E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Vít Samek Na vlastní otvor: Stomatologie

04. prosinec 2019
23 539

Zuby – pohroma huby. A podle mě i evoluční záhada. Kazí se, bolí, a dásně, to ať se na mě nikdo nezlobí, dásně šly taky naprojektovat lépe.

A proto je tu zubař, po patologovi asi nejméně oblíbený lékař. A přitom, jak jsem ověřil na vlastní otvor, ve dvacátém prvním století už pro to věru není důvod. Chodit na preventivní prohlídky k zubaři je vynikající nápad. Pokud to dělat nebudete – dopadnete jako já: Osm kazů. Vrtání a oprava jednoho trvala snad půl hodiny, běda mi!

Pokud bych byl býval chodil na prevenci jednou za rok, jak se doporučuje, nebo dokonce dvakrát za rok, což hradí pojišťovna, objevil by stomatolog ony kazy jaksi ve stádiu pokusu, nepotřeboval bych analgézii a celý příběh by byl na pět minut. Na druhou stranu bychom neměli moc co točit.

U zubaře jsem nebyl snad deset let, a tak jsem byl z některých věcí vyveden z míry. Například už nejsou potřeba ty nástroje, jež zubaři dříve používali k vyděšení pacientů v čekárně a které zněly jako zmatená stíhačka kombinovaná s cirkulárkou. Mám na mysli vrtačky. Respektive potřeba jsou samozřejmě stále, jen už nevyváří ten strašlivý zvuk.

Dále jsem byl mile překvapen analgézií. Injekci do dásně jsem dostal poprvé v životě a dost mě zarazilo, že aplikace prakticky vůbec nebolí. Ten pocit zdřevěnělé poloviny úst je nepopsatelně legrační. Ač se na mě pan doktor vyřádil, zodpovědně prohlašuji, že jsem bolest necítil ani chvíli, což je snad nejlepší zjištění celého pořadu. Návštěva zubaře přestala bolet, přátelé, takže hybaj na prevenci!

Až půjdu k zubaři příště, nejen že si znovu důkladně vyčistím chrup, ale pro jistotu budu i chvíli lačnit, protože když mi lékař vyndával z mezizubních prostorů kousky burgeru, cítil jsem se poněkud trapně. Stomatolog mě sice ujistil, že žádná návštěva již nemusí bolet, ale když jsme později zvažovali, zda jeden ten zkaženej zoubek nevyškubneme (a režisér Jakub Klingohr hlasoval samozřejmě pro), s díky jsem odmítl. Extrakce s dovolením rád přenechám odvážnějším. Najděte si zubaře, který není sadista, a choďte k němu i na preventivní prohlídky, jinak vězte, že dopadnete jako já. Což bude stát dost peněz a času.

Příštím dílem končíme. Ještě zbývá jeden neprobádaný otvor, řekněme spíše otvůrek. Díl, při kterém jsem málem vyletěl z kůže. Díl, který jsem přežil, což je maximem možného. Díl, v kterém Jakub Klingohr mimo záběr hlásí, že „Já jsem hele úplně v pohodě“, na což mu odpovídám se slzami v očích „Já teda v pohodě nejsem, kdyby to někoho zajímalo!“ Jenomže to nikoho nezajímalo. Třeba to bude zajímat vás.

Seriál o otvorech

Bojíte se doktorů a jejich aparátů? Vít Samek je přesvědčený, že vás toho strachu zbaví. V sérii videí projde nejběžnější vyšetření, na všecko se vyptá, abyste vy už nemuseli, a hlavně: všecko vyzkouší. Na vlastní otvor. (A pár vypůjčených.)

Na vlastní otvor: gastroskopie
Na vlastní otvor: bronchoskopie
Na vlastní otvor: gynekologie
Na vlastní otvor: kolonoskopie
Na vlastní otvor: mamografie
Na vlastní otvor: ergometrie
Na vlastní otvor: zubař
Na vlastní otvor: urologie

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s