E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Evropa je pozadu, varuje Sara Polak v novém podcastu o technologiích budoucnosti Future is now

Způsob, jakým v současnosti žijeme, bychom ještě před pár lety považovali za sci-fi. Ve zbytku světa pozorujeme rozvoj technologií od umělé inteligence přes sociální trendy, jako je démonizovaný systém sociálního kreditu v Číně. Jak s nastalým chaosem naložit a nezůstat pozadu? „Jsme zakopaní v pseudoctnosti, vidíme vývoj jako sprostou věc,“ říká výzkumnice a archeoložka Sara Polak v prvním díle podcastové série Future Is Now, kterou připravuje pro magazíny Heroine a Finmag. O budoucnosti s ní diskutuje vědec Tomáš Mikolov.

Tématem povídání archeoložky umělé inteligence a AI experta je fenomén Big Tech. Neustálé obavy z nového vývoje jsou podle Mikolova a Polak jednou z největších nevýhod současné Evropy, která zaostává nejen za Silicon Valley na Západě, ale také za Čínou. Typickým příkladem je podle nich strašení sociálním kreditem, jehož prostřednictvím dnes čínská vláda propůjčuje jednotlivcům přístup k veřejným službám na základě ekonomického a sociálního chování.

„Existuje celá řada sociálních mechanismů, které byly vymyšleny v Číně a Evropa je úspěšně převzala. Můžeme jmenovat třeba papírové peníze, státní správu nebo evidenci obyvatelstva. Na to, co nám dnes pro společnost přijde nesmyslné, možná budeme za padesát nebo sto let pyšní a budeme to pokládat za vlastní vynález,“ upozorňuje Mikolov. Je podle něj nutné uvažovat nad tím, jestli je kritika Číny oprávněná, nebo vychází jen z pocitu konkurence.

Partneři podcastu Future Is Now:

Již od roku 1987 vyvíjíme bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Přes 30 let chráníme digitální technologie, které pomáhají měnit svět k lepšímu. ESET je tady, aby je chránil. ESET Progress. Protected.

Jsme moderní česká pojišťovna, která staví na lidskosti a jednoduchosti. Simplea vznikala na zelené louce, nejsme tak zatíženi korporátními nařízeními. Spojili jsme chytré technologie se zdravým selským rozumem a vytvořili životní pojištění, které jako jediné na trhu garantuje plnění pojistných událostí v 99 procentech případů.

Hovory nad etickými aspekty technologií brzdí možnosti pokroku. Evropa tak podle obou odborníků zamrzává v diskusích, které na našem kontinentu zatím nejsou aktuální.

Problém svobody

„Na co máme mít legislativu, když žádnou faktickou umělou inteligenci nemáme? Začínáme řešením kouřové clony namísto podstatných věcí. Google a Facebook v Evropě vydělají stovky milionů, které nedaní, ale to neřešíme. Naše evropské hodnoty nám nestačí,“ podotýká Mikolov, který v roce 2018 obdržel Cenu Neuron za excelenci ve vědě. Pokud by se Evropa vydala správným směrem, mohla by se podle něj vrátit na světovou špičku, na níž byla naposledy v dobách osvícenství.

Mikolov ale zároveň připomíná důležitost anonymizace dat, která sbírají technologičtí giganti, jako je Facebook a Google. „Mít svůj otisk na internetu navěky je zvláštní, měli bychom se cítit svobodně,“ domnívá se. Svobodu a ochranu osobních údajů ale považuje za zásadní jen do té míry, dokud neomezuje například vývoj ve zdravotnictví.

Co je to sociální gamifikace? Proč je pro lidstvo přirozená? A proč domorodci v Pacifiku stavěli makety přistávacích ploch a vyráběli vysílačky z kokosů? I to se od Sary Polak a Tomáše Mikolova dozvíte.

V příštích šesti epizodách podcastu se dvojice zaměří mimo jiné na problematiku decentralizace, robotizace nebo vesmíru. Pusťte si podcast Future Is Now a nahlédněte s námi do budoucnosti.

Co dalšího se v podcastu dozvíte? 

  • Co je to cargo kult a proč ho dnešní Evropa připomíná?
  • Proč nejsme schopni vzdorovat velkým monopolům?
  • Skutečně jsou služby jako Google či Facebook zadarmo?
  • Co Mikolova přitáhlo ze Silicon Valley zpátky do Česka?
  • A proč je vlastně označení „umělá inteligence“ úplně špatně?

Poslechněte si celý díl na Spotify nebo Apple Podcast.

Foto: Jan Zátorský/Finmag

Seznamte se s tvůrci podcastu Future is now

Sara Polak vystudovala archeologii a kognitivní evoluční antropologii na Oxfordu. O umělé inteligenci pravidelně přednáší v Paralelní Polis, kde spoluzaložila technologický klub Paioneers. Několik let pracovala pro technologické startupy ve Velké Británii, USA nebo na Novém Zélandu. 

Sara se angažuje v neziskovce prg.ai, kde s Tomášem Mikolovem zdarma vyučuje kurz Elements of AI, a točí pořad Deus Ex Machina pro Red Button EDU.

Foto: Jindřich Nosek (NoJin) – vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Tomáš Mikolov vystudoval Fakultu informačních technologií Vysokého učení technického v Brně. Jako diplomovou práci obhájil jazykové modelování pomocí neuronových sítí, nalezl novou metodu překladu jazyka převedením slov do číselných vektorů a podařilo se mu tak zvýšit výkonnost překladačů až desetitisíckrát. Svou stopu zanechal v Googlu či Facebooku.

Mikolov se věnuje programování od svých osmi let. Od roku 2020 buduje vlastní výzkumný tým na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT v Praze.

Podcast Future Is Now

Žijeme v tom, co jsme ještě před pár lety považovali za sci-fi. Na druhou stranu technologie, co vidíme kolem nás, mají často kořeny v civilizacích tisíce let starých. Jak se poučit z historie, jak se pohybovat v chaosu a jak si nemyslet, že jsme pupek světa a nejlepší, co se na zeměkouli zatím vylouplo? O tom všem a ještě více se ve speciální sérii podcastů pro magazíny Finmag a Heroine baví vědec a expert na umělou inteligenci Tomáš Mikolov a archeoložka a výzkumnice Sara Polak.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s