E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Strach českých mužů: Uživím rodinu? Jde o brzdu v rovné péči o děti, zájem o otcovskou však roste

Do péče o děti by se chtělo podle výzkumů zapojit čím dál více mužů. Trend rostoucího počtu tatínků, kteří svou roli nechápou jen jako víkendovou záležitost, ještě umocnila pandemie, upozorňuje britský deník The Guardian. Nejen ve Velké Británii, ale i u nás však chybějí podmínky pro to, aby otcové odcházeli na rodičovskou dovolenou, přestože o ni stojí. Současná ekonomická krize navíc může zvrátit i dosavadní pozitivní vývoj, varuje Josef Petr z Ligy otevřených mužů.

Foto: Otců, kteří se chtějí podílet na výchově, přibývá. Zdroj: Shutterstock

„Tak jako řada mužů mojí generace jsem chtěl být mnohem aktivnější otec, než byl ten můj,“ vzpomíná dnes na dobu před dvaceti lety Jeremy Davies z britského The Fatherhood Institute, který podporuje muže v jejich otcovské a pečující roli a snaží se ve společnosti prosadit vizi rovné péče o děti. „Měl jsem štěstí, protože jako novinář jsem mohl strávit rané dětství svého syna částečně coby táta v domácnosti. Novinařina totiž patřila mezi první obory, které umožnily práci z domova. Mohl jsem si tak práci zorganizovat podle času, který jsem potřeboval věnovat péči. Když se ale dívám zpětně, dochází mi, jak málo podpory jsem kolem sebe měl a jak izolovaná zkušenost to byla,“ píše pro The Guardian

Dnes, tedy o dvacet let později, se situace pomalu, ale jistě mění. Tedy alespoň teoreticky. Svůj podíl na tom má také pandemie koronaviru, která nás jako společnost vytrhla z běžného fungování a zažitých rutin. Lockdowny, během nichž se práce z domova rozvíjela i v oborech, kde přítomnost v kanceláři dříve platila za základní podmínku, způsobily také nárůst počtu mužů, kteří se o své děti starali mnohem rovnějším dílem.  

Foto: Shutterstock

Výzkum o české rodině. Odsuzujeme bezdětnost, řešíme bydlení a aktivní otce vyhlížíme marně

Česká rodina

Statistiky ze Spojeného království ukazují, že 85 procent otců (alespoň těch, kteří děti vychovávají společně s jejich matkou) s potomky doma trávilo od května do července 2020 více času. 73 procent z nich častěji pomáhalo s úkoly a 72 procent mužů si na sebe bralo větší odpovědnost za domácí práce, jako je vaření, praní a žehlení.  

Britští pracující otcové vynaložili v dubnu 2020 na práci v domácnosti a výchovu svých dětí 88 procent toho času, který dětem dříve věnovaly pracující britské matky, podotýkají odborníci z The Fatherhood Institute. Měření z loňského března navíc ukázalo, že nešlo o dočasný důsledek: množství aktivních otců s uvolňováním restrikcí sice zaznamenalo pokles, počet pečujících otců byl však přesto o dvanáct procent vyšší, než tomu bylo před pandemií. 

I čeští muži pečují

Podobný efekt uzávěra měla také v tuzemsku. Podle zjištění projektu Česko v datech z června 2021 přibylo díky protiepidemickým opatřením 18 procent otců, kteří s dětmi trávili čas doma.  

Josef Petr z Ligy otevřených mužů poukazuje na to, že pandemie v českých rodinách především zrychlila už probíhající fenomén. Jinak řečeno – tam, kde otcové měli zájem o péči už před koronavirovou krizí, se práce z domova ukázala jako potřebný impulz. „Výzkumy z let 2010 a 2020 poměrně jasně ukazují, že stejný trend většího zapojování mužů do péče o děti se děje i u nás. Z toho by se dalo přímo odvodit, že i efekt pandemie bude pravděpodobně stejný jako ve Velké Británii,“ domnívá se.

„Naše hypotéza založená na naší zkušenosti je, že u párů, kde sdílení péče před pandemií nějakým způsobem fungovalo, se zapojení otců spíše zvýšilo. Tam, kde sdílení péče nefungovalo ani před pandemií, k posunu spíše nedochází. Celkově by to ale znamenalo pozitivní zprávu, protože trend zvyšujícího se zapojení mužů je jasný. To samé platí i pro kvalitu vztahů v rodině, domácí násilí a podobně,“ uvedl Petr pro web Heroine.cz. 

Překážka v penězích 

Přestože se covid paradoxně do jisté míry stal hybatelem změny v rodinných dynamikách, jeho ekonomické důsledky (spojené s nejistotou vyvolanou válkou na Ukrajině) ve výsledku rovnosti v péči škodí. „Obávám se toho, že se kvůli velikému tlaku na rodinné rozpočty začne projevovat směr opačný,“ říká Josef Petr.

Foto: Shutterstock

Jak dlouho být s dítětem doma? O délce rodičovské nerozhodují ženy samy, stát omezuje možnosti

Rodičovská dovolená

Podle projektu Česko v datech by ostatně většina mužů s dítětem na rodičovské dovolené ráda zůstala alespoň chvíli, ideálně měsíc až tři. Ve skutečnosti se tak ale rozhodne jen zlomek z nich. Důvod? Strach z toho, jak se rodina uživí. Tyto obavy sdílí podle statistik nadpoloviční většina mužů.

Například mezi příjemci rodičovského příspěvku tak bylo podle ministerstva práce a sociálních věcí v roce 2021 měsíčně průměrně zhruba pět tisíc mužů oproti 292 tisícům žen. Údaje z poslední dekády přitom opět ukazují, že pandemický rok 2020 byl z hlediska domácí péče mužů nejvytíženější. 

Nedostatek příležitostí

Rovnoměrnější rozdělení péče není jen zbožné přání části společnosti, které neodpovídá individuálnímu nastavení českých rodin – problém tkví spíše v nedostatku příležitostí, a to jak pro otce, tak matky, na něž drtivá většina povinností spojených s dětmi a domácností stále padá. Pokud by se rodičovská podpora zvýšila dvojnásobně, uvádí Česko v datech, přes 29 procent mužů by rozhodnutí nezůstávat doma přehodnotilo.  

„Přímá účast na péči je teď určitě natolik klíčovým aspektem toho, jak muži přistupují k otcovství, že se tím otevírá šance pro politiky, aby se lépe napojili na životy a osobní identitu žen a mužů,“ uzavírá Davies. Okno příležitostí je přitom otevřené i u nás.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s