E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Vít Samek Na vlastní otvor: Gynekologie

06. listopad 2019
43 275

Dokonce ani nejslavnější český záchranář nedal gynekologickou prohlídku na vlastní otvor. Zaskočila kamarádka Tereza, Vít poskytuje odborný výklad a Alžběta Samková píše o tom, jak nepodcenit výběr dobrého gynekologa.

Kdyby mi někdo před rokem řekl, že budu psát na web s názvem Hrdinka, cílený na ženy, článek o gynekologickém vyšetření, asi bych ho pro jistotu odvezl houkavým autem k psychiatrickému zkoumání.

Když jsem studoval, chtěla mi dát paní doktorka z gynekologie čtverku, kterou jsem si měl někdy v červenci opravit, abych mohl postoupit do dalšího semestru. Nechala toho, až když jsem jí vysvětlil, že ani v červenci nebudu vědět, kdy začíná která doba porodní a že moje odpověď na otázku „Co je to menstruace?“ bude i nadále: „Takové trošku tajemství.“

Je tedy jasné, že jsem velice překompetentní, ba přímo povolaný napsat text o gynekologickém vyšetření. Ale zas tak kompetentní, abych vyšetření podstoupil na vlastní otvor, nejsem. Naštěstí kamarádce Tereze přišlo jako dobrý nápad skočit si ke gynekologovi se dvěma kameramany. Svoje pocity rozebírá přímo ve videu.

Smyslem tohoto dílu může být ukázka toho, co čeká mladou dívku, když jde ke gynekologovi poprvé. Může to být užitečná informace i pro ženy, které nemají dobrou gynekoložku či gynekologa – správná gynekologická prohlídka má vypadat například takhle a slušný gynekolog se chová například jako prof. Zikán.

Taky může být tenhle díl odpovědí na poněkud mongoloidní představy mužů. S několika jsem se o gynekologické prohlídce kvůli tomuto článku bavil. Stále existují muži, kteří se ptají, zda to ženu vzruší. Ne. Dokonce existují tací, kteří se ptají, zda se „tam“ nefouká. No dobře, to jsem byl zrovna já. Ne, nefouká.

Prohlídka je celkem rychlá – vyšetření pohmatem, poté v zrcadlech, který vypadají jako všechno možný, jenom ne zrcadla, a potom ultrazvuk. Ženy, se kterými jsem se o tom bavil, se shodují, že kovová zrcadla na rozdíl od plastových studí a že stěr z čípku může být nepříjemný, ale je velice krátký. Na rozdíl od histologie, která trvá asi deset dní. A to je všechno, co vám můžu říct o gynekologickém vyšetření.


Pohledem Alžběty Samkové

Díky praxi na gynekologické ambulanci vím, že celkem dost žen chodí za svým gynekologem nebo gynekoložkou rádo a pravidelně. Gynekologická prohlídka je některými ženami používaná i jako určitá forma psychoterapie. Proč si to myslím? Protože právě s gynekologem řešíme často svůj partnerský čili pohlavní život, jelikož ten má s gynekologickou prohlídkou dost úzkou souvislost.

Jistě souhlasím s doporučením, aby alespoň jednou za rok (až dva) žena podstoupila vyšetření děložního čípku, tzv. cytologii. Během gynekologické prohlídky se také řeší antikoncepce. Mladé dívky často přicházejí na gynekologickou prohlídku v období, kdy potkají „toho pravého“ a je „třeba začít myslet na budoucnost“.

Téma antikoncepce je velké a složité. Zodpovědnost leží hlavně na té konkrétní dívce, budoucí ženě, a jistě i jejích rodičích. Mluvit se svými dětmi (nebo rodiči) o všem – i to je součástí procesu, který vede k předepsání antikoncepční pilulky. Dívky! Rozhodnout se, jak často a kolik hormonů budete užívat, je jen na vás. Přemýšlejte a hledejte informace. Nově dívky přicházejí i pro očkování proti rakovině děložního čípku. To si také musí rozhodnout každý podle svých informací, podle své životní situace.

Co je to nejdůležitější podle mě? Vybrat si správného lékaře. Vím, velmi dobře vím, že to není leckdy vůbec snadné. Na druhou stranu je to lékař, který může být ve vašem životě velkým pomocníkem, ale i velkým škůdcem. Proto pokud se vám lékař nebo lékařka nezdá už během úvodního rozhovoru v ordinaci, opravdu zvažte, jestli s ním gynekologickou prohlídku podstoupit. Z mých zkušeností porodní asistentky se opět hlásí potřeby bezpečí a jistoty – jsou velmi důležité i během tohoto vyšetření.

Víte proč? Když se bojíte nebo když je to nepříjemné, co udělá vaše tělo? Vyplaví hormony, které vás připraví na útok nebo útěk. Pak je všechno stažené a ztuhlé a prohlídka je nepříjemná víc, než je nutné. Mluvte se svými gynekology, jsou důležitými odborníky v našem životě. Gynekologické prohlídky by měly být jeho pravidelnou součástí.

Naozaj najotvorenejší seriál

Bojíte se doktorů a jejich aparátů? Vít Samek je přesvědčený, že vás toho strachu zbaví. V sérii videí projde nejběžnější vyšetření, na všecko se vyptá, abyste vy už nemuseli, a hlavně: všecko vyzkouší. Na vlastní otvor. (A pár vypůjčených.)

Na vlastní otvor: gastroskopie
Na vlastní otvor: bronchoskopie
Na vlastní otvor: gynekologie
Na vlastní otvor: kolonoskopie
Na vlastní otvor: mamografie
Na vlastní otvor: ergometrie
Na vlastní otvor: zubař
Na vlastní otvor: urologie

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s