E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Obtěžování u lékaře není ojedinělý exces. Systém ale pacientky nechrání

Žena je málokdy v životě ve zranitelnější pozici, než když kvůli gynekologickým obtížím navštíví lékaře. Není vám dobře, máte obavy o své zdraví, jste nervózní. Navíc ležíte v nepohodlné pozici, s odhalenými intimními partiemi nebo ve spodním prádle. A najednou se to stane… Gynekolog do vás strčí prsty a „zkouší, jak vám funguje klitoris“. Jsou i jiná místa, kam se vydáte kvůli péči o své zdraví. Fyzioterapeut vás bez zeptání začne „masírovat“ prsty ve vagíně. Klinický psychiatr vás začne líbat. Sexuolog vám nabídne svůj penis jako „terapii“. Psycholog vám začne nabízet, že vás nafotí nahou.

Nic ze situací z předchozího odstavce jsem si nevymyslel. Všechny pochází z výpovědí žen, které mám k dispozici, nebo z veřejného prostoru, kde byly sdíleny. Protože žádný výzkum na toto téma neexistuje, položil jsem otázku „Zažili jste někdy sexuální obtěžování ze strany lékařského personálu?“ veřejně na sociální síti. Přišly mi desítky výpovědí. Návazné ankety se stejnou otázkou se zúčastnilo 1500 vesměs mladých žen, a přes deset procent z nich se vyjádřilo, že takovou zkušenost mají.

Nejde o reprezentativní výzkum. Taková anketa podléhá mnoha zkreslením, nicméně i tak je to strašné číslo. Podle všeho se zdá, že obtěžování kryté bílým pláštěm je rozšířenější, než by se na první pohled mohlo zdát. A letmý pohled do veřejného prostoru tuto hypotézu potvrzuje.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!