E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Strajk Kobiet je jako hnutí Solidarita, změna určitě přijde, říká Katarzyna Byrtek v podcastu Hlas Heroine

Spoluzakladatelka kolektivu Ciocia Czesia, lektorka burlesky a také šéfredaktorka polské Heroine.pl v podcastu Hlas Heroine vysvětluje, že většina lidí v Polsku nechce přísné protipotratové zákony a jak burleskní umění souvisí s feminismem.

Foto: Tomáš Cetkovský

Kolektiv Ciocia Czesia vznikl z pocitu bezmoci a naštvání s cílem pomáhat Polkám, kterým byl krutě omezen přístup k legálním interrupcím. Právě v těchto dnech slaví první narozeniny, ale pro Katarzynu je to spíš smutné výročí. „Radši bych byla, kdybychom fungovat nemuseli,“ říká. „Od 90. let jsme měli takzvaný potratový kompromis. Potrat byl možný ve třech případech – když bylo těhotenství výsledkem znásilnění, když ohrožovalo život nebo zdraví ženy nebo když měl plod vážné vývojové vady,“ připomíná Katarzyna Byrtek.

Nejsme v Polsku všichni blázni. Proti zpřísnění je 80 % procent lidí, to je naprostá většina. Takže to, co se děje, není výsledkem vůle Poláků a Polek.

Když se podmínky legálních interrupcí před rokem ještě zpřísnily, vyvolalo to v Polsku obrovskou vlnu protestů. Srovnatelnou s rokem 1989. „Chtěla bych podotknout, že nejsme v Polsku všichni blázni. Proti zpřísnění je 80 % procent lidí, to je naprostá většina. Takže to, co se děje, není výsledkem vůle Poláků a Polek. Je to mocenská hra,“ říká. „Důležitou roli v tom hraje kamarádství vlády a církve. Církev podporovala současnou vládnoucí stranu a teď za to na oplátku něco chce,“ vysvětluje Katarzyna.

Poslední kapka

„Hodně Poláků se na různých věcech neshodne, ale tohle už bylo přes čáru i pro lidi, kteří jsou věřící. To, že někdo v sobě musí pět měsíců nosit plod, který je mrtvý, bude brzy mrtvý nebo se mrtvý narodí, to už byla poslední kapka,“ vysvětluje. Tlak na omezení potratů se stupňuje už delší dobu a tohle už společnost vnímá jako krutost, domnívá se Katarzyna Byrtek.

Poslouchejte Hlas Heroine

Aby odvážné, schopné a inspirativní ženy bylo ještě více slyšet, vznikl podcast Hlas heroine, kde dostávají prostor hrdinky z různých oborů. V každém díle jeden rozhovor. V každém díle jedna žena, která mění svět. 

Další epizody Hlasu Heroine

Ani se zákonem uznaným důvodem pro podstoupení interrupce, ale není přístup k tomuto lékařskému zákroku zajištěný, upozorňuje: „Jedna věc je, že měl člověk na potrat legální nárok, a druhá věc je najít doktora, který to udělá. Když je doktor věřící katolík a myslí si, že každý potrat je špatný, tak má nárok ho neprovést.“

„Všichni víme, kolik znásilnění se nehlásí. A když se hlásí, tak jak to na policii vypadá. Je to pro ženy dvojité trauma. To se musí odehrát rychle, nemůžete půl roku čekat,“ vysvětluje Katarzyna Byrtek, že ženy v této situaci nemohou měsíce obcházet lékaře a nemocnice. I před zpřísněním proto mnohé řešily svou situaci soukromě mimo systém nebo odcestovaly do zahraničí.

Foto: Lena Ivanova / Shutterstock

Místo psychologa exorcista

Zpřísnění potratového zákonu není jediný problém, který hýbe Polskem. Útoky na LGBTQ+ lidi nebo sexuální zločiny duchovních v rozsahu, který bere dech. O tom, jak se náš severní soused vrací do středověku, jsme si povídaly s polskou novinářkou, feministkou, aktivistkou a levicovou političkou Agatou Diduszko-Zyglewskou. Raději upozorňujeme, že některé popisované případy zneužívání dětí kněžími jsou opravdu otřesné.

Rozhovor s polskou aktivistkou o životě v zemi, kde lidská práva drtí vliv církve

Před rokem sledovala Katarzyna Byrtek dění v Polsku a rozhodla se, že musí něco udělat. „Byl lockdown, žádná demonstrace nepřipadala v úvahu, napsaly jsme si s kamarádkou  a vytvořily jsme událost, kdy měli lidi nosit k polské ambasádě svíčky po celý týden, protože nám přišlo neetické ohrožovat tady veřejné zdraví kvůli dění v Polsku,“ vzpomíná. Následně se přes Facebook dalo dohromady přes deset holek a začaly pomáhat osobám, které se potřebují dostat na legální potrat do České republiky.

Jsou Poláci radikálnější?

„Hlavně informujeme,“ říká Katarzyna. „Někdy pomůžeme sehnat dopravu. Spolupracujeme s klinikou v Ostravě a máme i další místa.“ Skupina Ciocia Czesia, která funguje na čistě dobrovolnické bázi, dokáže těm, co to potřebují, poskytnout i finanční podporu na pokrytí nákladů na cestu a zákrok.

V rozhovoru s Pavlem Houdkem se Katarzyna Byrtek zamýšlí i nad tím, proč je feministické hnutí v Polsku radikálnější. „Strajk kobiet je velké hnutí. Srovnávám to se Solidaritou. Když vznikla, nebyl konec komunismu za rok, trvalo to léta. Beru to stejně – bude to trvat léta, ale ta změna přijde. Doufám…“ 

Čeká naši zemi čeká podobný trend omezování reprodukčních práv a nástup vlny konzervatismu. A protože se Katarzyna aktivně věnuje i umění burlesky, dojde i na vztah feminismu a sexualizace těla na pódiu. Poslechněte si podcast Hlas Heroine s šéfredaktorkou polské Heroine.

Hlas Heroine je dostupný i na všech obvyklých platformách.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s