E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Místo dětského psychologa exorcista. S polskou aktivistkou o životě v zemi, kde lidská práva drtí vliv církve

01. říjen 2021
11 914

Zpřísnění potratového zákonu není jediný problém, který hýbe Polskem. Útoky na LGBTQ+ lidi nebo sexuální zločiny duchovních v rozsahu, který bere dech. O tom, jak se náš severní soused vrací do středověku, jsme si povídaly s polskou novinářkou, feministkou, aktivistkou a levicovou političkou Agatou Diduszko-Zyglewskou. Raději upozorňujeme, že některé popisované případy zneužívání dětí kněžími jsou opravdu otřesné.

Foto: Lena Ivanova / Shutterstock

Jste spoluautorkou mapy pedofilie a sexuálního násilí v Polsku, která zachycuje případy sexuálního obtěžování v katolické církvi. Jak tento nápad vznikl a proč zrovna mapa? 

S přeživšími sexuálního násilí páchaném ze strany duchovních jsem se setkala jako novinářka píšící pro magazín Krytyka Polityczna. Ti lidé hledali instituce, na které by se mohli se svým svědectvím obrátit. Jenomže když to téma začali na příslušných úřadech otevírat a vyšlo najevo, že jde o problém týkající se církve, najednou je nikdo nechtěl vyslechnout. A tak jsem se o to začala intenzivně zajímat a setkala se s dalšími přeživšími, kteří chtěli promluvit. 

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!