E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Pay gap nejvíce popírají dobře situovaní muži, říká socioložka v Hlasu Heroine

Socioložka Lenka Simerská se specializuje na problém gender pay gap neboli nerovné odměňování žen a mužů. Jaké vidí příčiny, důsledky a možná řešení? A jaká otázka ohledně gender pay gap je pro ni ta nejprotivnější?

Existuje vůbec gedner pay gap? „Na tuhle otázku odpovídám často,“ říká Lenka Simerská. „Je to ta nejprotivnější otázka. Vždycky doufám, že už se budeme bavit o tom, jak to vymazat, a ne, jestli to existuje, nebo ne,“ vysvětluje socioložka, která se právě nerovným odměňováním mužů a žen dlouhodobě zabývá a usiluje také o to, aby se o tomto tématu zvýšilo povědomí. „Je pravda, že tu stále jsou pochybovači,“ říká. 

Spousta lidí si myslí, že je v pořádku, když si příjem vyhádáte ostřejšími lokty. Ale takhle to nemůže být.

„Jsou to víceméně dobře situovaní muži středního věku, kteří mají pocit, že není žádný problém a když žena pracuje a je schopná, tak si vydobude všechno,“ popisuje Lenka Simerská v podcastu Hlas Heroine. I mezi ženami jsou podle ní skupiny, které nerovnosti v odměňování popírají. „Protože tu zkušenost samy nemají, nebo si ji nechtějí připustit, nechtějí po tom pátrat.“

Poslouchejte Hlas Heroine

Poslechněte si i další díly podcastu. Pavel Houdek se ptá pozoruhodných žen z mnoha oborů.

O tom, čemu čelí žena v drsném bojovém sportu, si povídal s naší nejlepší MMA zápasnicí Magdalenou Šormovou.

„Jsem pro MMA úzpůsobená lépe než většina průměrných chlapů.“

Jedním z častých argumentů pro rozdílné odměňování je ten, že muži obecně pracují více a mají více přesčasů než ženy. „Není statisticky pravda, že muži pracují hodinově víc,“ uvádí Lenka Simerská. „Průměrný odmítač mi to ale nikdy neuvěří.“ Argumentovat statistickými daty a čísly je podle ní často marné.

Ženský problém

Dalším argumentem je, že ženy mají nižší mzdy, protože si vybírají hůře placené obory, jako je školství, pečovatelství nebo zdravotnictví. „Je to pravda,“ říká socioložka. „My máme v české republice velmi segregovaný trh práce. To znamená, že se ženy koncentrují v určitých povoláních,“ uznává.

„Argument, že si je ženy nemají vybírat, protože tam jsou nižší platy, takže si za to můžou samy, patří do skupiny argumentů: To je ženský problém a ženy by si to měly vyřešit na individuální úrovni, nelézt do těch oborů, kde je nízké odměňování, nevybírat si je pro studium na škole, říct si o zvýšení mzdy a tak dále. Ale to není úplně správně. Tyhle sektory jsou často potřebné pozice, bez kterých by se společnost neobešla,“ upozorňuje Lenka Simerská a připomíná, že jsme důležitost těchto profesí pocítili během covidu.


Heroine pořádá panelovou diskusi s pěti potenciálními kandidátkami na prezidentku, které znáte z titulní strany našeho speciálu. 20. 10. 2021 v Centru architektury C.A.M.P. v areálu Emauzského kláštera promluví Danuše Nerudová, Miroslava Němcová, Lenka Bradáčová, Adéla Šípová a Rut Kolínská. Diskuse bude moderovat Martin Veselovský. Dále vás čeká welcome drink, motivační talk Barbary Havelkové, občerstvení a networking s lidmi, kterým není lhostejný osud naší země. O prodeji vstupenek na akci se dozvíte více na konci července!


„Viděli jsme, že společnost v základu stojí na velmi nízko ohodnocených ženách. Něco je strukturálně špatně. Dovolíme, abychom vysoce hodnotili povolání, která, když škrtneme, tak se společnost fatálně nezhroutí. Zatímco když škrtneme ‚ženská povolání‘, máme plnou hlavu toho, jak to řešit. Doufám, že si z toho vezmeme ponaučení.“

Ostré lokty

Nerovnosti ale existují i v rámci oborů. „Spousta lidí si myslí, že je v pořádku, že si příjem vyhádáte ostřejšími lokty. Ale takhle to nemůže být, nemůžeme to nechat na individuálním vyjednávání,“ domnívá se Lenka Simerská. „Náš zákoník práce znemožňuje diskriminaci. Když se přihlásí dva lidé na tu samou pozici, jeden si na začátku vyhádá třicet tisíc, druhý si řekne o pětadvacet, oba budou přijati a budou dělat tu samou práci za rozdílné peníze, tak se zaměstnavatel dopouští diskriminace. To se často neví. Ta smluvnost má své hranice,“ upozorňuje.

Proč jsou muži obecně za otcovství v práci odměňováni a ženy trestány? Do jaké míry je hodnota práce určována našimi stereotypy a předsudky? A jak je možné, že se obory, ve kterých převáží ženy, stanou dříve či později hůře placenými a méně prestižními? Poslechněte si další díl podcastu Hlas Heroine. 

Hlas Heroine je dostupný i na všech obvyklých platformách.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s