E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

„Jsem pro MMA uzpůsobená líp než většina průměrných chlapů,“ říká zápasnice

Špičková zápasnice MMA mluví o tom, proč je absurdní řešit, jestli by jako žena měla zápasit, jak její výkon ovlivňuje menstruační cyklus nebo proč nechce mít závazky ke sponzorům. Poslechnetě si nový díl podcastu Hlas Heroine s ženou, která se věnuje nejtvrdšímu bojovému sportu.

Foto: Pavel Houdek

„Podle mě bychom se dneska vůbec neměli bavit o tom, jestli by ženy měly, nebo neměly dělat MMA, stejně jako bychom se neměli bavit, jestli by měly být tramvaje a autobusy rozdělné pro lidi podle barvy pleti,“ podivuje se Magdaléna Šormová, která se MMA věnuje už deset let a patří ke světové špičce. I v seriózních denících a sportovních zprávách se totiž stále objevují názory, že by ženy neměly zápasit, ale zdobit. A když už ženy zápasí, musí čelit komentářům, jestli u toho vypadají dost žensky, nebo málo žensky.

„Je absurdní se o tom bavit,“ říká Magdalena. „To, že mám jinou konstituci než většina mužů, neznamená, že jsem hůř uzpůsobená. Možná naopak proti většině mužů jsem k tomu sportu líp uzpůsobená,“ uvažuje. Tvrdě trénuje, ze svých fyzických dispozic dostává maximum, intenzivně na sobě pracuje, je úspěšná a nechápe, proč s tím má někdo problém.

Poslechněte si i další díly podcastu Hlas Heroine

Apolena Rychlíková: Novinářka a dokumentaristka

Lucie Hrdá: Právnička se specializací na domácí a sexualizované násilí

Nora Fridrichová: Novinářka a filantropka

Pavlína Louženská: Marketérka, mentorka a zakladatelka komunity Holky z marketingu

Adriana Černá: Mluvčí Člověka v tísni o nenávisti 

Šárka Kabátová: Novinářka, která se nebojí extremistů 

Johanna Nejedlová: Oceňovaná aktivistka v oblastií sexuálního násilí 

ToyBox: Ilustrátorka a komiksová kreslířka

„MMA je kombinace všech možných bojových umění dohromady. Zápasí se na zemi i v postoji. Můžou se údery, kopy, páky, škrcení. Může se toho opravdu hodně, je to nejmíň omezený bojový sport. Občas se říká, že je to takový desetiboj mezi bojovými sporty,“ představuje Magda svou náročnou disciplínu.

Další výzvou je pro ni menstruační cyklus. Ten může ovlivnit její výkon, ale třeba i výsledek vážení před zápasem. Není to ovšem něco, co ji ze zápasení diskvalifikuje, jen je s tím třeba počítat. Shazování váhy, aby se vešla do limitu dané váhové kategorie, je téma samo pro sebe. V rozhovoru s Pavlem Houdkem, rozebírá, jak se s hlídáním váhy vypořádává a na co je potřeba si při tom dát pozor.

Magda řeší i etické aspekty zápasení. Rozhodla se na příklad, že se nezaváže ke spolupráci se sponzory. V podcastu vysvětluje, co ji k tomu rozhodnutí vedlo. A proč si místo uzavření sponzorské smlouvy sama našetřila na to, aby se mohla věnovat pouze tréninku, a nemusela po nějaký čas pracovat.

Jak probíhají její tréninky, jak často zápasí, jak se vůbec k MMA dostala a jak vnímá saxualizaci zápasnic? Poslechněte si nový díl podcastu Hlas Heroine s Magdalenou Šormovou. I když třeba sport a zápasy nesledujete. Prostředí sportu je také součást naší kultury a Magdalena je zápasnice, která to má v hlavě srovnané. 

Podcast Hlas Heroine je dostupný i na všech obvyklých platformách.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s