E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Hate speech nepoškozuje? Případ Kryštofa Stupky je úřednickým plivnutím do tváře LGBTQ+ lidem

Nenávistné komentáře vídáme na sociálních sítích denně. Řada z nás už je ani neregistruje – k internetu přece patří odjakživa. Ignorovat hate speech ale znamená zavírat oči před realitou, i když se odehrává v kyberprostoru. Aktivista za práva LGBTQ+ komunity Kryštof Stupka se proto rozhodl nemlčet a kvůli komentáři na svém twitterovém profilu, který volal po smrti queer lidí, podat podnět na policii. Státní zástupce ale případ zarazil.

Foto: Nenávist proti LGBTQ+ nelze tolerovat, a to ani online. Shutterstock

„Smrt buzerantů. Ten neskutečnej frajer, co ty zmrdy zabil v Bratislavě, jich měl zabít víc.“ Tak zní komentář, který se objevil v polovině ledna na Stupkově twitterovém profilu pod tweetem o akci Společně proti nenávisti odsuzující střelbu v bratislavském klubu Tepláreň v říjnu loňského roku. „Na českém internetu se pohybuji už dlouho, takže výhrůžky smrtí pro mě bohužel nejsou žádná novinka,“ připouští pro web Heroine.cz Stupka, který je veřejně známý svým bojem za práva sexuálních menšin a svou orientací se nijak netají, naopak. „Od roku 2021 dostávám pohrůžky založené na tom, že jsem gay, pravidelně každý týden.“  

Dosud ale Stupka hrozby a urážlivé výlevy nikdy neřešil právní cestou. „Dlouho jsem k tomu přistupoval tak, že to právně řešit nechci – ne z toho důvodu, že bych nevěřil české justici. Bral jsem to tak, že to je cena, kterou platím za aktivismus. Nechtěl jsem nikoho dovést do špatné situace,“ vysvětluje.

Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!