🖤 Akční předplatné s balíčkem Weleda zdarma. Pouze do vyprodání! 👉

Na ostří nože

Na nůž Global G-2 přísahal mimo jiné legendární Anthony Bourdain.
Foto: Global

O vztahu kuchařů a jejich nožů by se mohly psát romány. Správný ostrý nůž pro ně není jen kus oceli, ale nástroj kulinární virtuozity. Pokud je na vás tohle přirovnání trochu moc, stačí si pamatovat, že nemusíte kupovat sadu tuctu nožů – stačí se zaměřit na jeden kvalitně vyrobený kousek. Ten totiž při správném používání zastane většinu práce a může vydržet celý život. Jak ale vybrat…

Na 20 cm dlouhou čepel japonského nože Global G-2 přísahal legendární Anthony Bourdain a prohlásil, že kdyby měl mít v kuchyni jen jeden nůž, byl by to tenhle. Sama jeden doma mám a můžu potvrdit jeho téměř stoprocentní vytížení.

O něco osobnější dárky seženete u firmy Sakuro - dovozce japonských a čínských nožů. U ní můžete využít služby gravírování jména přímo na čepel, takže o hrdé majitelce či majiteli nebude pochyb.

Darujte chuť a vůni

Vrátili se vaši blízcí z dovolené a ještě nepřestali mluvit o tom, jak výborné jídlo tam ochutnali? Snadná pomoc - krabička koření z daného regionu jim pomůže stýskání překonat.
Foto: Království chuti

Dávno pryč jsou doby, kdy jedinou a pečlivě střeženou luxusní surovinou byl v domácnostech gurmánů lanýžový olej. Zapálení foodies vám vysvětlí, že mít doma jeden druh soli jednoduše nejde, takže když sáhnete po solném květu, soli uzené na jedlovém či bukovém dřevě nebo nerafinované mořské, u stromečku budete mít úspěch.

Pokud se doma trouba nezastaví a ani běžná neděle se neobejde bez složitých dezertů a krásných dortů, jistě nebude od věci vybavit tuhle pekařskou dílnu kvalitní vanilkou. Ne, vanilkový cukr v sáčku to nevyřeší. Například na e-shopu obchodu Vanikovna seženete kromě mleté vanilky z Madagaskaru i lusky nebo vanilkový kaviár.

Vrátili se vaši blízcí z dovolené a ještě nepřestali mluvit o tom, jak výborné jídlo tam ochutnali? Snadná pomoc - krabička koření z daného regionu jim pomůže stýskání překonat. Skvělou volbou bude Království chuti, kde můžete navíc nakoupit i bezobalově!

Kvalitní a praktické kuchyňské náčiní

Struhadlo Microplane je skvělé na citrusovou kůru, koření, tvrdé sýry nebo česnek. Výkonné, snadno se čistí a je perfektně skladné.
Foto: Microplane

I když se může zdát, že zásuvky a poličky v kuchyni doslova přetékají plastovými výrobky nejasného původu a funkce, a tedy nic dalšího není třeba, výměna za správně zvolené a především kvalitní pomůcky během vaření ušetří nejen místo, ale i čas a nervy.

Pokud bych měla vybrat jen jednu věc, první volba padne na robustní a dostatečně velké prkénko na krájení. Takové, které nesklouzne v nejméně vhodný okamžik, bude obstojným protivníkem ostrých nožů a sekáčků a svým designem rozhodně neurazí. Favoritem by proto mohla být prkénka od české rodinné značky UBRD. Vlajku, jak se jmenuje její ikonické prkénko ověnčené řadou designérských cen, připisuji i na svůj letošní seznam přání.

Mezi stálice v mojí kuchyni patří už léta ostré struhadlo Microplane s dlouhou rukojetí. Je skvělé na citrusovou kůru, koření, tvrdé sýry nebo česnek. Výkonné, snadno se čistí a je perfektně skladné.

Ve výbavě zapálené kuchařky by rozhodně neměl chybět ani přesný kuchyňský teploměr. Je nepostradatelný při přípravě masa: kuřecí prsa už nikdy nebudou suchá a steak bude přesně tak krvavý, jak ho máte rádi. A pokud obdarováváte nadšené cukráře, vězte, že karamel bude od téhle chvíle hračka.

Do gala i u sporáku

Je libo trochu větší divočiny? Odpovědí budou překrásné, pestré zástěry od Vondrak Design. Kromě leopardího potisku můžete pořídit třeba rock'n'rollový, nebo růžemi rozkvetlou romantiku.
Foto: Vondrak Design

Měkký dárek může gastro nadšence pod stromečkem zmást. Ale to jen do chvíle,než z papíru vykoukne zástěra nebo dokonce rondon. Zdaleka nemusí plnit pouze ochrannou funkci - hravě seženete kousky, které budou chic doplňkem. Kvalitní a odolné zástěry (nejen) pro profesionály vyrábí například liberecká firma Apronista. Vyberete z řady modelů v široké paletě barev.

