E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

S náhodou se v životě neumíme vyrovnat, říká Sara Polak. Za základ civilizace považuje abstraktní myšlení

Co si vybavíte, když se řekne civilizace? Starověké pyramidy, latinské písmo nebo možná rychlá auta? Jak ale koncept civilizace ovlivňuje náš každodenní život a co s ní dělají technologie, které jako lidstvo v současnosti rapidně rozvíjíme? To se dozvíte v pátém díle podcastu Future Is Now, který pro magazíny Heroine a Finmag připravuje antropoložka Sara Polak a počítačový vědec Tomáš Mikolov.

Foto: Civilizace významně ovlivňuje naše chápání světa. Zdroj: Shutterstock

O tom, co je to vlastně civilizace a na kolika historických kulturách naše moderní společnost stojí, má podle Sary Polak archeologie poměrně zkreslené představy. Parametry, které k jejich hodnocení používáme, totiž nejsou vždycky dostačující: jeden z nich je podle anglického filozofa a autora knihy Leviathan Thomase Hobbese například písmo.  

„Lidé, kteří nezanechali materiální kulturu, tak nemají na historii žádný hlas. Krásným příkladem je impérium Inků, kteří neměli písmo. Inkové používali jenom systém uzlů, který se jmenoval kipu, a na jeho základě byli schopni organizovat společnost. Modů operandi civilizací je opravdu mnoho,“ zdůrazňuje Polak. Naše chápání ideální společnosti je podle ní zabarvené naším vlastním vnímáním a způsobem, jakým přistupujeme k vědě, medicíně a dalším oblastem lidského bádání. 

Mikolov připomíná, že dřívější populace byly s velkou pravděpodobností stejně inteligentní a schopné jako my. „Kdybychom se podívali do historie, zjistíme, že tehdejší lidé možná neznali to, co známe my, ale znali zase něco jiného. Zároveň měli naši inteligenci, takže mi z toho vychází, že tehdejší svět musel být hrozně rozmanitý a zajímavý.“

Partneři podcastu Future Is Now:

Již od roku 1987 vyvíjíme bezpečnostní software pro domácí i firemní uživatele. Přes 30 let chráníme digitální technologie, které pomáhají měnit svět k lepšímu. ESET je tady, aby je chránil. ESET Progress. Protected.

Jsme moderní česká pojišťovna, která staví na lidskosti a jednoduchosti. Simplea vznikala na zelené louce, nejsme tak zatíženi korporátními nařízeními. Spojili jsme chytré technologie se zdravým selským rozumem a vytvořili životní pojištění, které jako jediné na trhu garantuje plnění pojistných událostí v 99 procentech případů.

Společnost může být unikát

Teorie státu, které měly ambice obsáhnout všechny rozvinuté formy lidského společenství, jako třeba ta, kterou na konci 19. století formuloval jeden ze zakladatelů sociologie Max Weber, tak podle autorů podcastu ve skutečnosti nemohou mít univerzální platnost.

„Civilizace se od počátku přizpůsobovaly prostředí, ve kterém byly. V Egyptě je jeden Nil, kolem něj trocha oratelné půdy a zbytek tvoří poušť, ve které sami nepřežijete. Když chcete svoje dobroty dostat do Středozemního moře a jste na první katarakty skoro u Súdánu, tak vám nezbývá nic jiného než se kamarádit s lidmi, kteří jsou v současnosti v moderní Alexandrii,“ vysvětluje Polak. Velké teorie podle ní poukazují pouze na povrchové charakteristiky a unikají jim unikátní případy společností, které si své místo vydobyly i bez nich.

Polak s Mikolovem vysvětlují, že společnost a kultura úzce souvisejí s teorií komplexních systémů, využívané kromě sociologie především v přírodních vědách: společenské uspořádání je samo o sobě komplexním systémem, protože jsou jeho části propojené, a celku tak dávají specifické vlastnosti. O tom, jestli jsme společnost jako její součást vůbec schopni změnit, se podle nich dodnes vedou teoretické debaty. Podle Polak je základem naší civilizace abstraktní myšlení a schopnost odevzdat odpovědnost někomu jinému, ať už jde o byrokracii, nebo libovolná božstva. Náhoda nás totiž zneklidňuje, a to nejen v osobní rovině, ale i v té technologické.

Jsme jako jednotlivci předurčeni dělat věci tak, jak nás k tomu nutí společnost? Jak se s touto otázku vypořádá umělá inteligence? A měli bychom se bát toho, že si začne jednou žít vlastním životem? Poslechněte si novou epizodu podcastu Future Is Now

Co dalšího se v podcastu dozvíte?

  • Věří evoluční biologové ve svobodnou vůli? 
  • Co je to emergence a jak propojuje koncept civilizací s umělou inteligencí? 
  • Co je to efekt motýlích křídel?

Poslechněte si celý díl na Spotify nebo Apple Podcast.    

Foto: Jan Zátorský/Finmag

Seznamte se s tvůrci podcastu Future is now:

Sara Polak vystudovala archeologii a kognitivní evoluční antropologii na Oxfordu. O umělé inteligenci pravidelně přednáší v Paralelní Polis, kde spoluzaložila technologický klub Paioneers. Několik let pracovala pro technologické startupy ve Velké Británii, USA nebo na Novém Zélandu. 

Sara se angažuje v neziskovce prg.ai, kde s Tomášem Mikolovem zdarma vyučuje kurz Elements of AI, a točí pořad Deus Ex Machina pro Red Button EDU.

Foto: Jindřich Nosek (NoJin) – vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Tomáš Mikolov vystudoval Fakultu informačních technologií Vysokého učení technického v Brně. Jako diplomovou práci obhájil jazykové modelování pomocí neuronových sítí, nalezl novou metodu překladu jazyka převedením slov do číselných vektorů, a podařilo se mu tak zvýšit výkonnost překladačů až desetitisíckrát. Svou stopu zanechal v Googlu či Facebooku.

Mikolov se věnuje programování od svých osmi let. Od roku 2020 buduje vlastní výzkumný tým na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT v Praze.

Podcast Future Is Now

Žijeme v tom, co jsme ještě před pár lety považovali za sci-fi. Na druhou stranu technologie, co vidíme kolem nás, mají často kořeny v civilizacích tisíce let starých. Jak se poučit z historie, jak se pohybovat v chaosu a jak si nemyslet, že jsme pupek světa a nejlepší, co se na zeměkouli zatím vylouplo? O tom všem a ještě více se ve speciální sérii podcastů pro magazíny Finmag a Heroine baví vědec a expert na umělou inteligenci Tomáš Mikolov a archeoložka a výzkumnice Sara Polak.

1. díl: Rozvoj technologií. Fenomén Big Tech. Evropa je pozadu ve vývoji

2. díl: Proč se bojíme robotizace. Nahradí lidskou práci?

3. díl: Nesmrtelnost. Dosáhneme jí skrze technologie? Je vůbec o co stát?

4. díl: Globalizace. Pomáhá, nebo kvůli ní lidstvo zakrní?

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s