Ve 23 letech má za sebou kariéru, jakou ji mnozí o generaci starší kuchaři můžou závidět. Vystudovala prestižní kulinářskou akademii v Londýně, pracovala hned ve dvou michelinských restauracích. Nedávno se Kristína Nemčková rozhodla z restaurace, jež se pyšnila titulem té nejlepší na světě, odejít. Chyběl jí tam prý adrenalin, a tak se rozhodla zkusit vlastní štěstí. Jako šéfkuchařka se spolu s přítelem chystá otevřít luxusní restauraci na Filipínách, mimo jiné s cílem získat svou vlastní hvězdu.
O tom, že bude vařit, snila Kristína Nemčková už od dětství, kdy si založila blog Jsem Masterchef. O několik let později se do české verze mezinárodní soutěže amatérských kuchařů dostala a jako vůbec nejmladší na světě ji opravdu vyhrála. Následně vydala kuchařku, vystudovala Le Cordon Bleu a začala si prorážet cestu těmi nejlepšími restauracemi světa. Lehké to ale nebylo a sama říká, že první měsíce v londýnské michelinské restauraci Story byla několikrát na pokraji sil.
„Nejdřív na mě koukali skrz prsty. Viděli mladou holku, co má za sebou MasterChef, což mezi šéfkuchaři není něco, čeho by si vážili. To, že jsem hned vydala kuchařku, mi taky moc nepomohlo. Já jsem jim ale nějak vysvětlila svůj příběh, že to vše byly kroky k mému snu, který jsem měla jako dítě. A oni pak v kuchyni viděli, že to myslím vážně," říká v rozhovoru pro časopis Heroine.
Nyní věří, že to byla její zatím nejdůležitější pracovní zkušenost a zahraniční zkušenost by doporučila i ostatním mladým lidem, kteří sní o šéfkuchařské kariéře.
„Nic lepšího není. Hodně lidí se toho bojí, třeba kvůli jazykové bariéře, ale já jsem šéfkuchaři v Londýně nerozuměla ani slovo. Na všechno jsem odpovídala „yes, chef“ a až někdy po měsíci jsem začala chápat, co po mně zhruba tak asi chce. Dostat se do nějaké michelinské restaurace je mnohem jednodušší, než se může zdát. Dnes máme svět na dlani a jsou tady tisíce a tisíce michelinských hvězd," říká Kristína Nemčková.
O vlastní michelinskou hvězdu by se teď chtěla pokusit. Spolu s přítelem nedávno odešli z tříhvězdičkové restaurace v dánské Kodani a chystají se jako šéfkuchaři otevřít nový podnik ve filipínské Manile. „My v sobě samozřejmě ambice na hvězdičky máme. Nechci, aby to vyznělo nějak namyšleně, spíš je to podle mě takové zdravé sebevědomí. Jsme na to dva a každý máme jiné zkušenosti, a o to silnější tým jsme. Věřím, že to na michelinskou hvězdu můžeme dotáhnout," dodává.
Proč se začala nudit v nejlepší restauraci na světě? Jaké to je, když spolu dva šéfkuchaři zároveň bydlí a pracují? A plánuje někdy vůbec návrat do Česka? Celý rozhovor s Kristínou Nemčkovou najdete na webu Heroine.cz.