E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Jsou naše intimní data v menstruačních aplikacích v bezpečí? Američanky se bojí jejich zneužití, máme se bát také?

09. červen 2022

Když se letos na jaře v USA rozdmýchala debata o zpřísnění potratových zákonů, objevila se spolu s tím i řada otázek, které na Američanky v plodném věku čekají. Tedy pokud návrh projde. Patří sem i rozhodnutí, zda dál využívat menstruační aplikace, nebo se z nich raději odhlásit. Ostatně mnoho žen tak činí preventivně už nyní. Zamyslet se nad bezpečností intimních dat stojí zato v kterékoliv zemi – tedy i u nás. Dokážeme rozeznat, kde jsou naše data v bezpečí a kde ne? A řešíme to dostatečně?

Jen čtyři světově nejvyužívanější mobilní aplikace pro sledování ženského cyklu mají dohromady přibližně 60 milionů uživatelek. K tomu můžeme připočítat desítky menších globálních i lokálních řešení pro Apple i Android a došli bychom k dalším milionům. Tolik žen svěřuje každý měsíc svá nejintimnější data mobilnímu telefonu, aby si plánovaly těhotenství, hlídaly pravidelnost menstruace a sledovaly i další souvislosti se svým zdravím.

S kauzou hrozícího zákazu potratů se ovšem celá hra posouvá na další level. Už nemusí jít jen o tržní hodnotu potenciálních nákupů, ale o samotnou lidskou svobodu.

Nejedná se přitom zdaleka jen o zaznamenávání plodných a neplodných dnů, ale i o informace o návštěvách gynekologa, pravidelnosti sexu, masturbace nebo o časech návštěvy toalety či koupelny.

Dokud šlo jen o byznys…

Dosud se pozornost digitálních skeptiků upírala spíše k ochraně těchto dat v souvislosti s jejich komerčním využitím. Nahlíželi na menstruační aplikace podobně jako na jiné aplikace, kam lidé dobrovolně zaznamenávají své chování, nebo jako na cookies v internetovém prohlížeči. Běháš a trackuješ si pokroky? Nabídneme ti běžecké vybavení. Zaznamenáváš, co jíš, a sleduješ váhu? Klikni na naše hubnoucí programy. A přestala jsi menstruovat? Chystá se na tebe soustředěný útok prodejců těhotenského a dětského zboží. Právě data o začínajícím těhotenství byznysově patří na trhu k nejhodnotnějším vůbec. Marketingově mají ještě větší potenciál než fakt, že jste si pořídili domácího mazlíčka nebo zvažujete nákup nového auta.

Dobrý byznys, nebo možnost zlepšit každodenní život půlky světa? Femtech je obojí

Femtech

S kauzou hrozícího zákazu potratů se ovšem celá hra posouvá na další level. Už nemusí jít jen o tržní hodnotu potenciálních nákupů, ale o samotnou lidskou svobodu. Představa, že data milionů žen uniknou do rukou státní moci, ať už nechtěně, nebo záměrně, a v konkrétních případech povedou až k obvinění z nelegální interrupce, které bude považováno za trestný čin, začala nabírat reálné obrysy.

Ostatně, nemusíme se dívat až za oceán. V Polsku bude zaveden registr těhotných a i tamní ženy může v brzké budoucnosti čekat strach o intimní data v rukou veřejné správy. Sice bude registr shromažďovat i jiné údaje a ve svém principu špatný není, v současné politické situaci se však jeví jako ohrožující. „Je bohužel velice reálné, že těsně za našimi hranicemi budou ženy zažívat model podobný seriálu Příběh služebnice, kdy jejich těla bude někdo cizí chtít mít pod kontrolou. Z pohledu lidských práv je to naprosto žalostná situace. Smazat si menstruační aplikaci se mi v takové souvislosti jeví jako jeden z logických kroků,“ poznamenává k tomu Irena Hůlová z české pobočky Amnesty International.

Co se reálně děje s daty v menstruačních aplikacích?

Jak je to tedy s daty v ženských aplikacích a máme možnost rozhodnout, kam až se dostanou? „Nejbezpečnější cestou je vybrat si takovou aplikaci, která umožňuje zaregistrovat se pouze pod e-mailem a heslem. Tedy v podstatě anonymně, když budete chtít. Dokud citlivá data opouštějí váš mobil jen při zálohovacím procesu, je zatím dost obtížné je propojit s dalšími informacemi o vás,“ říká Vladimír Blažek, expert na bezpečnost dat ze společnosti STORAGE ONE.

Nejbezpečnější cestou je vybrat si takovou aplikaci, která umožňuje zaregistrovat se pouze pod e-mailem a heslem. Tedy v podstatě anonymně, když budete chtít.

Nejpoužívanější a nejatraktivnější menstruační aplikace však takovou volbu neumožňují. Nabízejí přihlášení přes Google, Facebook nebo Apple ID, kde většina z nás automaticky souhlasí se smluvními podmínkami, aniž bychom je podrobně četli. „Pokud už aplikaci některé z amerických firem využíváte, rozhodně bych doporučil nepovolovat propojení s kalendářem, kontakty ani s lokačními daty. Což ostatně z mého pohledu platí za všech okolností. Vaše návštěva potratové kliniky je čistě vaší soukromou věcí. Případná související data z menstruační aplikace míru vaší zranitelnosti už jen zvyšují,“ dodává Vladimír Blažek.

Další kritérium pro výběr bezpečné aplikace nabízí Veronica Valeros, odbornice na kyberbezpečnost Centra umělé inteligence ČVUT. „Já osobně vidím jako zásadní jednu otázku, na kterou se v debatách často zapomíná: uchovává vybraná aplikace data v šifrované podobě? Pokud ano, je to rozhodně bezpečnější, zvlášť pokud data vkládáte do aplikace přes WIFI, snadno zneužitelnou hackery,“ vysvětluje. Stejně jako Vladimír Blažek, i Veronica Valeros doporučuje dávat přednost aplikacím, do kterých stačí přístup přes anonymní login a heslo.

Zpátky na stromy?

Jádro problému je v zásadě jednoduché – naprostá většina aplikací sdílí data s třetími stranami. Pokud se nerozhodneme osobně dopodrobna pídit po tom, komu přesně vydavatel aplikace vaše data poskytuje, v podstatě nemáme šanci jednoduchou cestou zjistit, co se s našimi daty děje. Odpověď na otázku, zda jsou naše údaje v bezpečí, je pak v podstatě banální: nejsou. Stoprocentní jistotu totiž nemáme, ani kdybychom podrobnou zprávu od vydavatele dostali.

Pět z nejpoužívanějších a nejlépe hodnocených menstruačních aplikací

  • Menstruační kalendář: 100 000 000+
  • Flo App: 50 000 000+
  • Clue: 10 000 000+
  • Maya: 5 000 000+
  • Ovia Pregnancy Tracker: 1 000 000+

Stačí zabrousit do archivu zpravodajských serverů a najdeme desítky případů, kdy vydavatel podmínky porušil. Například aplikace Flo Health sídlící v Londýně sdílela v roce 2021 data uživatelů o jejich plodnosti s externími společnostmi zabývajícími se datovou analýzou, včetně Facebooku a Googlu. Jiné kauzy se tomu pak nápadně podobají.

Oproti USA platí v Evropě GDPR, která nám zaručuje nárok na smazání všech uložených dat, pokud o něj požádáme. I zde jsme však podle odborníků v podstatě odkázáni na vysokou míru důvěry v to, že se tak skutečně stane. Těžko si výsledek překontrolujeme.

V našich končinách s jiným historickým kontextem sice podobné legislativní scénáře jako v USA či Polsku nejspíš nehrozí, přesto stojí zato přemýšlet o tom, jak se svými daty nakládáme. Pohodovějším z nás nic nebrání dál souhlasit se všemi obchodními podmínkami, které stažené aplikace vyžadují. Jiní se možná jednou za čas rozhodnou některou z aplikací týkajících se zdraví oželet. A ti nejopatrnější tlakem událostí brzy přejdou zpátky k papírovému menstruačnímu kalendáři od gynekologa. Ve světle probíhajících událostí se k němu nejspíš mnoho žen vrátí jako k datově nejbezpečnějšímu řešení.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s