E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Jak ukončit přenášení porodního traumatu na další děti? Autoritativní postupy gynekologů patří minulosti

To, jak rodíme, ovlivňuje nejen začátky rodičovské zkušenosti a náš individuální vztah k dětem. Letošní Festival o těhotenství, porodu a rodičovství v má v podtitulu Better births for a better future! Připomíná, že způsob, jakým přicházíme na svět, je důležitý pro všechny a ovlivňuje celé generace. Autoritativní postupy, které se učili dnešní primáři a vrchní sestry, přestaly fungovat.

Zlepšováním českého porodnictví k zářným zítřkům! Aneb Better births for a better future! Jako společnost čelíme změnám a krizím a zdá se, že se velká část systému našich hodnot otřásá v základu. Co fungovalo před třiceti lety pro záchovu starých a tehdy dobrých pořádků, už najednou se všemi ekologickými, informačními, politickými či epidemiologickými změnami nefunguje. Místo agrese a tvrdého boje o území či výkon a výdělky je potřeba kooperace, vzájemný respekt a zodpovědný přístup k prostředí (ať už fyzickému, nebo společenskému), ve kterém žijeme.

Bohužel se ukazuje, že právě s porodnictvím a jeho změnami je spojeno příliš mnoho emocí, traumat a strachu ze změn.

Kdo trochu zná texty francouzského porodníka Michela Odenta, jistě dávno tuší, že právě to, jakým způsobem a za jakých okolností přicházíme na svět, velmi ovlivňuje to, jakým způsobem se na tom světě budeme chovat. Letošní festival konečně po dvou online ročnících proběhne naživo. V centru Holešovic v Hale 13 Pražské tržnice se zblízka podíváme na mírumilovný a respektující přístup k porodům, tak aby nám ta dynamika „čím víc lásky a respektu u porodu, tím laskavější a respektující svět tvoříme“ začala dávat smysl.

Pomalé změny českého porodnictví

„Když Hnutí za aktivní mateřství před více než dvaceti lety začínalo s aktivitami pro zlepšování českého porodnictví, tak jsme se spoluzakladatelkami očekávaly, že bude stačit přeložit pár knížek a odborných doporučení, předat je lékařům a bude hotovo,“ vypráví zakladatelka a dlouholetá členka festivalového týmu Petra Sovová. Bohužel se ukazuje, že právě s porodnictvím a jeho změnami je spojeno příliš mnoho emocí, traumat a strachu ze změn. Autoritativní postupy v době, kdy se nynější primáři, přednostové a vrchní sestry a mnohé nemocniční porodní asistentky učili své řemeslo, nikdo nezpochybňoval a zdánlivě fungovaly. Proč je tedy nyní měnit?

Foto: Hnutí za aktivní mateřství

Zveme vás na festival

Heroine podporuje respekt k porodu. Proto jsme pro vás připravili možnost přihlásit se na workshop nebo přednášku z bohatého programu Festivalu o těhotenství, porodu a rodičovství zdarma. Vyberte si z více než čtyř desítek přednášek v programu, který začíná 16. 5., zadejte kód HeroineRespektPorod a získejte zdarma vstupenku na jeden workshop nebo slevu na permanentku. Kód je platný do nedělní půlnoci, tedy do 8. 5.

Tak neváhejte!

Protože máme mnohem více prostoru brát si svoji svobodu a s ní spojenou zodpovědnost za lepší zítřky do vlastních rukou. Protože nepotřebujeme, aby naše děti pokračovaly v přenášení porodního traumatu dál. Protože si uvědomujeme, že můžeme, a někdy i musíme začít od sebe a prožívat své životy v laskavosti a respektu k ostatním a k přírodě v nás i kolem nás. A těmito malými kroky se děje ten velký společenský posun.

Festivalový areál je přístupný zdarma všem – ženám ve všech stadiích mateřství (od těch, co teprve objevují svoji cykličnost, přes těhotenství, porod, výchovu až po babičky), ale i všem ostatním, které naše témata zajímají nebo si (jen) chtějí v týdnu od 16. do 22. května v Pražské tržnici odpočinout. Oproti prvotnímu očekávání, že je festival určen jen pro ženy, jsou muži vítáni všude a některé přednášky a setkání jsou dokonce určeny výhradně jim. Všichni mohou nahlédnout do interaktivních expozic – jako je například imerzní děloha v nadživotní velikosti, výstava HOMO ECOLOGICUS s přírodě přátelskými praktikami hospodaření v domácnosti, či si projít obchody s knihami a dalším zbožím. Nebo si jen odpočinout a nechat děti vyběhat v dětském koutku.

Moudrost, láska & respekt

Třeba se pak rozhodnete zakoupit si vstupenku na některou z báječných přednášek, které celý týden poběží v odpoledních a večerních hodinách ve dvou sálech. Přivítáme například porodní asistentku Natálii Sedlickou s tématem Laskavá moudrost porodního procesu nebo gynekoložku Ludmilu Lázničkovou s přednáškou Jak předcházet císařskému řezu. Denisa Říha Palečková nám poví, Jak si udržet lásku i vášeň v dlouhodobém vztahu. Martina Chomátová zase napoví, jak uvolnit zběsilé tempo a dostat se do životní pohody. Budeme se věnovat i výchově, dětem a jejich vztahu k sociálním sítím. A samozřejmě i našim tradičním „klasikám“, jako je vědomá příprava na porod, šestinedělí, kojení a nošení dětí apod.

Každý můžeme přispívat k postupnému zlepšování světa, ve kterém žijeme, ať už tím, že budeme více tulit a nosit své děti, třídit odpadky, nebo třeba přijedeme na květnový festival městskou hromadnou dopravou. Vše souvisí se vším a všechno se počítá.

Všichni přednášející i celý festivalový tým očekávají květen s nadšením, protože se konečně uvidíme naživo a budeme moci společně strávit krásný týden plný inspirativního programu. Do diářů si prosím tedy poznamenejte:

Festival o těhotenství, porodu a rodičovství

16.–22. května 2022, Pražská tržnice, HALA 13

Program a další podrobnosti na respektkporodu.cz

Heroine je mediálním partnerem Festivalu o těhotenství, porodu a rodičovství.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu