E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Jak neplýtvat potravinami? Pomohou moderní technologie

V České republice skončí v koši bezmála 830 tisíc tun potravin ročně. Největšími plýtvači jsou domácnosti následované zpracovatelským průmyslem. Přestože se maloobchod umisťuje na opačném konci spektra, problematiku intenzivně řeší. Například Albert jako první z řetězců představil první a v česku unikátní Zero Waste prodejnu.

Foto: Zdroj: Shutterstock

Žádné jídlo nepřijde zbytečně nazmar v hypermarketu Albert v pražských Nových Butovicích. Za zero waste konceptem stojí promyšlená skládačka mnoha aktivit. Vše začíná objednávkovým systémem, který řídí umělá inteligence a zajišťuje, aby zákazníci našli v obchodě přesně tolik zboží, kolik ho chtějí nakoupit. V obchodě pak následují další kroky.

Foto: Albert

Správné klima

Jednou z technologií, kterou Albert využívá, je suchá pára. Vytváří vhodné mikroklima a udržuje ovoce a zeleninu déle čerstvé.

Záchranářské bedýnky

Pokud už ovoce nebo zelenina nejsou ve stoprocentní kvalitě, připravují z nich zaměstnanci tříkilové bedýnky, které najdete u pokladen za férovou cenu. Z přezrálých banánů zase dělají pekaři banánový chlebíček. Najdete ho v oddělení pečiva.

Foto: Albert

Pomozte neplýtvat

Důležitou roli v boji proti plýtvání hrají zaměstnanci prodejny. Dobře proškolený personál má nastavené denní rutiny při vystavování potravin, jejich doplňování nebo zlevňování při blížícím se datu spotřeby. Zákazníci si modrožlutou nálepku „Pomozte nám neplýtvat“ oblíbili. Mohou tak ušetřit a zároveň přispívají k udržitelnosti.

Foto: Albert

Kantýna jinak, než ji znáte

S neprodanými potravinami pomáhá také zero waste kuchyně a kantýna pro zaměstnance. Jako jediná v Česku zpracovává neprodané potraviny před datem spotřeby hned v zázemí obchodu. Profesionální kuchař Standa vaří v pražských Nových Butovicích výhradně ze surovin, které se neprodaly, ale jsou vhodné ke konzumaci. Co konkrétně bude připravovat, vymýšlí až v den, kdy obědy vydává. Dřív totiž neví, o jaké potraviny půjde. Úkol má ale jasný – uvařit polévku a k tomu dvě až tři hlavní jídla včetně jednoho vegeta- rián­ského, pokud je to jenom trochu možné. Na menu se od června, kdy kantýna pro zaměstnance funguje, objevila třeba kachna se zelím, různé druhy salátů i žemlovka.

Jídlo pro potřebné

Pokud už potraviny přece jen zbudou, mají pomáhat. Albert přes deset let spolupracuje s potravinovými bankami, které je smysluplně rozdělují potřebným. Do prodejny v Nových Butovicích přijíždí chladicí dodávka šestkrát v týdnu, přičemž obchodník může darovat i poptávané čerstvé zboží. Neprodané pečivo zase míří na farmy, kde ho využívají ke krmení zvířat.

Jarní bitva o substrát

Poslední v řadě možností, jak ještě neprodané jídlo efektivně využít, je kompostér. Ten promění organické přebytky jako ovoce, zeleninu či pečivo na úrodný substrát vhodný k návratu do půdy. Je o něj velký mezi zájem především na jaře, kdy lidé probouzejí k životu zahrady.

Méně obalových materiálů

Zero waste koncept se ale netýká jen potravinových přebytků. Albert snížil díky přepravníkům zboží s textilními dveřmi využívání plastových fólií. Zbytek obalů se třídí a odesílá na druhotné využití. Lis s automatickým čidlem pro svoz zase pomáhá s papírem.

Musí k obchodu popeláři?

Ano, i v zero waste prodejně mohou bohužel nastat situace, kdy to jinak nejde. V provozu se prostě stane, že se něco rozbije, protrhne či se produkty poruší a nelze je z hygienických důvodů využít jinak. Cílem ale je, aby žádné jídlo z prodejny v pražských Nových Butovicích neskončilo v koši zbytečně.

Článek vznikl ve spolupráci s naším partnerem – společností Albert.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s