E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Vít Samek Na vlastní otvor: Mamografie

20. listopad 2019
15 941

Už zase. Už zase jsem byl povolán já – plešatá, vousatá, bývalá sestra – abych vám, ženám, napsal něco o mamografii a ultrazvuku prsů. Nutno říct hned v úvodu, že mou jedinou kvalifikací je, že mám prsa opravdu rád.

Mám pro vás dobré zprávy! Na velikou většinu karcinomu prsu se přijde během prvních dvou stádií nádoru, kdy je relativně snadno vyléčitelný. Vedou k tomu dvě cesty. Najdete si (anebo vám najde někdo jiný) pověstnou bulku v prsu a spěcháte věc řešit s gynekologem. Velmi vřele doporučuji nemeškat.

Druhá cesta vede stejně jako u kolonoskopie skrze rozsáhlý screening – od 45 let hradí ve dvouletých cyklech mamografii pojišťovny preventivně všem ženám. Další dobrá zpráva je, že na tohle vyšetření se nemusíte nijak připravovat, lze absolvovat přímo „z ulice“. Kontraindikací je pouze těhotenství či kojení. Na mamograf šla místo mě opět kamarádka Tereza, které tímto znovu děkuji. Svoje pocity shrnuje přímo ve videu.

Seriál o otvorech


Bojíte se doktorů a jejich aparátů? Vít Samek je přesvědčený, že vás toho strachu zbaví. V sérii videí projde nejběžnější vyšetření, na všecko se vyptá, abyste vy už nemuseli, a hlavně: všecko vyzkouší. Na vlastní otvor. (A pár vypůjčených.)

Na vlastní otvor: gastroskopie
Na vlastní otvor: bronchoskopie
Na vlastní otvor: gynekologie
Na vlastní otvor: kolonoskopie
Na vlastní otvor: mamografie
Na vlastní otvor: ergometrie
Na vlastní otvor: zubař
Na vlastní otvor: urologie

A teď něco, co jste zřejmě nečekali. Na sto žen vyšetřených mamografem připadá jeden muž. Na mně bylo provedeno jen ultrazvukové vyšetření prsů, které trošku šimrá a je doplňkem k vyšetření mamografem. Drogy u tohoto vyšetření nečekejte, zmáčknutí prsu může být nepříjemné, ale bolet by prý nemělo, navíc je mamografie velmi rychlá.

Co se děje, pokud lékař něco objeví? Jsou dvě možnosti, buď nález považuje za benigní, tedy nezhoubný, a pozve si vás na další mamografii s odstupem několika měsíců. Pokud nález vypadá jako maligní, tedy zhoubný, je potřeba provést biopsii – odběr vzorku –, který se pošle na histologii. Biopsii lze provést buď ambulantně, tzv. core biopsie – prs se umrtví, vzorek se odebere jehlou (prý to nijak nebolí) a můžete jít ihned domů.

Druhá varianta je biopsie chirurgická, která se provádí za krátké hospitalizace. Ženy! Milujte se. Ať už s někým, kdo vám bude chtít prsa vyšetřovat denně, nebo ve smyslu „mějte se rády a věnujte se jim samy“. Nádory prsu jsou, jak to říct slušně, debilní. Některé ženy mohou o prs přijít. Nezapomínejme však na plastickou chirurgii, jejíž dobré výsledky lze pozorovat denně především v šoubyznysu. Řešení existuje, ale prevence je základ.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s