Je libo trochu větší divočiny? Odpovědí budou překrásné, pestré zástěry od Vondrak Design. Kromě leopardího potisku můžete pořídit třeba rock'n'rollový, nebo růžemi rozkvetlou romantiku.

Chutné čtení

Foto: Pikola

Inspirace načerpaná ze stránek knih je bezbřehá. U kulinářských knih to platí minimálně dvojnásob. V tištěné či digitální podobě seženete kuchařky ze všech koutů světa, s těmi nejkrásnějšími fotografiemi a lákavými recepty. Sáhnout můžete po naprostých klasikách, bez nichž se knihovna skutečných znalců neobejde: Umění francouzské kuchyně (J. Child, S. Beck), Klasická italská kuchyně (M. Hazan). Inspirovat se lze i naprostými šéfkuchařskými legendami: Důvěrnosti z kuchyně (A. Bourdain), Noma (R. Redzepi), The French Laundry Cookbook (T. Keller).

Nebo můžete zvolit některou z letošních novinek. Na domácím trhu je rozhodně z čeho vybírat. Moje volba by padla určitě na krásnou ilustrovanou knihu určenou nejmenším strávníkům (a jejich rodičům) Moje první kniha o jídle od Karolíny Four. Karolína je inženýrka v oboru výživy a pokud chcete u dětí budovat správný vztah k jídlu přirozenou cestou, tahle kniha je přesně to pravé. 

Právě včas, aby se mohla objevit pod stromečkem, pokřtili v Ambiente knihu o pražské michelinské restauraci s názvem La Degustation Bohême Bourgeoise. Kniha Blanky Datinské mapuje příběh dnes už legendárního místa, zaznamenává jeho atmosféru a především promlouvá prostřednictvím lidí, kteří se na jeho budování za bezmála dvě desítky let podíleli.

Na vlastní chuťové buňky

Hledání lanýžů
Foto: Shutterstock

Ještě lepší než si o jídle číst, je ho ochutnat. Darovat můžete zážitek v podobě voucheru do oblíbené restaurace, nebo na naopak na místo, kam v běžný den nezamíříte. Poukazy gastro podniky vystavují již běžně, a pokud ne, určitě se zvládnete domluvit přímo.

A co takhle naučit se v kuchyni něco nového? Výbornou volbou bude správně zvolený kurz. Jejich nabídka je především ve větších městech široká, vybrat tedy dokážete pro kohokoli. Chcete se naučit správně ugrilovat steak, jednou provždy zvládnout obávané makronky, proniknout do tajů kuchyně Vietnamu nebo vyšvihnout dvoupatrový dort? Všechno tohle si dokážete splnit v Kulinářské Akademii Grosseto. Pokud máte v okolí fanoušky gastro soutěží, pořídit kurz lze u vítěze jedné z nich, Vojtěcha Vrtišky, který dezerty dokáže povýšit na opravdové umělecké dílo (doporučuji vyhledat si jeho kurz na Mooncake).

U zážitků ještě zůstaneme, i když v tomhle případě to bude vyžadovat trošku více plánování. Chystáte se příští rok do Itálie? Prozkoumejte, jestli se nemůžete někde v okolí zúčastnit hledání lanýžů. Míříte do Francie? Možná natrefíte na vinici, kde se s rodinou připojíte ke sběru hroznů. A co teprve pravá moravská zabijačka? S troškou času na internetu určitě objevíte pravé poklady – a díky nim i vzpomínky na celý život.

Servis, prosím

Foto: Czechdesign

Vášniví kuchaři přemýšlejí stejně intenzivně o servírování jídla jako o jeho přípravě. Teprve v tuhle chvíli startuje show pro diváky – okamžik, kdy se hodiny práce konečně zhmotní. A pro tohle představení je zapotřebí perfektní nádobí, sklo a příbory.

Pořiďte jako dárek jedinečný kousek z e-shopu Czech Design, kde najdete třeba originální servírovací mísu s designem bublinkové fólie nebo porcelánový pohárek s retro tváří kremžské hořčice.

Prozkoumejte i tvůrce ve svém okolí – jistě objevíte keramickou dílnu s originálními talíři či miskami, z nichž bude všechno chutnat ještě o kapku víc. A jestli obdivujete, jak servírují pokrmy v oblíbeném fine diningu, poptejte se přímo jich, kdo pro ně nádobí vyrábí. Určitě vás navedou na správnou stopu.

Popup se zavře za 8s