E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Vít Samek Na vlastní otvor: Ergometrie

27. listopad 2019
15 607

Ergometrie anebo zátěžové EKG. Opět vyšetření, které není úplně na vlastní otvor. Ovšem srdce jsme nemohli vynechat – a podívat se na něj jinými způsoby by bylo příliš drastické.

Naštěstí existuje právě zátěžové EKG, které toho umí odhalit docela dost. Jedná se o vyšetření velmi prosté – šlapete na rotopedu, jste napojení na EKG a v pravidelných intervalech se zvyšuje zátěž šlapání.

Srdce. Hercna. Pumpa. Anebo jak říkají kardiologové: srdíčko. Dutý orgán uprostřed hrudníku, centrální bod, odkud a kam teče veškerá krev. Srdce zásobuje krví celý oběh, a tedy i samo sebe pomocí koronárních tepen. Pokud se vám některá koronární tepna začne ucpávat, pak oblast srdce, kterou má tato tepna zásobovat, začne pociťovat nedostatek kyslíku, tedy ischemii. Pokud se vám koronární tepna ucpe úplně, dojde k akutní ischemii, tedy k infarktu srdečnímu.

Příznaky, které vás mohou na zátěžové EKG přivést, jsou různé. Asi nejčastěji se jedná bolesti na hrudi a dušnost, objevující se s námahou. Kardiaky může ergometrie čekat jako kontrola účinnosti léčby a tak dále. Smyslem ergometrie tedy je způsobit srdci zátěž a pozorovat při tom EKG křivku, která umí odhalit právě nedostatečný přísun krve postiženou tepnou, což by se na klidovém EKG nemuselo projevit.

Zátěžové EKG vás určitě čeká, pokud máte podezření na ICHS čili ischemickou chorobu srdeční. Méně často se využívá při diagnostice arytmií a vad srdečních chlopní. Toto vyšetření podstupuje také celá řada vrcholových sportovců. Hledají se skryté srdeční vady, jež by běžný člověk ani nepocítil, ale u sportovců, jdoucích až na samou hranici svých sil, mohou být fatální.

Seriál o otvorech


Bojíte se doktorů a jejich aparátů? Vít Samek je přesvědčený, že vás toho strachu zbaví. V sérii videí projde nejběžnější vyšetření, na všecko se vyptá, abyste vy už nemuseli, a hlavně: všecko vyzkouší. Na vlastní otvor. (A pár vypůjčených.)

Na vlastní otvor: gastroskopie
Na vlastní otvor: bronchoskopie
Na vlastní otvor: gynekologie
Na vlastní otvor: kolonoskopie
Na vlastní otvor: mamografie
Na vlastní otvor: ergometrie
Na vlastní otvor: zubař
Na vlastní otvor: urologie

To vyšetření je dobré hned z několika důvodů. Po zkušenostech mohu říct, že nejlepší vlastnost ergometrie je, že neprobíhá na vlastní otvor. Doporučuje se tři hodiny před vyšetřením nejíst, nepít a nekouřit a vzít si s sebou sportovní trenky i obuv. Můžete ale s úspěchem absolvovat vyšetření v džínách a gladiátorech jako já.

Další dobrou vlastností budiž, že to vyšetření nebolí, a když vám přijde špatně (bolest na hrudi, dušnost, závrať, slabost, bolest nohou), okamžitě končí. Občas při tom někdo omdlí, ale kde už jinde bezpečně omdlít než v ordinaci kardiologa, že? Jsem poněkud postižen bývalým zaměstnáním, takže jsem se ptal i po defibrilátoru, pokud by náhodou bylo omdlení závažnějšího charakteru. Žádný strach, blesky jsou připraveny.

Výsledky se dozvíte hned, na nic se nečeká. Pokud lékař na něco přijde, nevěšte hlavu. Kardiologie je v Česku na světové úrovni, léků na srdce je nepřeberně, kardiostimulátory jsou dnes už opravdu chytré mašinky a můžete dostat – obvykle do podkoží na levé straně hrudníku – i svůj vlastní defibrilátor. Terapeutických možností je zkrátka přehršel.


Co se videa týče, samozřejmě doporučuji k pozorování, jak se mi při šlapání zařezává bůček až kamsi k ledvinám. Vlastně moc nechápu, že se při mojí formě a životním stylu na nic nepřišlo. Asi jsem tenhleten lucky bastard. V dalším díle budete moci sledovat žalostný stav mého chrupu (nesuďte mě, suďte si sebe) a pak už vás čeká díl poslední, řekl bych královský. Díl, při kterém mi slzy stříkaly z očí vodorovně. Díl tak strašlivý, že nemůžu ani naznačovat. Tak zatím!

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s