E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Třináctá komnata. Staré jizvy se při porodu ozvou

18. prosinec 2019
48 397

Nový seriál porodní asistentky Alžběty Samkové se týká odvrácené strany období, kdy přichází na svět nový život. Všechny doufáme, že právě naše těhotenství a mateřství bude radostné a bezproblémové... Ale co když ne?

Znáte jistě pohádku o tom, jak krásná dívka použije klíč k poslední, třinácté komnatě svého pána a zjistí o něm krutou pravdu. Myslím si, že většina z nás má svou třináctou komnatu. Své tajemství. Některá tajemství jsou magická a krásná, jiná jsou nešťastná nebo přímo tragická. V životě se mnohdy stane, že je tato komnata otevřena někým nevědomky. Existuje velká skupina žen, které mají ve svých třináctých komnatách schované trauma – mnohdy celoživotní. Jak velká skupina to je, nevím. A neví to nikdo. Vždycky budou existovat pouze odhady. Vždycky totiž budou existovat ženy, které se nedokážou nebo nemůžou svěřit s tím, že se staly obětí sexuálního násilí, zneužití či znásilnění.

Čísla jsou různá a někdy opravdu hrůzná. Odhaduje se, že pouze 5–7 procent žen dokáže nahlásit fakt, že byly znásilněny. Poslední čísla, která se mi podařilo najít, hovoří o tom, že roste počet nahlášených znásilnění, ale bohužel roste i počet samotných znásilnění. Ročně se v Česku obětí tohoto trestného činu stane kolem 10 tisíc žen. Podíváme-li se do nižší věkové kategorie, čísla jsou podobně děsivá. Odhaduje se, že je ročně zneužito kolem 7–8 tisíc dětí.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!