glykolovou, často se mluví také o retinolu, i když ten zase může vysušovat. S těmito účinnými látkami byste také neměli chodit na slunce, aby nevytvořily pigmentové skvrny. Skvělou zbraní je kanabidiol, tedy výtažek z konopí označovaný jako CBD. Pomohou i krémy či čisticí přípravky s kamélií nebo výtažkem z růže, skvělé jsou i antioxidanty, jako je čistý vitamín A, C nebo E.

Vyhněte se peelingu i make-upu

Přestože proti pupínkům peeling obvykle pomáhá, protože pleť zbaví odumřelých kožních buněk a vyčistí ji do hloubky, v zimě to nemusí být úplně dobrý nápad, zvlášť pokud máte pocit, že je vaše pokožka zároveň vysušená nebo podrážděná. Zkuste se teď také obejít bez make-upu. Místo něj použijte BB krém nebo pracujte jen s korektorem, a ideálně pouze v místech, která nepřekrývá rouška. 

Vůbec nejlepší radou je se rouškám vyhýbat. Na procházce v lese nebo při řízení auta, v němž jedete sami, skutečně není třeba nosit respirátor. Pokud ale máte práci, která vyžaduje celodenní nošení roušky, volte alespoň sterilní chirurgickou anebo bavlněnou. Pravidelně je střídejte. Bavlněnou často perte a také vždy vyžehlete. Tu na jedno použití vyměňujte hned, jakmile cítíte, že je navlhlá. Koneckonců tehdy ztrácí i svůj ochranný účinek.


1. Cílená péče pro léčbu pupínků, Blemish SOS, Medik8, 600 Kč, medaprex.cz

2. Noční balzám s konopím, vitamínem C a stoechiolem, který zpomaluje stárnutí, Night Balm, Cannor, 895 Kč, cannor.cz

3. Tonikum s výtažkem z růží a kyselinou hyaluronovou, Holi Water, Agent Nateur, 2600 Kč, byssine.com

4. Noční regenerační maska pro dehydratovanou pleť, Velvet Sleeping Mask, Sisley, 2925 Kč

5. Čisticí olej, který si poradí s make-upem i ucpanými póry, Organic Flowers Cleansing Oil, Whamisa, 1105 Kč, puredistrict.cz

6. 10minutová textilní maska, která funguje jako booster pro ochablou pleť, Sculpting Cryo Sheet Mask, Nivea, 120 Kč

7. Zmatňující péče ve spreji proti akné, Normaderm Phytosolution, Vichy, 499 Kč

8. Pleťové čisticí mléko pro extrémně suchou a citlivou pleť, Dr. Hauschka, 579 Kč, yinyang.cz

9. Multifunkční krém, který uleví podrážděné a začervenalé pokožce, 3 in 1 Anti Redness Miracle Formula, Rosalique, 849 Kč, profimed.cz

10. Mycí olej, který regeneruje problematickou pleť, Lehkost, Klara Rott, 1590 Kč, klararott.cz

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu