E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Vít Samek Na vlastní otvor: Urologie

11. prosinec 2019
25 993

Poslední otvor. Ten nejmenší a nejcitlivější. Otvor zásadní. Cystoskopie, endoskopické vyšetření močových cest a močového měchýře. Pro ženy banální zážitek. Vaše močová trubice je krátká a rovná. Naše dlouhá a klikatá.

Naštěstí jsou dnes již cystoskopy flexibilní. Na rovinu říkám, že kdyby byly cystoskopy rigidní jako dřív, šel bych do toho jedině v celkové anestézii. I s přístrojem ohebným to ale byl zážitek z nejsilnějších. Příprava na cystoskopii není žádná. Nemusíte ani lačnit, ani žíznit, můžete přijít přímo „z ulice“, což je jistě výhoda oproti například kolonoskopii, na kterou se naopak připravujete několik dní.

Endoskopické vyšetření močových cest a měchýře vás čeká při podezření na nádorové, zánětlivé a jiné onemocnění těchto oblastí. Ve videu třikrát zmíněná indikace – cizí těleso v močových cestách – mi připomnělo mého oblíbeného učitele biologie z gymnázia, doktora Macelu: „Je popsaný případ muže, který si do močové trubice zavedl smrkovou větvičku. Tam šla. Zpátky už ne…“

Vyšetření samotné jsem prožíval docela špatně. Bolest k cystoskopii u mužů patří, ale není bůhví jak silná. Nejnepříjemnější pro mě byl pocit, že močím, ale nepřináší to žádnou úlevu. Léky na uklidnění a proti bolesti nečekejte. Teď po vyšetření nechápu proč. Myslím že mix kyslíku a rajského plynu by této tortuře vyloženě slušel. Anebo můj oblíbený Midazolam – aspoň bych si to nepamatoval.

Smyslem našeho skvělého pořadu je uklidnit širokou veřejnost v tom smyslu, že i vyšetření se špatnou pověstí se dají relativně v klidu podstoupit. Nechceme ale lhát a pravda je taková, že na své cystoskopii vidím jenom tři klady. 1) Přežil jsem 2) Trvá do pěti minut 3) Jsem zdravý. Během vyšetření mi lékař naplnil močový měchýř půllitrem fyziologického roztoku, který chtěl po vyšetření ven, a to byl tedy taky zážitek. Stál jsem nad záchodem a bál se zatlačit. Močová trubice podrážděná šlaufem metrové délky a půlcentimetrového průměru. S hrůzou mi došlo, že bych mohl třeba zakašlat. Zvýšit v soustavě tlak je totiž to poslední na světě, co byste si v tu chvíli přáli.

Na závěr dostanete radu, kterou se snažte dodržet: Pít, pít, pít! Musíte si ty močové cesty „propláchnout“ a je to i prevence vzniku zánětu. Vymočte se tedy z podoby, jak se říká. Už druhý den bude pocit při močení víceméně stejný jako dřív.

A to je konec pořadu Na vlastní otvor, přátelé. I proto, že si neumím představit dalších osm dílů, dalších osm obrazově vděčných vyšetření. Pokud ale vy máte nápady, pište je do komentářů. Já se nebráním ničemu. Přežil jsem cystoskopii. Teď už dám cokoliv.

P. S.: K případným dotazům na zafačovanou ruku sděluji toto: Výhoda celokovových pánví jest, že se dají dát do trouby. Nevýhodou budiž, že madlo má potom tři sta stupňů. Moc to pálilo. Víc než cystoskopie.

Najotvorenejší seriál

Bojíte se doktorů a jejich aparátů? Vít Samek je přesvědčený, že vás toho strachu zbaví. V sérii videí projde nejběžnější vyšetření, na všecko se vyptá, abyste vy už nemuseli, a hlavně: všecko vyzkouší. Na vlastní otvor. (A pár vypůjčených.)

Na vlastní otvor: gastroskopie
Na vlastní otvor: bronchoskopie
Na vlastní otvor: gynekologie
Na vlastní otvor: kolonoskopie
Na vlastní otvor: mamografie
Na vlastní otvor: ergometrie
Na vlastní otvor: zubař
Na vlastní otvor: urologie

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s