E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Vít Samek Na vlastní otvor: Kolonoskopie

13. listopad 2019
36 425

Kolonoskopie čeká opravdu mnoho z vás. Už jenom proto, že od padesáti pěti let nabízí pojišťovny toto vyšetření jednou za deset let preventivně všem.

Česko se tradičně umísťuje na předních příčkách v počtu nádorů tlustého střeva, proto tak široký screening. Někde jsem četl, že nedorazí dokonce víc než polovina lidí, kteří jsou na toto vyšetření pozvaní. Strach. Stud. Tak se na to podíváme. 

Všechny otvory světa...

... i ta má


Bojíte se doktorů a jejich aparátů? Vít Samek je přesvědčený, že vás toho strachu zbaví. V sérii videí projde nejběžnější vyšetření, na všecko se vyptá, abyste vy už nemuseli, a hlavně: všecko vyzkouší. Na vlastní otvor. (A pár vypůjčených.)

Na vlastní otvor: gastroskopie
Na vlastní otvor: bronchoskopie
Na vlastní otvor: gynekologie
Na vlastní otvor: kolonoskopie
Na vlastní otvor: mamografie
Na vlastní otvor: ergometrie
Na vlastní otvor: zubař
Na vlastní otvor: urologie

Na kolonoskopii vás kromě věku můžou přivést tradičně mnohé obtíže. Nejčastějším důvodem je krev ve stolici, dále pak třeba nález na RTG, nevysvětlitelné chronické průjmy, Crohnova choroba a tak dále. Pokud prostě lékaři předpokládají, že byste mohli mít něco v tlustém střevě, co tam nepatří, čeká vás kolonoskopie.

Když to mám teď za sebou, tak zpětně hodnotím jako největší opruz přípravu, nikoliv samotné vyšetření. Jelikož tlusté střevo by mělo být pro lékaře při kolonoskopii přehledné, musí být prázdné, což obnáší až pětidenní přípravu. Nejprve vynecháte potraviny jako kiwi a rajčata kvůli pecičkám, postupně i oříšky, celozrnné pečivo, mák, tuhé maso, rýži a poslední den už jenom posíláte režisérovi vyčítavá selfíčka se sklenkou čistého vývaru.

Kůlnička na dříví

Součástí přípravy je i veliké množství vysoce účinného projímadla. Velice vysoce účinného, abych tak řekl. Doporučuje se užít polovinu dávky večer před vyšetřením a druhou ráno. Můžete ovšem vypít celou dávku před vyšetřením. Vzhledem k tomu, co se dělo po pouhé polovině, si plnou dávku snad ani nechci představovat. Přípravu vážně nepodceňujte, lékaři mohou hledat i útvary o velikosti jednoho milimetru, takže se opravdu důkladně vyčistěte. Podrobný návod dostanete spolu s poukazem na vyšetření.



Součástí výkonu je premedikace, stejně jako u bronchoskopie. Dostal jsem 50 mg Dolsinu, což je opiát, a 3 mg Midasolamu, tedy benzodiazepinu. Jak jsem zjistil na bronchoskopii, tato kombinace mi vyloženě zvedá náladu. Přesto byla cesta endoskopu „tam“ poněkud bolestivá, dostal jsem „na přidání“ další dva miligramu Midazolamu. Docela legrační účinek tohoto báječného léku je, že vám z krátkodobé paměti udělá kůlničku na dříví. Říkal jsem si pak o přidání s frekvencí snad jednou za půl minuty.

Cesta zpět už nebolí vůbec, takže si tak v pohodě zmaštěně povídáte s lékařem a sestřičkou. Sledujte moje vytřeštěné oči a nehraně překvapený výraz, když jsem se ke konci dozvěděl, že vyšetření neprobíhá pátou minutu, nýbrž třicátou. Krátkodobá paměť v troskách. Když je hotovo, musíte se dospat, což je vyloženě milá povinnost. Až potom vám lékař poví výsledky, dřív to nemá smysl, protože byste si to nepamatovali.

Víc zadků než si dovedete představit

Co potom? Autem odjet nemůžete, takže domů hurá taxíkem nebo s kamarádem. MHD nejezděte, ještě byste tam usnuli. Výsledky se můžete dozvědět různé. Pokud je vyšetření v pořádku a nemáte například významnou rodinnou zátěž stran onkologického onemocnění střev, máte na deset let pokoj, což je príma. Diagnostikovány mohou být polypy, záněty, divertikly (střevní výchlipky) a různé další věci.

Jako snad vždy – v endoskopu je kanál na nástroje a lékař tedy může odebírat vzorky. Jejich histologie trvá, jak už jistě víte, zhruba dva týdny. Lidé dobří, snažně vás prosím: až si vás lékař na kolonoskopii pozve, odložte stud. Gastroenterolog viděl víc zadků, než o kolika jste vy slyšeli, řitní věnce jsou jeho denním chlebem, zde vážně není důvod pro stud.

A odložte i strach, cesta endoskopu na začátek tlustého střeva sice není procházka růžovou zahrádkou, ale bolí snesitelně a stejně si to nebudete moc pamatovat. Když jsem to dal já, dá to každej, protože sice píšu pro Hrdinku, ale hrdinka moc nejsem.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s