E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Umělá inteligence je jako kalkulačka na steroidech, říká Sarah Polak v podcastu Hlas Heroine

Umělá inteligence nejsou jen roboti ze sci-fi filmů. Podle antropoložky Sary Polak, která studovala v Oxfordu a pomáhala rozjíždět start-upy v Londýně, není umělá inteligence ani strašák, ani vysněný cíl. V podcastu Hlas Heroine, vysvětluje, že je to nástroj, který může být v mnohém užitečný. A stejně jako lidé, kteří jej vytvářejí, není bez chyby.

Foto: Tomáš Cetkovský

Sarah Polak je neúnavnou popularizátorkou umělé inteligence. Jedna z nejčastějších otázek, kterou při tom dostává, se týká toho, jestli může být umělá inteligence hrozba jako ve filmu Terminátor. „Každá technologie se dá zneužít. I umělá inteligence se dá zneužít. Ale nebude to cílené zneužití, spíš to bude z čisté neschopnosti, kdy někdo blbě udělá algoritmus, který pak bude špatně vyhodnocovat lidi na letišti, nebo programátor nedomyslí zkreslení v datech,“ vysvětluje Sara. „Možnost zneužití tam je, ale to byla, i když jsme měli jenom papír a tužku, takže já si o lidstvu nedělám iluze,“ směje se.

Obavy lidí a existenci hrozeb nebagatelizuje, snaží se ale vyvracet zkreslené představy lidí, že technologie může získat vlastní vědomí: „Nečekáme, že když budeme hodně dlouho ťukat do kalkulačky, tak se zvedne a odkráčí. To je to samé, jako když se špatně udělá algoritmus. Neznamená to, že získá vědomí a začne třeba rasisticky fungovat na bázi vlastní inteligence. Má prostě špatná vstupní data a s těmi pracuje.“

Představte si, že by každé dítě dostávalo individuální úkoly podle toho, na co je talentované.

Sexy statistika

V rozhovoru s Pavlem Houdkem zároveň připomíná, že umělá inteligence není v technologickém vývoji to hlavní. „Lidi umělou inteligenci vnímají často jako cíl, ale on je to jenom nástroj. Když dáte jednomu týmu kalkulačku a druhému týmu kalkulačku a budete se snažit dopracovat k nějaké komplexní matematické rovnici, tak každý tu kalkulačku použije trochu jinak,“ říká. Proto ani umělá inteligence není objektivní.

Sarah Polak připravila pro Heroine a Finmag podcast Future is Now.
Foto: Jan Zátorský

Speciál Heroine: Ženy v IT

Pořád čekáme vraždící roboty. Ale roboti už tu dávno jsou a pomáhají.

Přečtěte si rozhovor se Sarou Polak ve speciálu Heroine Ženy v IT

„Je to víc sexy statistika, která nám může pomoct s různými problémy, ať už je to personalizované zdravotnictví nebo vzdělávání,“ vysvětluje. Její možné využití, které je pro Saru zajímavé, scénáře známých sci-fi filmů nepřipomíná: „Představte si, že by každé dítě dostávalo individuální úkoly podle toho, na co je talentované. Umělá inteligence vezme data, to, co vidí kolem sebe, vy jí musíte říct, co je Křemílek, Vochomůrka nebo Rákosníček, protože ona je nezná, pak to semele jako mlýnek na maso a něco vyplivne. Může to být nepřesné, ale pomůže nám zpracovat obrovské množství dat, pomoct nám v jakémkoliv oboru, ale ta umělá inteligence sama o sobě není ten cíl.“

Máme se bát zneužití biometrických dat? Je regulace v oboru přínosem, nebo překážkou rozvoje? A je autonomní řízení tak úžasné, jak to vypadá, nebo je to jen šikovné PR? Poslechntěte si podcast Hlas Heroine se Sarou Polak.

Hlas Heroine je dostupný i na všech obvyklých platformách.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s