E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Projekt, na němž se kromě Svatik a Beňové podílela také kurátorka Katarína Jankechová, odhaluje vyprázdněnost současného světa sociálních sítí. Potřeba být neustále online přitom ovlivňuje i jeden z nejpřirozenějších aspektů lidského života, jakým je tělesná intimita. Zatímco Svatik v klíčovém z vystavovaných objektů s názvem Sexyland on fire poukazuje na končící éru klasických sexshopů, které se přesouvají do kyberprostoru, Beňová například prostřednictvím vystaveného autoportrétu komentuje fenomén selfies. 

Prohlédněte si fotografie z výstavy:

Umělecký záměr tvůrkyň ale po otevření expozice minulý čtvrtek překazila developerská firma Alto Real Estate, která galerijní prostory vlastní. Bez vědomí výtvarnic, kurátorky i pořádající DOT. Contemporary Art Gallery se výstavu nejprve pokusila zrušit, následně začala zasahovat do její koncepce. „Změnili popisky a navzdory protestům autorek trvali na tom, že několik děl přesunou z galerie do neveřejného prostoru, protože by výstavu mohly vidět i děti,“ objasňuje Michal Rejzek z platformy Bohemian Taboo, jejímž cílem je rozptýlit stigma okolo erotiky v umění.

Svoboda projevu

Beňová a Svatik se v reakci rozhodly instalace překrýt bílou plachtou. „Jejich počínání vnímáme jako přímý zásah do naší umělecké tvorby. Nesouhlasíme s tím, aby soukromá developerská firma určovala, co se může a nemůže vystavovat,“ vysvětlily řešení v příspěvku na Instagramu. „Věříme, že máme právo na svobodu uměleckého projevu.“ 

Foto: Jan Gruml

Kreslí skutečné vulvy a prsa a nestydí se za to. Jan Gruml pomáhá ženám přijmout vlastní tělo

Umění

Podle Rejzka v současnosti není jasné, zda a kdy bude výstava pokračovat. Developer ani galerista podle něj nereagují na telefonáty. „Přístup Alto Real Estate nám připadá velmi nebezpečný. Téma výstavy má vyvolávat otázky a kontroverze. Zároveň se bavíme o dvou velmi talentovaných umělkyních, které si úspěšně dělají jméno ve výtvarném světě,“ zdůrazňuje.

Umělecké vyjádření se logicky může setkávat s nepochopením nebo odporem části společnosti. To ale není důvodem k tomu, aby bylo limitováno. Jednou z jeho základních funkcí je totiž právě nastolení diskuse a posouvání hranic našeho vnímání. Sexualitě se navíc kulturní sféra věnuje od nepaměti. Problémy, jakým čelí bratislavská výstava, nicméně dokazují, že navzdory její přirozenosti jsme se s touto částí života a umění ani v současnosti dosud úplně nevypořádali.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s