E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Strach českých mužů: Uživím rodinu? Jde o brzdu v rovné péči o děti, zájem o otcovskou však roste

Do péče o děti by se chtělo podle výzkumů zapojit čím dál více mužů. Trend rostoucího počtu tatínků, kteří svou roli nechápou jen jako víkendovou záležitost, ještě umocnila pandemie, upozorňuje britský deník The Guardian. Nejen ve Velké Británii, ale i u nás však chybějí podmínky pro to, aby otcové odcházeli na rodičovskou dovolenou, přestože o ni stojí. Současná ekonomická krize navíc může zvrátit i dosavadní pozitivní vývoj, varuje Josef Petr z Ligy otevřených mužů.

Foto: Otců, kteří se chtějí podílet na výchově, přibývá. Zdroj: Shutterstock

„Tak jako řada mužů mojí generace jsem chtěl být mnohem aktivnější otec, než byl ten můj,“ vzpomíná dnes na dobu před dvaceti lety Jeremy Davies z britského The Fatherhood Institute, který podporuje muže v jejich otcovské a pečující roli a snaží se ve společnosti prosadit vizi rovné péče o děti. „Měl jsem štěstí, protože jako novinář jsem mohl strávit rané dětství svého syna částečně coby táta v domácnosti. Novinařina totiž patřila mezi první obory, které umožnily práci z domova. Mohl jsem si tak práci zorganizovat podle času, který jsem potřeboval věnovat péči. Když se ale dívám zpětně, dochází mi, jak málo podpory jsem kolem sebe měl a jak izolovaná zkušenost to byla,“ píše pro The Guardian

Dnes, tedy o dvacet let později, se situace pomalu, ale jistě mění. Tedy alespoň teoreticky. Svůj podíl na tom má také pandemie koronaviru, která nás jako společnost vytrhla z běžného fungování a zažitých rutin. Lockdowny, během nichž se práce z domova rozvíjela i v oborech, kde přítomnost v kanceláři dříve platila za základní podmínku, způsobily také nárůst počtu mužů, kteří se o své děti starali mnohem rovnějším dílem.  

Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!